úterý 26. prosince 2017

Nežádejte o milost - Martin Österdahl


Autor: Martin Österdahl
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Omega
Série: Max Anger (1.)
Počet stran: 545

Anotace: Píše se rok 1996 a ruské prezidentské volby se blíží. Po Pashie, mladé ženě, která pracuje pro švédskou firmu s obchodními aktivitami v Rusku, se v Petrohradě slehne zem. Současně s tím dojde k opakovaným útokům na telefonní síť ve Stockholmu, k útokům, které by mohly ohrozit bezpečnost celé země.
Kolega a přítel Pashie, vojenský potápěč a odborník na Rusko Max Anger, odjíždí do Petrohradu hledat svou lásku. Během svého pátrání narazí na důkazy, že se jeho přítelkyně dostala na stopu tajné organizace. Je to příčina jejího zmizení?
Několik nevinných lidí je zabito a Maxovi začíná být stále jasnější, že nemá času nazbyt. Možná je už Pashie mrtvá...
Zároveň objevuje souvislosti mezi organizací a svou vlastní minulostí. Dozví se konečně, za jakých okolností se jeho otec coby sirotek dostal v březnu 1944 na Arholm, malý ostrov stockholmských šér? Minulost a současnost do sebe začíná nečekaným způsobem zapadat. 


"Aby zachránil ženu, kterou miluje, a učinil přítrž hrozbám namířeným proti Švédsku, musí Max Anger čelit bezbřehému zlu. Aby uspěl, musí přehodnotit vše, co si o sobě myslel."

Max Anger, šestadvacetiletý analytik ve Vektoru se zaměřením na Rusko. Má za sebou vojenský výcvik. Pashie Konvalenko, reprezentantka Vektoru v Petrohradu. I když Max působí spíše ve Švédsku, udržují spolu milostný poměr. Pashie pomáhá Maxovi zjistit něco o jeho minulosti. Proto, když jednoho dne zmizí, Max neváhá a vydává se jí ihned hledat. Co zjistila? Naposledy, když se spolu viděli, mluvila Pashie o tom, jak vidí budoucnost Ruska. Mohl to být důvod jejího zmizení?

"Rok spolu. Jejich vztah na dálku byl založen na dlouhých hovorech a e-mailech, počínaje povídání o všem možném, chytrými pracovními nápady, které by rádi vyzkoušeli v praxi, a konče sněním o místech na stockholmských šérách, jež ji chtěl Max v létě ukázat."

V knize neřešíme pouze zmizení Pashie. Máme zde i druhou dějovou linku. V Rusku se blíží prezidentské volby. První řádné volby od rozpadu Sovětského svazu. Kdo se chystá převzít do rukou otěže? Výzkum veřejného mínění ukázal jasný trend, a ten byl jiný, než doufali. Bude to stejné jako za dob Stalina, nejkrutějšího diktátora všech dob, který budí u lidí rozporuplné emoce? Za dob muže, který má na svědomí životy milionů sovětských občanů?

"Tam venku je mocný nepřítel. Nepřítel, ze kterého nesmíme nikdy spustit oči. My, kteří bydlíme tady na ostrovech, máme zodpovědnost za celé Švédsko, zodpovědnost, kterou na nás vložil král. Jednoho dne pochopíš, a pak budeš chtít pro obranu své země udělat vše."

Kniha měla pomalejší rozjezd, ale jak zjistíme, musí to tak být. Autor nás postupně seznámil se všemi postavami, kterých bylo víc než dost. Každá osoba hrála důležitou roli, žádná zde nebyla zbytečně.

"Ti, kdo hlasují, o ničem nerozhodují. Ti, kteří hlasy sčítají, rozhodují o všem." Citát Josifa Stalina."

Na knihu jsem se potřebovala opravdu soustředit, aby mi neutekla nějaká souvislost. A to byl v období Vánoc opravdu problém. Autor nenapsal jednohubku na jeden večer. Napsal komplikované dílo, kde nám postupně odkrývá jedno tajemství za druhým.

"Maxi, člověk se většinou zamyslí až zpětně, ne dopředu."

Pokud máte rádi thrillery s politickým děním, trochou té špionáže, a chcete si přečíst něco, u čeho musíte trochu přemýšlet, pak je toto dílo tou pravou volbou, a já vám knihu doporučím. Martin Österdahl měl vše dokonale promyšlené a nic nenechal náhodě.

ukázka z knihy

Hodnocení:

Martin Österdahl
vystudoval ruštinu, východoevropská studia a ekonomiku. Dvacet let pracoval v televizní produkci a dříve působil jako programový ředitel Švédské televize. Martin bydlel v roce 1996 v Petrohradě a zažil tak na vlastní kůži ruské prezidentské volby. Dnes žije se svou ženou a třemi dětmi ve Stockholmu.
Kniha Nežádejte o milost je prvním dílem trilogie Max Anger. Na další dva díly se můžete těšit v následujících dvou letech.

Já tímto děkuji nakladatelství Omega za zaslání recenzního výtisku. Pokud si chcete knihu koupit, můžete přímo na stránkách Omegy nebo v knihkupectví Dobrovský.

Četli jste? Nebo se na knihu teprve chystáte?
Mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)