středa 22. ledna 2020

V mysli vraha - Mike Omer

Zdroj obrázku

Autor: Mike Omer
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Zoe Bentleyová (1.)
Počet stran: 344

Anotace: Chicago. Tři ženy byly nalezeny uškrcené, nabalzamované a naaranžované v pózách, jako by byly živé. K případu je přizvána horlivá a sebevědomá forenzní psycholožka Zoe Bentleyová a podivínský speciální agent FBI Tatum Gray. Zoe musí pochopit vrahovu motivaci, aby ho policie dokázala najít dřív, než zemřou další ženy. Během vyšetřování sama dostává podezřelé anonymní zásilky. Nikomu o nich neřekne, jejich obsah ale odkazuje k příšerným zločinům z minulosti. Z lovce se stává kořist a z minulosti děsivá přítomnost...


"Neexistují stopy, jen oběti. Jediná možnost, jak odhalit pachatele, je myslet jako on. Myslet jako vrah."

Doktorka Zoe Bentleyová je forenzní psycholožka s vášní pro svou práci, a proto přijme nabídku pomoci FBI, která pátrá po sériovém vrahovi, který řádí v Chicagu. Vrah se zaměřuje pouze na ženy, které po smrti nabalzamuje a naaranžuje na veřejném místě, jako by byly živé. Speciální agent Tatum Gray si Zoe vyžádal, protože se mu nezdála analýza původního profilovače. Povede se Zoe a Tatumovi dopadnout vraha dřív, než bude pozdě? A je Zoe připravena čelit své minulosti?

"Zoe chtěla zavtipkovat ve smyslu, že z Itálie by měla chuť na něco jiného. V duchu si proto sesumírovala humornou odpověď: Jasně že jo, pokud je to Ital se sexy tělem. Bohužel to ale vůbec neznělo legračně, a to ani nanečisto. Jako většina Zoeiných vtípků umřel i tenhle předčasnou smrtí už v její hlavě."

Zoe Bentleyová se začala o sériové vrahy a psychopaty zajímat už ve čtrnácti letech. A měla k tomu důvod. Někdo zabíjel ženy a dívky v jejím okolí. Ale kdysi jí nikdo nebral vážně, ani policie. Ale ani teď nepociťuje uznání, které by si zasloužila.

Tatum Gray je agent FBI, který byl po svém posledním případu "povýšen" na místo, kde nemůže nadělat moc škody. Ke stolu s úkolem zkoumat fotky z míst činu. Ale jeho nová nadřízená na to má jiný názor.

Zoe i Tatum působí velmi sympaticky. Zoe navenek působila chladně, ale bylo to naopak. Hluboko uvnitř byla velmi starostlivá, zvláště pokud šlo o rodinu. Tatum měl také svou slabou stránku. Dědu Marvina, a to velmi svérázného. :-) A i když si Zoe s Tatumem navzájem nedůvěřují, tak spolu přesto dobře spolupracují.

"To spíš tebe bych měl šoupnout do útulku," zabručel Tatum, když mu Marvin podal hrnek. Napil se čaje. "Hele, jenom dohlídni, aby měl co žrát a aby neničil barák. Zrovna jsme se přistěhovali. A taky ať mi nesežere rybku."
"Jakou rybku?"
"Tu v míse v obýváku. Potřebuju, abys pro ni sehnal akvárko. Nechám ti tady na něj peníze." "My máme rybičku?" "Jo jmenuje se Timothy a prý je to sketa. Takže byste si měli výborně rozumět. Jenom ať se k němu Zrzek nepřibližuje."

Kniha je psána ve dvou časových osách. V přítomnosti a vyšetřování současného případu, a pak minulostí Zoe, když jí bylo čtrnáct let.  Vše je vyprávěno z pohledů několika osob. Zoe, Tatuma, ale také jsou zde příležitostné pohledy vraha.

V mysli vraha je strhující thriller, který si mě získal. Autor je velmi přesvědčivý a vše působilo velmi věrohodně. Žádná hluchá místa, vše mi tam perfektně pasovalo a já si čtení užívala. Určitě knihu doporučím každému, kdo má tento žánr rád. Protože já si Mika Omera dávám na seznam oblíbených autorů a určitě se budu těšit na pokračování této série.

Hodnocení:

Mike Omer
je původně novinář a vývojář počítačových her, ale v současné době nejvíce přemýšlí nad svou novou sérií detektivních thrillerů s forenzní psycholožkou Zoe Bentleyovou. S oblibou píše o skutečných zločincích nebo naopak obětech zločinů. Má ale taky rád humor, proto svoje thrillery odlehčuje vtipnými pasážemi.
Ve spisovatelském snažení jej horlivě podporuje jeho manželka. Společně vychovávají tři děti a domácnost s nimi sdílejí ještě dva nenasytní psi, kteří horlivě vrtí ocasem na každého, kdo se přiblíží k jejich domu.
Je autorem čtyřdílné série Glenmore Park Mystery a série s psycholožkou Zoe Bentleyovou, z níž vyšly zatím dva díly - V mysli vraha (A Killer´s Mind, 2018) a In The Darkness (2019).

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu V mysli vraha můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)