čtvrtek 16. května 2019

Pekárna v Brooklynu - Julie Caplin

Zdroj obrázku


Autor: Julie Caplin
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Romantické útěky (2.)
Počet stran: 364

Anotace: Sophie doufá, že ji její přítel James už brzy požádá o ruku. Jenomže všechno dopadne jinak a Sophie se rozhodne přijmout stáž v americkém časopise. Odjezd do New Yorku je pro ni spíš útěk než příležitost. Naplno se vrhne do práce a nemyslí na nic jiného. A už vůbec ne na lásku.
Ubytuje se nad maličkou pekárnou sympatické Belly, která peče ty nejúžasnější dortíky v celém Brooklynu. Spřátelí se a Sophie začne volný čas trávit v její pekárně a pomáhá jí s pečením sladkostí i svatebních dortů. Jenže Bella má bratrance Todda, obletovaného, šarmantního a naprosto neodolatelného. Má jen jednu chybu - odmítá jakýkoliv vážný vztah. Jenže ten nehledá ani Sophie, takže jejich přátelství zdánlivě nestojí nic v cestě...

"Začala tahat věci z kufru, zděšeně zírala na to, co náhodně zabalila a ještě víc byla v šoku ze všeho, co zapomněla. Žehlička na vlasy. Žádný fén. Čtrnáctery kalhotky. Jedna podprsenka. Tři zubní pasty. Žádný kartáček. Pinzeta. Žádné nůžky na nehty. Její druhá nejoblíbenější kuchařka. A čajové pytlíky bez teinu? Zrovna když si ho potřebovala šlehnout přímo do žil? A kdo vůbec pije cokoliv zbavené toho nejdůležitějšího? Na to by měly existovat zákony."

Sophie Benningsová si žije bezstarostný život v Londýně. Má práci, která jí baví a přítele, kterého miluje. Když dostane nabídku na půlroční stáž v New Yorku, váhá. Nic jí nechybí, proč odjíždět? Vše se změní ve chvíli, kdy zjistí, že James lhal. A právě proto se rozhodne, že nabídku přijme.
V New Yorku se spřátelí se svou bytnou a zároveň majitelkou pekárny. Bella je sympatická mladá dáma, která má vážně talent. Pečení je její vášeň. Bella Sophii seznámí se svými přáteli a bratrancem Toddem, který pracuje v časopise CityZen, do kterého má nastoupit i Sophie.

"Každé ráno se probudíš se dvěma možnostmi, spát dál a snít, nebo se vzbudit a zkusit si sny splnit. Volba je na tobě."

Postavy jsem si doslova zamilovala. Todd není typický playboy. Je vtipný, neodolatelný a velmi, velmi milý. Vražedná to kombinace. I když nerandí jen s jednou ženou, ale s několika, má pravidla. Nikdy nespí s více než jednou a je k nim naprosto upřímný, nic jim neslibuje. Bella a ostatní její přátelé jsou úžasní a strašně moc fajn lidé a se Sophií už se známe z prvního dílu Kavárna v Kodani (má recenze), kde zažívala dobrodružství s Kate.

Kniha je opět psána lehkou rukou. Je to nenáročné romantické čtení, u kterého nemusíte moc přemýšlet. Není to čistě jen romantika. Je to plné zábavného dobrodružství, ale je to také o přátelství a nalezení sebe sama, po tom, co vás zradí někdo, na kom vám záleželo.

"Jak to, že já nikdy nedostanu nic zadarmo?"
"Zaprvé, protože jsi mi dal do postele užovku," odpověděla Bella, přiklapla jim na kafe víčka a strčila jim je do rukou, "a za druhé, protože mi Sophie včera hodně pomohla a bude mi pomáhat ještě celý týden."
Sophie se rozloučila, aby se Bella mohla věnovat dalším zákazníkům.
"Vidíš, říkal jsem ti, že je zaujatá," zamumlal Todd s kafem v ruce, když vyšli na ulici.
"Nedivím se, musel jsi být jako dítě postrach," pronesla Sophie a zadívala se na něj káravým pohledem.
Obličej se mu skoro rozpůlil, jak se zazubil. "To s tím hadem jsem udělal, když mi bylo dvacet pět."

Tak, jako Julie Caplin v prvním díle popsala Kodaň, tak v tomto byl skvěle popsán New York. Užívala jsem si Sophiiny výlety s Toddem. Měla jsem pocit, že se procházím s nimi, poznávala jsem New York. Dokázala jsem si představit linoucí se vůni z pekárny a měla celkem často hlad. To autorka vážně umí. 

Pokud máte chuť na knihu, u které si chcete odpočinout, romantika vám není cizí a máte chuť se trochu zasmát, tak je pro vás Pekárna v Brooklynu od Julie Caplinové to pravé ořechové. A já nemohu jinak než doporučit i tento druhý díl a těšit se na třetí, který jak doufám, vyjde velmi, velmi brzy.

A pokud jste nečetli první díl? Vůbec nevadí. Knihy na sebe nenavazují, pouze se zde objevují postavy z předešlého dílu. Takže vzhůru do čtení.

Hodnocení:

Julie Caplin
je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále se snaží vypátrat dokonalý gin a je až obsesivně vybíravá ohledně sklenic, toniku a ozdob. Mezi běžnými ochutnávkami ginu napsala svůj první román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, která během života poznala.
Jako PR ředitelka se mnoho let potloukala po Evropě a brala nejlepší žurnalisty zabývající se jídlem a pitím na novinářské exkurze (takzvané služební cesty), aby ochutnali gastronomické pochoutky v nejrůznějších městech v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Dánsku a Švýcarsku. Byla to náročná práce, ale někdo to dělat musel. Tyto exkurze se staly inspirací k napsání trilogie Kavárna v Kodani (česky 2018), Pekárna v Brooklynu a The Little Paris Patisserie.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Pekárna v Brooklynu můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)