čtvrtek 31. října 2019

Kanibal z Nine Elms - Robert Bryndza

Zdroj obrázku

Autor: Robert Bryndza
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Kate Marshallová (1.)
Počet stran: 464

Anotace: Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom málem zemřela.
Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Jejich modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila.
Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci... A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji - chytit dalšího sériového vraha.


"Zvedl nůž a špičkou čepele jí přejel přes bradavky k pupíku. Zaryl jí čepel do kůže. Ostrá čepel projela masem a svaly břicha velmi lehce. V agonii vykřikla, neschopná pohybu. Bylo děsivé, jak rychle se jí na břiše vytvořila kaluž krve. Klidně otočil nožem a táhl ho nahoru masem břicha směrem k jejímu srdci. Nůž se zasekl o jedno ze žeber."

Knihy Roberta Bryndzy řadím mezi své nejoblíbenější. Pro mě je to PAN spisovatel, a proto když jsem dostala možnost přečíst si první díl jeho nové série, neváhala jsem ani vteřinu, byla jsem nadšená. A co vám na úvod řeknu? Zapište si do kalendáře 5. listopadu, protože tohle je jízda, která mi vzala dech.

Už je to patnáct let co Kate Marshallová vyřešila případ nebezpečného sériového vraha, kterému říkali Kanibal z Nine Elms. I když Kate přežila útok vraha, tak přišla o kariéru a reputaci. Stále žije ve stínu své minulosti, ale snaží se žít normální život. Pracuje na univerzitě, kde přednáší kriminologii. Jejím asistentem je jednadvacetiletý Tristan Harper, se kterým se spřátelila.
Jednoho dne Kate přijde e-mail od Malcolma Murraye. Už je to dvacet let, co se pohřešuje jeho dcera Caitlyn a její tělo se stále nenašlo. Požádal jí, zda by se na případ nepodívala. Rádi by se se svou dcerou důstojně rozloučili. Kate věděla, že meil nemůže ignorovat. A aby toho nebylo málo, někdo začne kopírovat vraždy Kanibala z Nine Elms.
Kdo za vším stojí? A ocitá se v nebezpečí i Kate? Je možné, že vrah bude chtít dokončit to, co se nepovedlo před patnácti lety?

"Bože, ty jsou ale nóbl," poznamenal Malcolm a třesoucí se rukou si upravil brýle se silnými skly. "Děkuju," opáčil Tristan a zvedl tenisky. "Jsou z retro edice Vintage Dunlop Green Flash." "Ale ne, já měl na mysli vaše ponožky. Jsou tak bílé! Sheila by mi nikdy nedovolila nosit tak bílé ponožky. Určitě je na nich hned vidět špína."

Kate se snaží se svým životem nějak vypořádat. Chodí na anonymní setkání alkoholiků, kde jí velmi pomáhá její patronka Myra. Už šest let abstinuje. Autor skvěle vykreslil, jak je pro ni těžké nepít, ale kvůli svému synovi Jakeovi udělá cokoliv. Její asistent Tristan je mladý hoch, který je Kateinou pravou rukou. Připravuje veškeré materiály k přednáškám, pracuje se starými spisy. Je to člověk, na kterého se může opravdu spolehnout.

Kniha je psána z pohledu několika osob, ale většinou z pohledu Kate. I když to není nikde uvedeno, tak přesně víte, kde a s kým se nacházíte. Robert Bryndza si zachoval svůj styl psaní, což mi velmi vyhovuje. Kapitoly jsou dlouhé tak akorát a v knize rozhodně nejsou žádná hluchá místa. Všechno je dokonale popsáno, občas jsem z popisů měla pocit, že tam v dešti stojím s Kate a sleduji ohledání těla.

"Je to on. Kanibal z Nine Elms," řekla Kate. Slova jí vyletěla z úst dřív než je mohla zastavit. "K dalším závěrům dospěju na základě pitvy, ale... ano," potvrdila Leodora. Začalo pršet intenzivněji a kapky deště ještě silněji bušily do střechy stanu. Přestala svírat dívčinu hlavu a jemně ji položila zpátky na místo, kde jí spočívala na paži. "Existují zde známky znásilnění. Jsou přítomny tělní tekutiny, byla mučena, pořezána ostrým předmětem a popálena. Stopy popálení vidíte na jejích pažích a vnitřních stehnech. Vypadají, jako by je způsobil zapalovač z auta."

Je to poutavý příběh plný zvratů a spiknutí. Byla jsem napnutá až do konce. Přiznám se. Nemám, co bych knize vytkla. Já jsem prostě opět nadmíru spokojena. Možná jsem trochu zaujatá, a superlativy se to tu jenom hemží, ale každý máme svého TOP autora :-)

Na závěr bych jen dodala, že milovníci thrillerů, či samotného autora zklamáni rozhodně nebudou. Autor už Dívkou v ledu nasadil laťku celkem vysoko a já si naivně myslela, že už mě ničím nepřekvapí. Chyba. Překvapená jsem s každou jeho novou knihou. Takže stručně, jasně, výstižně. Je to prostě SKVĚLÉ. Nevěříte? Jako vždy, stačí málo a můžete si přečíst ukázku z knihy, samozřejmě zcela zdarma. Stačí na stránkách Roberta Bryndzy zadat email a můžete se začíst. :-)

Hodnocení:

Robert Bryndza
je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho prvního thrilleru, Dívky v ledu, se v zahraničí již prodaly více než dva miliony výtisků, byl označen jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller a práva byla prodána do devětadvaceti jazyků. The Girl in the Ice (Dívka v ledu) je první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I jeho další pokračování Night Stalker (Noční lov), Dark Water (Temné hlubiny), Last Breath (Do posledního dechu), Cold Blood (Chladnokrevně) a Deadly Secrets (Smrtící tajnosti) se drží na předních příčkách nejprodávanějších knih.
Nyní Robert Bryndza pracuje na sérii případů nové hrdinky Kate Marshallové, ženy s pohnutým osudem a silným smyslem pro spravedlnost, kterou jako novou vyšetřovatelku představil v knize Kanibal z Nine Elms (Nine Elms).
Kromě těchto dvou sérií je taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. Více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Facebooku a Instagramu.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Kanibal z Nine Elms můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


6 komentářů:

  1. Knihy autora mě už dlouho dobu lákají a tahle, stejně jako jeho předchozí, vypadá vážně skvěle. :) Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Jejda, nová série od Bryndzy už je venku a já ji ještě nemám :) Tomusím napravit :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) neváhej, neváhej... Bryndza opět nezklamal :-)

      Vymazat
  3. Hi dear! Thank you for sharing this wonderful post and thanks for the inspiration!

    You have a wonderful blog, so I am very happy to follow you through the GFC! I will be glad if you look at my blog :) If you wish, you can follow me, I will be infinitely grateful to you ♥♥♥

    https://nastyadeutsch.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)