čtvrtek 23. května 2019

Sedm čísel - Anna Karolina

Zdroj obrázku

Autor: Anna Karolina
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Vendeta
Počet stran: 369

Anotace: Jedné noci unesou Julia, Carla a Nikolina mladého miliardáře. Vše mají promyšleno, jsou drsné a dokonale sehrané. Všechno jde jako po másle. Jenže výkupného se nedočkají a okolnosti je přinutí spáchat nový zločin. Vše se značně zkomplikuje, když miliardář skončí ve stejné nemocnici, kde Julia pracuje jako lékařka. A ta se do svého pacienta bezhlavě zamiluje.
Policie je mezitím únoscům na stopě. Ale nechce se jim věřit, že za chladnokrevnými zločiny stojí ženy.


"Julia Langová držela v ruce uspávací injekci a měla v plánu zapíchnout ji do krku multimilionáře Troye Erixona. Ten zatím seděl v taxíku před svým střešním bytem ve Västra hamnen a chystal se vystoupit. Skrývala se ve tmavém vjezdu do podzemní garáže, přitisknutá zády k drsnému povrchu zdi."

Vše začíná únosem syna a dědice textilního magnáta Ragnara Erixona, Troye. Julia, Carla a Nikolina, které se ocitají ve finanční tísni, mají vše dokonale promyšlené. Žádají pět set bitcoinů, což je v přepočtu sedm milionů devět set čtyřicet dva tisíc. Peněz se ale nedočkají. Místo toho je Troy vážně zraněn a únoskyně jsou nuceny ho zavézt do nějaké blízké nemocnice. Jako nejlepší možnou volbou se stane nemocnice, ve které pracuje Julia jako lékařka. Alespoň má vše pod kontrolou, nebo snad ne? Zjistí policie, kde je pravda? A co má větší hodnotu? Přátelství nebo přitažlivost?


"Naplánovaly jsme to spolu, tak to na mě neházej jenom proto, že se to posralo. Zkrátka a jednoduše jsme byly naivní. Měly jsme požadovat víc. Sedm čísel - to je pro něj úplné hovno. Kdybychom požadovaly víc, pochopil by, že si s náma nemůže zahrávat. Ale prokoukl nás."

Máme zde tři hlavní hrdinky. Julii Langovou, která je lékařkou a poslední rok pro ni byl velmi těžký, Carla Bergmanová vlastní tetovací salon a je to žena, která se nebojí použít násilí. A jako třetí je zde Nikolina Rosenqvistová, která vlastní zadlužený paraklub. Jsou nejlepšími přítelkyněmi, i když je každá úplně jiná. Mají společnou minulost a společná tajemství. Neřekla bych, že hlavní hrdinky jsou úplné záporačky, ačkoliv nezvolily zrovna šťastný způsob jak přijít k penězům. Každá má nějakého kostlivce ve skříni.

Kniha Sedm čísel má sedmdesát tři krátkých kapitol, které jsou velmi snadno čitelné. Je zde jak akce, tak i trochu té romantiky, což knize určitě neublížilo. Velmi oceňuji, že není kniha psána pouze z jednoho pohledu, ale hned z několika. A i když není uvedeno, kdo danou část vypráví, neměla jsem problém se zorientovat.

"Christoffer vyfoukl kouř k digestoři. "Spadl jsem zasraně blbě."
Rafaela se usmála. "Každopádně několikrát. Nahoru a dolů ze židle. Možná jste si rozmlátil ruku a omylem jste spadl ještě párkrát."

Pokud máte rádi thrillery, kde akce střídá napětí, a nevadí vám trochu té romantiky, tak si knihu určitě přečtěte. I když už z první stránky víme, kdo za únosem stojí, nevadí to. Autorka to napsala tak, že o překvapení není nouze. A konec se jí opravdu povedl.

Hodnocení:


Anna Karolina
je autorkou detektivních románů, které se vyznačují především věrohodnými popisy policejních vyšetřování. Sama pracovala u policie nejdříve ve Stockholmu, a poté v Malmö, kde se navíc začala věnovat psaní. V roce 2014 vydala svůj první román Stöld av Babian, který byl nominován na švédské ceny za literaturu Crimetimes debutantpris a Storaljudbokspriset. Následně napsala další dvě pokračování, ve kterých, stejně jako v první knize, vystupuje policejní vyšetřovatelka Amanda. V roce 2018 se podílela se svým kolegou Monsem Kallentoftem na pátém díle jeho detektivní série, který ve švédštině vyšel pod titulem Falco.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji knihy Dobrovský, kde si knihu Sedm čísel můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

Děkuji za vaše komentáře :-)