čtvrtek 7. listopadu 2019

Hitlerovy ukradené děti - Ingrid von Oelhafen, Tim Tate

Zdroj obrázku

Autor: Ingrid von Oelhafen a Tim Tate
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 320

Anotace: Program Lebensborn, výtvor Heinricha Himmlera, unesl až půl milionu dětí z celé Evropy. Prostřednictvím procesu nazvaného germanizace se měly stát příští generací árijské rasy během druhé fáze konečného řešení.
V létě roku 1942 museli rodiče napříč nacisty okupovanou Jugoslávií podrobit své děti zdravotním kontrolám určeným k posouzení rasové čistoty. Jednomu takovému dítěti, Erice Matkové, bylo pouhých devět měsíců, když nacističtí lékaři prohlásili, že je vhodná k tomu, aby byla "dítě Hitlera". Převezli ji do Německa a umístili k politicky prověřeným pěstounům. Z Eriky se stala Ingrid von Oelhafen.
O mnoho let později začala Ingrid odhalovat pravdu o své identitě. Přestože s blížícím se koncem války nacisté mnoho záznamů o projektu Lebensborn zničili, podařilo se jí objevit dokumenty a důkazy, které ji zavedly zpět do místa narození a k její původní rodině. Postupně tak odhalila a zrekonstruovala celý svůj příběh - příběh Hitlerova ukradeného dítěte.

"KREV. Celý tento příběh se točí kolem krve. Krve mladých mužů prolité na bojištích druhé světové války; krve civilistů, starých i mladých, mužů i žen, která tekla v bahně měst a vesnic po celé Evropě; krve milionů lidí zničených při pogromech a táborech smrti."

Program Lebensborn je jedna z méně známých událostí. Někteří vědí, o co jde, někteří ne. A pak jsou tu lidé jako já, kteří mají přehled jen mlhavý. Nikdy jsem o Lebensbornu nic nečetla, a tato kniha mi dala nové informace a donutila mě hledat si další.

Program Lebensborn byl v nacistické třetí říši vládou podporovaný spolek. Byl vytvořen, aby byla zrozena nová generace "dokonalých" Němců. Malé děti byly doslova vytrženy ze svých rodin, aby byly vyšetřeny, a pokud splňovaly všechny podmínky, které stanovil Heinrich Himmler, byly předány k adopci německým rodinám. Starší děti nesměly mluvit svým rodným jazykem, povolena byla pouze němčina.

"Nešlo však o "lékařské testy", jaké by znal každý lékař; namísto toho se jednalo o hrubý odhad "rasové hodnoty", který každé z dětí zařadil do jedné ze čtyř kategorií. Ty, které splňovaly přísná Himmlerova kritéria, jak má vypadat dítě opravdové germánské krve, patřily do kategorie 1 či 2: tím byly formálně zaregistrované jako potenciální přínos říšské populaci."

Toto je příběh ženy, Ingrid von Oelhafen, která byla ve věku devíti měsíců sebrána rodičům a předána k adopci německému páru. Ingrid nejprve popisuje své dětství (to co si pamatuje), a jak se dozvěděla o své pravé identitě. O Lebensbornu nic netušila. Popisuje, jak obtížně získávala informace, protože vládní zdroje zrovna sdílní nejsou. Za pomoci pár lidí se jí podařilo najít další děti Lebensbornu, a dozvěděla se spoustu nových informací.

I když preferuji kratší kapitoly, a tato kniha obsahuje kapitoly delší, tak čtení bylo naprosto v pohodě. Je to psáno tak, že nemusíte řešit jestli kapitola končí nebo začíná.  
Příběh Ingrid je také obohacen různými prohlášeními a záznamy, které jsou odlišeny šedým rámečkem a dále dopisy a zápisy z deníků, které jsou psány kurzívou. Je to opravdu příjemné zpestření.

Ukázka z knihy
Je to úžasně napsaná kniha, která určitě není nudná, i když se vlastně zabývá historií. Musím říci, že po dočtení jsem musela příběh zpracovat. Další silné téma, a já si prostě nedovedu představit, jaké to musí být, když najednou zjistíte, že většina vašeho života je pouhá lež.

"Desetitisíce, možná i statisíce německých žen zaplatily za to, jak otřesně a brutálně Hitler nakládal s ruskými městy i obyvatelstvem, vlastním tělem. Znásilnění bylo v sovětském sektoru tak časté - až do té míry, že přestalo být něčím překvapivým -, že pro ženy a dívky v kterémkoliv věku mezi pubertou a stářím nebylo otázkou, zda se staly jeho obětí, nýbrž kolikrát."

Knihu Hitlerovy ukradené děti doporučím každému, koho toto téma zajímá. Toto je doba, která by neměla být zapomenuta, ale také by se neměla opakovat.

Hodnocení:

Tim Tate
(*1956) je spisovatel, investigativní novinář a autor více než 80 dokumentárních filmů.
Narodil se v Kaltaně v Indii a o 8 let později řekl svým rodičům, že bude spisovatelem. Většinu svého dospělého života strávil cestováním a vyprávěním příběhů, které musely být vyprávěny. Absolvoval magisterské studium teologie a pak studoval novinařinu. Po pár letech v místních novinách se podílel na investigativním seriálu Rogera Cooka na BBC Radio 4. V roce 1985 odešel s Rogerem do Central Television, kde strávil 5 let v televizi ITV (The Cook Report), kde žurnalisticky vyšetřovali dětskou pornografii a zneužívání v satanských rituálech.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Hitlerovy ukradené děti můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)