neděle 10. června 2018

Chlapec, který přežil pochod smrti - Pavel Taussig

zdroj obrázku

Autor: Pavel Taussig
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 208

Anotace: V roce 1981 sepsal Pavel Taussig pro svého staršího syna k jeho jedenáctým narozeninám svůj životopis. To proto, že i jemu bylo jedenáct, když se ocitl v Osvětimi. Poté přežil ještě tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen a pochod smrti.
Při popisování zážitků použil jen své vlastní zápisky. Psal si deník a zážitky od zatčení přes koncentráky do osvobození tak, jak je měl v čerstvé paměti.
S nikým se přitom o nich nebavil, psaním si krátil dlouhou chvíli v nemocnicích v Rakousku, kdy byl ještě přesvědčený, že ani jeden z rodičů nepřežil.
Postupně pak Pavel Taussig text doplnil o poznámky, dokumenty vystavené v koncentračních táborech a těsně po osvobození i o přepis původního deníku, který psal od 4. května 1945 do 27.7. 1945.


"Toto jsou moje zápisky po osvobození z koncentračních táborů Auschwitz, Mauthausen, Melk a Gunskirchen a o tom, jak jsem přežil pochod smrti. Pavel Taussig 11 a 1/2 let."


Není vůbec jednoduché na něco takového napsat recenzi. V hlavě se mi honí tolik myšlenek a já žádnou nedokážu pořádně odchytit a hodit ji na papír. Pan Taussig napsal něco neuvěřitelného a mě opravdu těší, že jsem měla možnost si tuto knihu přečíst.


"Dál jsem si nezaznamenal, jak mne v Osvětimi jistý lékař-esesák vybral na lékařské "pokusy". Očkoval děti různými bakteriemi a jedovatými látkami, aby zjistil jejich účinky. V našem baráku omylem vybral o jedno dítě víc a to poslední poslal zpět. To jsem byl já. Ani jedno z těch dětí "pokusy" nepřežilo." 

V knize se neseznámíme pouze s autorem, ale i jeho rodinou. Dozvíme se něco o tom, jak a kde žili. Autor vypráví, jaký měli, ještě předtím, než se dostali k moci národní socialisté, celkem spokojený život. Poté bylo vše jinak. Skončil bezstarostný život. Hitler dal jasně najevo, že má v plánu vyhubit Židy. Přečteme si, co všechno se pro Pavla Taussiga, jeho rodinu a ostatní Židy změnilo. Nahlédneme do dne, kdy celou rodinu zatkli a následně do dalších dní, které následovali. Dny v koncentračních táborech a nemocnicích, očima jedenáctiletého chlapce. Pan Taussig použil pouze své deníkové zápisky, které si psal v době od zatčení až do osvobození.
Svůj životopis, který sepsal, doplnil o rodinné fotografie a o poznámky pod čarou, aby nám některá místa a mezery doplnil. To opravdu hodnotím jako velké plus.

ukázka z knihy

Při čtení knihy, jsem měla toho malého kluka před sebou. To, co zažil a jak se s tím dokázal poprat, je neuvěřitelné. Už jen to, že se o své zážitky podělil s námi čtenáři, a nejen o zážitky z koncentračních táborů, ale i o svůj život po osvobození. Pana Taussiga za toto velmi obdivuji.

V neposlední řadě musím vyzdvihnout obálku a celkové pojetí knihy. Protože to je DOKONALÉ. A i tak si myslím, že jsem nepoužila to pravé slovo.

ukázka z knihy

Toto dílo doporučím každému, kdo toto téma vyhledává. Byl by hřích si tuto knihu nepořídit, protože Chlapec, který přežil pochod smrti je opravdu jedinečná kniha, která za přečtení rozhodně stojí. Jsem velmi ráda, že zdobí mou knihovnu.

Hodnocení:

Pavel Taussig
Spisovatel, publicista a výtvarník. Narodil se 24. listopadu 1933 v Bratislavě. V roce 1944 byl spolu s rodiči odvezen do koncentračního tábora Auschwitz, poté přežil pochod smrti a tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen.
V červenci 1945 se vrátil zpět do Bratislavy a po pobytu v léčebných ústavech nastoupil v roce 1964 na gymnázium. Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Bratislavě. Pracoval jako knihovník, vedoucí propagačního oddělení Slovenského vydavatelstva krásnej literatúry a redaktor časopisu Roháč. Po emigraci v roce 1968 se usadil ve Frankfurtu na Mohanem, kde postupně prošel satirickými časopisy Pardon a Titanic a odborným periodikem Ärzte Zeitung.
Proslavil se zejména svými satirickými kolážemi, které on sám nazývá "bublináže". Soubor těchto koláží vyšel v Torontu v roce 1987 pod názvem Blbé, ale naše. Na Medzinárodnom festivale humoru Kremnické gagy 2012 získal cenu za celoživotní dílo.
Jako spisovatel debutoval knihou povídek Jedinečná svätá (1985), "nereálnými příběhy z reálného socialismu". Podle titulní povídky vznikl i televizní film. Přispíval také do zahraničního exilového tisku, do vysílání Svobodné Evropy v Mnichově a Deutsche Welle v Kolíně nad Rýnem. Jeho poslední román Hana byl nominován na cenu Anasoft litera 2013.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si také knihu Chlapec, který přežil pochod smrti můžete koupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Osobně knihy z válečného období moc nevyhledávám, ale tahle vypadá hodně zajímavě a působí silným dojmem. Jednou za čas je třeba si vše připomenout. Pěkná recenze, nalákala jsi mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju... Tuhle knihu ti opravdu doporučím. To jak je kniha psána a celkové pojetí. Deník jedenáctiletého chlapce, doplněný o poznámky dospělého muže.

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)