neděle 1. března 2020

Mrazivá krutost - Caz Frearová

Zdroj obrázku

Autor: Caz Frear
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Cat Kinsella (2.)
Počet stran: 432

Anotace: Na detektiva Cat Kinsellovou se v kavárně obrátí Joseph Madden. Jeho žena Rachel ho prý donutí zaplatit, ale nemůže - nebo nechce - prozradit podrobnosti. Protože to vše Cat považuje za pouhou manželskou roztržku, odkáže ho na místní policejní oddělení.
Později se setkají znovu - když je Joseph zatčen za vraždu. Ale není to jeho manželka Rachel, kdo je mrtvý...
Je Joseph Madden cizoložníkem, vrahem, nebo obětí? Jaké je tajemství, které spojuje členy této rodiny?

"Můžeme nějak datovat tu dárkovou kartičku? Dokážeme třeba podle vpitého inkoustu určit, jestli byl vzkaz napsaný nedávno nebo před lety?"
"Tohle není Kriminálka Las Vegas," opáčí Steelová a zatváří se nesouhlasně."

Detektivové Cat Kinsellová a Luigi Parnell jsou přivoláni na místo činu. Kieran Drake nalezl svou spolubydlící Naomi Lockhartovou mrtvou. Všechny indicie vedou k Josephovi Maddenovi. Muži, který se kdysi obrátil na Cat, protože potřeboval radu ohledně své ženy Rachel, která mu měla vyhrožovat. Nyní se střetávají znovu, ale Joseph je ten, kdo je zatčen.

Cat, Parnell a celý tým se ihned vrhnou do vyšetřování. Ale nebudou to mít vůbec jednoduché. Podezřelých je víc než dost. Kdo by mohl chtít Naomi ublížit? Byla zde nová, na všechny působila jako velmi milá a tichá dívka, a ještě zde neměla moc přátel.

"Takže, lidi, dost času jsme věnovali smrti Naomi Lockhartové, takže bych chtěla chvíli mluvit o jejím životě. Setkala jsem se s jejími rodiči a věřte mi, že byste na mém místě nejraději tloukli hlavou do zdi."

Kniha je vyprávěna z pohledu Cat, takže ani v tomto díle se neřeší pouze vyšetřování vraždy. Cat má své kostlivce ve skříni a stále řeší své rodinné problémy. I když se něco málo vyřešilo, pořád to není dobré. Jak být dobrou sestrou, dcerou a zároveň i policistkou? K tomu má nového přítele, ke kterému není úplně upřímná a má pocity viny. Caz Frear ji vykreslila opravdu skvěle. I když Cat na okolí působí odhodlaně a tvrdě, tak je i zranitelná.

Autorka si drží svůj standard. Kapitoly jsou dlouhé tak akorát. Nechybí napětí ani humor. Sarkastické poznámky Kate Steelové jsem si opět užívala.

"Takže šéfko, vy jste vlastně zůstala, abyste nás bránila před velkým, zlým hochem. Jsem dojatá." Říkám to žertovným tónem, ale ve skutečnosti vážně dojatá jsem. I když bojovník ve mně by se možná rád přímo střetnul se šéfinspektorem Bostockem, známým to kreténem.
"Jo, ale nedojímejte se až moc. Fakt je, že se radši budu celý den dívat smrti do tváře, než abych strávila pět minut ve vaně s horkou vodou a diskutovala o hormonální substituční terapii. Jenže mě zastihla ve slabé chvilce a donutila mě souhlasit. Nový případ je dokonalá výmluva."

Kniha Mrazivá krutost se dá číst i bez znalosti předchozího dílu Malé sladké lži (má recenze), protože případy jsou uzavřené, ale já osobně doporučuji si přečíst první díl, protože alespoň lépe pochopíte návaznosti, co se týče Catiny rodiny a jejích vztahů. Autorka si dala opět velmi záležet. Napínala do samého konce. Podezřelý byl skoro každý. A poslední větou mi autorka zvedla tepovku a já nutně, ale opravdu velmi nutně potřebuju pokračování.

Nezbývá mi nic jiného než přejít k doporučení. Další skvělý detektivní příběh od Caz Frear plný lží a intrik. Takže, je to vlastně stejné jako u prvního dílu. Pokud máte rádi napětí a rozplétání složitého případu, nebo ještě lépe, líbil se vám první díl, tak vám knihu doporučím. 

Hodnocení:

Caz Frear
vyrostla v Coventry a během dospívání snila o tom, že se přestěhuje do Londýna a napíše knihu. První sen si splnila rychle, na druhý ovšem došlo, až když se vrátila zpět do svého rodného města.
Vystudovala historii a politické vědy, což se jí velmi hodilo, když pracovala jako číšnice, prodavačka, maloobchodní prodejkyně a posledních dvanáct let také jako headhunter. Alespoň mohla brousit svůj ostrovtip. Když se netrápí. nad dialogy nebo vymýšlením nečekaných zvratů, fandí Arsenalu nebo ji najdete v hospodě, jak vede zasvěcené hovory o tématech, o nichž nic neví.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Mrazivá krutost můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


2 komentáře:

  1. Hezká recenze. Asi se zajdu podívat do knihovny, zda tam zmíněnou knihu náhodou nemají. Právě jsem totiž jeden detektivní román dočetl a moc se mi nelíbil, takže možná by tohle mohlo být zajímavější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji... :-) Třeba ti zrovna tahle kniha sedne :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)