sobota 22. srpna 2020

Kouzlo psané rukou - Nikola Klanicová

Zdroj obrázku

Autor: Nikola Klanicová
Ilustrace: Yukiko Taima
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 136

Anotace: Vstupte do našeho pohádkového příběhu, v němž se kouzla a čáry i souboj dobra a zla odehrávají na pozadí kaligrafie.
Pohádka vypráví o neobyčejné cestě za tajemstvím záhadného písma na čarovném pergamenu. Děti se učí psát zcela spontánně (spolu s hlavní hrdinkou Mirou) od kouzelných bytostí. Písemné předlohy jsou součástí ilustrací a prohlubují manuální zručnost, schopnost soustředění a smysl pro detail. Na předsádce čtenáři najdou návod k tahům pro každou kapitolu a také rady, jak dosáhnout hezkého výsledku.
Tak si každý sám dotvoří tuto jedinečnou knihu, do které se opravdu může čmárat a psát. Příběh je napsaný krásným jazykem a výjimečným způsobem propojuje dětem důvěrně známou současnost s mystickým světem. Ozřejmuje nejen smysl ručního psaní, ale i úcty k přírodě a k dědictví minulosti.


"Jak již bylo několikrát zmíněno, milí čtenáři, svět se pod vlivem kletby Krále Stejnosti měnil. Nejenom že mizela voda a zvuky a pak se vše náhle objevilo naráz, že to země nemohla zvládnout. Svět dostával trhliny a proměňovaly se i jiné věci."

Jednoho dne se stalo několik zvláštností najednou. Ale to nejzvláštnější se stalo holčičce jménem Mira. Šla jako každý jiný den do školy, po cestě viděla krkavce, kočky, motýla a kunu. To se jí ještě nestalo. A protože měla trochu času, a všimla si, že všechna zvířata zamířila ke starému parku, vydala se tím směrem. A tam bylo zvířat daleko víc a všichni hleděli na jedno místo, k výklenku zdi, kde stála nádherná paní a promlouvala:

"Drazí přátelé, nezbývá už mnoho času. Vypadá to, že náš zachránce nenásledoval znamení, jak předpovídala proroctví. Ať se tedy stane cokoli, nezapomeňte, že máte jeden druhého! Stůjte při sobě!"

A právě tady začíná Miřino dobrodružství. Místo do školy vstoupila Mira a její kamarád Takeo do rozlehlé zahrady. Podaří se jim zrušit kletbu krále Stejnosti? Zvládne Mira napsat kouzlo rukou i srdcem? Kniha o cestě za tajemstvím záhadného písma plná dobrodružství, kde jsou kouzla a čáry na denním pořádku. Nechybí ani víly, Vírníci, Cimfáček a spousta dalších kouzelných bytostí.

Hned na začátku knihy nám autorka představí, co nás v průběhu čtení čeká a nemine. Seznámí nás trochu s kaligrafií a ukáže jak na tahy tužkou.

Ukázka
Ukázka z knihy

Když bych hodnotila podle sebe, tak na můj vkus je zde kaligrafie opravdu jen okrajově, ale kniha je hlavně pro děti a já budu hodnotit na základě mé devítileté dcery, která je z knihy nadšená. Už jen to, že si do ní může psát a zkoušet různé tahy a musí se snažit.



Kniha je vhodná pro čtenáře, kteří už trochu chápou text a vnímají. Je zvolen i vhodný font písma, takže se dětem příběh bude číst dobře. Kouzlo psané rukou obsahuje i velmi zajímavé ilustrace. Mě jako první nadchla obálka :-)


Kniha Kouzlo psané rukou si své čtenáře určitě najde. U nás doma si své místo našla. Takže vzhůru do čtení. :-)

Hodnocení:

Nikola Klanicová
Mgr. Nikola Klanicová, Ph.D. je česká spisovatelka a kaligrafka. Vystudovala obor Geologické vědy se zaměřením na geochemii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Zabývala se tématem, jež bezprostředně souvisí s procesem ručního psaní: jak vznikají v přírodě opakující se vzory a pravidelné časoprostorové struktury.
V jejích textech se neobvyklým způsobem prolínají umění a věda. Je autorkou více než tří desítek esejí a odborných článků. Publikuje například v časopisu Vesmír nebo na blogu týdeníku Respekt. Ve své umělecké tvorbě se věnuje odhadování schémat a klišé, skrze která vnímáme svět. Možná právě proto jsou její knihy označovány jako "nezařaditelné". Knihu obecně autorka chápe jako zvláštní objekt, tvořený dokonalou harmonií obsahu a vizuální formy, který se kompletním stává teprve v mysli čtenáře.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu Kouzlo psané rukou můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Knihu jsem měla také možnost číst a bohužel mě, ani mladšího čtenáře, pro kterého je kniha primárně psaná, moc nezaujala. Škoda, že v knize není více kaligrafie, jejích ukázek, rad a návodů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych uvítala více té kaligrafie, ale dceři se kniha líbila a to je základ :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)