čtvrtek 18. června 2020

Muž, který si hrál s panenkami - Magnus Jonsson

Zdroj obrázku
Autor: Magnus Jonsson
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Metafora
Série: Nenávist (1.)
Počet stran: 400

Anotace: Ve Stockholmu je nalezena porcelánová panenka - mrtvá žena naaranžovaná jako krásná hračka. Policie se z nouze spojí s expertkou na šifrování a bývalou antifašistkou Linn a společně se pustí do pátrání po zvráceném vrahovi. Mezitím se ale do případu začínají nebezpečně zaplétat vlákna Linniny kontroverzní minulosti.

"Na posteli v pokoji, zřejmě ložnice, seděla žena. Hlavou se opírala o několik růžových polštářů navršených u čela postele. Pohled bez života upírala na protější zeď. Na sobě měla kalhotky, jinak byla nahá. Tělo se nepřirozeně lesklo v ostrém světle ze dvou reflektorů, které stály po stranách postele. Skoro jako by se v teple těch světel potila, ačkoliv tak to být nemohlo. Byla nalíčená a skoro se zdálo, že je potřená emailem."

Jedné noci je zavražděna třiadvacetiletá mladá žena, která je naaranžovaná jako porcelánová panenka. Na případu začne pracovat kriminální komisař Rickard Stenlander a kriminální inspektor Erik Svensson. Vrah po sobě nezanechal žádnou stopu, policie najde pouze zaheslovaný počítač, do kterého se nedokáže dostat. A žádost o přednostní rozšifrování u Národního forenzního centra byla zamítnuta. Přednost mají případy, které jsou propírány v médiích. Vedoucí kriminálního oddělení Louisa Sjöstedtová přizve jako konzultantku svou neteř, Linn Ståhlovou. Linn dokončuje doktorandské studium numerické analýzy, se zaměřením na šifrování a dešifrování. Má to menší háček. Linn už byla trestaná a odseděla si tři roky ve vězení. Policie hraje o čas, hrozí, že pachatel zaútočí znovu. Kdo bude další obětí? Zároveň se k Linn neúprosně přibližuje její minulost. Je možné, že případ souvisí s její minulostí, nebo je vše úplně jinak?

"Na nějaké dohadování neměla čas. Přesto Erik trefil hřebíček na hlavičku. Celá ta situace a Linnina minulost byly navzdory všemu dost prekérní, tomu se nevyhne. Měli by se dozvědět, o co se jedná. Především proto, aby se vyhnuli Erikově obvyklé přehnané reakci."

Linn, Rickard a Erik zpočátku pracují se vzájemným podezíráním. Linn nemá zrovna v lásce policii a Erik s Rickardem o ní ví samozřejmě pravdu, že byla členem organizace, která je na černé listině bezpečnostní služby. Pracovala pro Antifašistickou akci. Mapovala nacisty a studovala extrémně pravicové firmy.

Přiznám se, že jsem si při čtení pletla postavy Rickarda a Erika. I když je každý úplně jiný, tak jsem v nich měla zpočátku doslova bordel :-)  Dále tam bylo na můj vkus moc odborných výrazů co se  týče šifrování. Ale co musím vyzdvihnout, tak popis Stockholmu. To se autorovi opravdu povedlo.
Kapitoly nejsou moc dlouhé, na čtyři sta stran je padesát pět kapitol tak akorát. A i když mě více zajímal případ vraždy než extremismus, tak autor to napsal tak, že Linnina minulost do příběhu pasovala.

"Promnula si spánky. Kvůli lékům tišícím bolest nemohla myslet tak jasně, jak chtěla. Mozek najížděl jako pomalý počítač a nedodával tak rychlá spojení, jak byla zvyklá. Chápala však, že mohlo být také mnohem hůř. Harddisk mohl být poškozený. Ona mohla být mrtvá. Ale proč?"

Kniha je srovnávána s Miléniem od Stiega Larssona, ale já osobně to nemohu posoudit, protože tímto autorem jsem ještě nepolíbená :-) Ale knihu Muž, který si hrál s panenkami můžu určitě doporučit. Kniha je plná napětí, smrti, vyšetřování, šifrování a spolupráce. Je to velmi zajímavý příběh, u kterého jsem až do konce netušila, kdo je vrah žen, a to u těchto knih velmi oceňuji. Thriller, který si své čtenáře určitě najde. A já jsem celkem zvědavá, co si autor připravil v pokračování, který Metafora plánuje.

Hodnocení:

Magnus Jonsson
vyrostl a žije ve stockholmské čtvrti Södermalm. Pracuje jako učitel na gymnáziu a ve volném čase rád jezdí na skateboardu. V roce 2016 úspěšně debutoval thrillerem Muž, který si hrál s panenkami (Metafora 2020), prvním dílem trilogie Nenávist. Druhý díl, Mrchožrouti (Metafora plánuje vydání na rok 2021), vyšel o rok později a v roce 2019 sérii uzavřel třetím dílem s názvem Žena, která lovila sama.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knih Muž, který si hrál s panenkami můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)