neděle 2. srpna 2020

Vražedné úmysly - Marc Cameron

Zdroj obrázku

Autor: Marc Cameron
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Arliss Cutter (1.)
Počet stran: 328

Anotace: Arliss Cutter je drsný, ale nesmírně charismatický policista s dokonalým pozorovacím talentem.
Studená, temná, téměř neobydlená jihovýchodní Aljaška, často ponořená do deště a mlhy, není však i přes veškeré jeho zkušenosti zrovna Cutterovým šálkem kávy. Temná však není jen Aljaška. Ze šokující vraždy domorodé dívky tuhne krev v žilách, a to i tak ostřílenému strážci zákona. Natáčení relaity show Ženy rybářů převrátí život v dosud poklidném místě vzhůru nohama, a to zvláště poté, co se ztratí dva členové štábu. Snad každý tu má nějaké tajemství, pověstného kostlivce ve skříni. Dokáže Cutter odhalit, kdo všechno je do zločinů zapojen?

"O okamžik později se lano napjalo, trhlo jí kotníky a stáhlo ji z lodi. Posledním, zoufalým nádechem se pokusila ještě nasát vzduch, ale většinu ho ztratila nenadálým leknutím v okamžiku, kdy se její tělo zanořilo do mrazivé vody. Cítila silný tlak v ušních bubíncích, jak ji kotva táhla dolů."

Vrchní šerif Arliss Cutter, správný chlap. Přestěhoval se z Floridy na Aljašku, jen aby pomohl své švagrové Miriam, která má sedmiletá dvojčata. Díky svému dědovi, alias Mrzoutovi se začal zajímat o policii. Má za sebou čtyři manželství a dvacetiletou zkušenost se stopováním padouchů.

V malém městečku Craig, na Ostrově prince waleského se skrývá sedmatřicetiletý uprchlík a násilník jménem Hayden Starnes. Ve chvíli, kdy se vypařil, tak na ostrově zmizela mladá dívka, Millie Burkettová. Může to spolu nějak souviset? Na místo se vydá Cutter se svou parťačkou Lolou Fontainovou. Aby toho nebylo málo, na ostrově se natáčí reality show Rybářova žena, a dva členové štábu zmizí. Hlavní producentka Carmen Delgadová a kameraman Greg Conner.
Jeden násilník na útěku a tři nezvěstní lidé. Souvisí to spolu nějak, nebo to je několik případů k vyšetřování? Kdo přežije a kdo ne?

"I těla přátel se občas objevila rozleptaná v sudu s kyselinou - Camachův druhý nejoblíbenější způsob, jak se zbavit mrtvol. Jako velitel relativně malého, ale mocného kartelu Los Leónes měl dostatek příležitostí k experimentování s různými druhy vražd a odstraňování mrtvol. Někdy šlo o soukromé záležitosti a těla se nikdy nenašla."

Musím říct, že Arlisse jsem si zamilovala a musím citovat Kristinu Hlaváčkovou :-) "Arliss Cutter je fakt chlap podle mého gusta. Ona je celá ta kniha podle mého gusta. Tak akorát akční, napínavá, zajímavá, čtivá a vůbec. Prostě tu jako fakt chceš." Ale nejen Arliss, i jeho parťačka Lola mi byla velmi sympatická. Měla smysl pro humor a pro spravedlnost a zároveň se s ničím a nikým nepárala. A v neposlední řadě děda Mrzout a jeho pravidla. I když už byl po smrti, velmi se mi líbilo, když je Arliss používal s dvojčaty své švagrové. Většina pravidel popisovala, jak se podle Mrzouta chová správný chlap.

"Přes uličku sedící Lola Fontainová poslouchala hudbu ze sluchátek, pročítala časopis The Economist a barevným fixem si vyznačovala zajímavá místa v textu. Její přímé chování někdy překračovalo hranice neomalenosti, ale byla chytrá a zvídavá. S ohledem na exmanžela měla, co se týče mužů, podivný vkus, ale jinak se Cutter tak nějak nemohl zbavit dojmu, že dřív než půjdou do důchodu, bude Fontainová pravděpodobně jeho šéfkou."

Styl psaní autora mi opravdu sedl. Kniha má krátké kapitoly a celý příběh je vyprávěn z pohledu více postav. V jedné chvíli vyšetřujeme případ a v té další jsme na druhé straně zákona. A i když je zde celkem dost postav, vůbec jsem se neztrácela.

Kniha Vražedné úmysly je prvním dílem ze série o Arlissi Cutterovi, a já jsem zvědavá, co si pro nás autor připravil dál. Proto mi nezbývá nic jiného než knihu doporučit každému, kdo má rád napětí a správné akční hrdiny. 

Hodnocení:

Marc Cameron
(*1961) je americký romanopisec známý díky sérii o Jacku Ryanovi a kritikou přijímané sérii akčních dobrodružných novel Jericho Quinn.
Narodil se a vyrostl v Texasu, absolvoval Watherford High School v roce 1980, načež strávil 29 let vymáháním práva jakožto policista. Na začátku roku 1991 se stal součástí United States Marshals Service, specializujících se na ochranu významných představitelů, vystřídal různé hodnosti a v roce 2011 odešel do důchodu z pozice šéfa distriktu Aljaška, aby se mohl věnovat na plný úvazek psaní.
Má druhý stupeň černého pásku v jiu-jitsu a často vyučuje taktiky umění obrany pro agentury vymáhající zákon a civilní skupiny. Je též certifikovaný potápěč a nadšený dobrodružný motorkář, takže používá motorky i ve svých novelách.
Jako dítě miloval filmy o Indiana Jonesovi a Jamesu Bondovi, což v něm vzbudilo touhu stát se spisovatelem. Svou první novelu vydal v roce 2011 (National Security), a ta byla kritikou dobře přijata. Jeho povídky se objevily v časopisech in The Saturday Evening Post či Boys´ Life. Též napsal westernovou novelu To Hell and Beyond (2017), pod pseudonymem Mark Henry.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Vražedné úmysly můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :)
    Já jsem ji zařadila spíše jako průměr, ale je to tím, že mám raději trochu odvážnější knihy už :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knize jsem uvažovala, nakonec jsem si jo nevybrala. Nevypadá ale vůbec špatně. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) a taky vůbec špatná není... jsem zvědavá na další :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)