pondělí 2. září 2019

Nevyvážený pár - Anna Jansson

Zdroj obrázku

Autor: Anna Jansson
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Omega
Série: Salon d´Amour (3.)
Počet stran: 371

Anotace: Sérii záhadných událostí v životě kadeřnice Angeliky Lagermark odstartuje obyčejný inzerát v novinách. Dům, v němž její prababička prožila čtyřiadevadesát let, je na prodej. Amalia byla moudrá žena, kterou mnozí vyhledávali právě pro její cenné rady nebo pomoc. Dům ovšem skrývá strašlivé tajemství.
Angelika zároveň pokračuje v práci, při níž pomáhá svým zákazníkům v kadeřnickém salonu nalézt lásku. To je vcelku snadné. Obtížnějším úkolem je udržet lásku při životě i při nepřízni osudu. A to Angelika zakusí na vlastní kůži, když se její milovaný Magnus zničehonic zamiluje do celého světa.

"Každý čin, ať už dobrý, či špatný, se vrátí. Stejně tak jako se mořské vlny vylijí na břeh, aby se zase navrátily. Vše dobré, co vykonáte, je na cestě pouze na čas a brzy zaklepe na vaše dveře. Nikdy nevíte, jak dlouhou cestu vaše skutky urazily, než se s nimi opět shledáte. Ale cestu zpět si k vám najdou. Jak dobré, tak ty špatné."

Kniha Nevyvážený pár je již třetím, volně navazujícím dílem o životě Angeliky Lagrmark. Angelika je bohyní osudu, která se ve svém kadeřnickém salonu snaží lidem pomoci najít lásku. I ona našla po smrti svého manžela znovu štěstí, a to v náruči mladšího muže, Magnuse.

Jednoho dne objeví Angelika v novinách inzerát o prodeji domu, ve kterém žila její babička Amalia. Se sestrami se vydá na dům podívat. Je to místo, které navždy zůstane v jejich paměti, a proto velmi uvažují o koupi. Ale kde vzít tolik peněz? Ani jedna z nich si to nemůže dovolit.
Další problém nastává, když se přítel Angeliky náhle zamiluje do každého, koho vidí. Začne nesmyslně rozhazovat penězi a dělat neuvážená rozhodnutí. Co se s ním děje? Může tím ohrozit vztah, který má s Angelikou?

"Občas se ti nejnepřizpůsobivější lidé musí napřed zformovat, aby zapadli."

Nemáme zde jenom Angeliku, její sestry Ulriku a Veru, nebo Magnuse, ale opět se setkáváme s našimi dalšími oblíbenými postavami. Nesmí zde chybět Ricky, Magnusův mladší bratr a jediný zaměstnanec Angeliky, který je zároveň i jejím dobrým přítelem. Jeho hlášky mám opravdu ráda. Svobodná matka Regina se synem Folkem, malým hyperaktivním klučinou, který své matce dává pořádně zabrat, ale kdo by ho nemiloval. Judith, královnu detektivek a zároveň matku Magnuse a Rickyho, se kterou jsem občas chtěla trochu zatřást, aby se vzpamatovala, ale také ostatní obyvatele městečka Visby. A v neposlední řadě zde máme moudra babičky Amalie, ty prostě nesmí chybět.

"Nelze získat jistotu, že člověka nikdo nikdy nezklame. Člověk sám se musí rozhodnout, že bude milované osobě důvěřovat, v opačném případě by se ho měl vzdát. Cokoli mezi tím je destruktivní."

Anna Jansson vypráví o lásce, důvěře, přátelství a rodině způsobem, který vás chytne. Vážná témata zpracovává dojemně, ale zároveň lehce a s nadhledem. Kniha se čte opravdu dobře a krátké kapitoly vás přímo vybízejí k tomu, abyste četli, četli a četli.

Knihu Nevyvážený pár doporučím každé ženě, která má ráda romantické příběhy protkané trochou humoru, ale zároveň příběhy, které vás nutí trochu k zamyšlení. Jak jsem již zmiňovala je to třetí kniha o Angelice, a já bych rozhodně doporučila začít prvním dílem Bohyně osudu ze salonu d´Amour, dále bych pokračovala dílem druhým Příšerné tchyně. No a po přečtení těchto knih přichází na řadu hned tento díl. Samozřejmě můžete číst bez znalosti předchozích knih, ale myslím, že by byla obrovská škoda připravit se o všechno, co si Angelika prožila.

"Bez fantazie si nelze představit budoucnost. Má budoucnost se krátí, ale má minulost se zvětšuje. S věkem se také ztenčila hranice mezi fantazií a skutečností."

A víte, co jsem si v těchto knihách oblíbila? Samozřejmě recepty, které jsou uvedeny na konci příběhu. Ani tady nesmí chybět. A i když jsem ještě žádný nevyzkoušela, tak jednou se k tomu určitě dostanu. :-)

Hodnocení:

Anna Jansson
vyrůstala s knihami. Všechny, které napsala - kriminální romány, dětské knihy i literaturu faktu -, jsou prostoupeny duchem pohádkových příběhů. Mnoho let pracovala jako zdravotní sestra. Její prvotinou byly příběhy lidí, které potkala v nemocnici. I do kriminálních příběhů dokáže vložit současné etické problémy, týkající se vztahu lidí k životu a smrti. Kromě psaní románů pořádá také přednášky o etických otázkách zdravotní péče a na toto téma napsala řadu knih.
Její kniha Podivný pták (Främmande fågel) byla v roce 2006 nominována na cenu Glasnyckeln, cenu pro nejlepší skandinávský kriminální román. Podle jejích předloh byla natočena celá řada celovečerních a televizních filmů, které měly úspěch ve Švédsku, Německu i Spojených státech.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji knihy Dobrovský, kde si knihu Nevyvážený pár můžete zakoupit.

Díky za přečtení 
a mějte se krásně.
Pary

4 komentáře:

  1. Tuhle sérii jsem nečetla, ale vypadá zajímavě. Moc hezká recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, pokud máš tenhle žánr ráda, tak neváhej :-) Je to příjemná oddechovka :-)

      Vymazat
  2. Obě minulé knihy jsem četla a byla jsem s nimi velmi spokojená. Jsem ráda, že si i tenhle třetí díl udržel stejnou kvalitu. Určitě se k němu dostanu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)