pátek 4. září 2020

Les a louka na talíři - Gisula Tscharner

 

Zdroj obrázku

Autor: Gisula Tscharner
Fotografie: Ulla Mayer-Raichle
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 160

Anotace: Autorka vás v neobvyklé kuchařce zve na dlouhou procházku. Od svěží zelené louky a okraje lesa až po pastviny a zahrady kolem domů: všude tam totiž najdete chutné divoké byliny a plody, které navíc blahodárně působí na váš organismus.
Bude vám vyprávět jejich příběhy  a ukáže, kdy a kde najdete ty nejlepší z nich. Nabídne vám také víc než 150 zdravých a levných receptů. Většinu z nich připravíte velmi jednoduše z toho, co nasbíráte kolem domu. Některé vyžadují víc času při přípravě i hledání a občas narazíte i na recept, který naši předkové používali při různých rituálech.
Pomalu totiž znovu začínáme chápat, co oni věděli po staletí: to nejlepší, co si můžeme dopřát, roste v našem bezprostředním okolí.


Po knize Les a louka na talíři jsem sáhla opravdu ze zvědavosti. Mám ráda bylinky, nemůžu říct, že bych poznala úplně všechny, ale něco málo poznám :-) 

Autorka nám představí několik typů středoevropské krajiny a seznámí nás s rostlinami, které jsou vhodné jak pro přípravu pokrmů, tak i nápojů. Některé recepty jsou lehké a zaberou nám chvilku, některé nám zaberou toho času trochu více.

Ukázka z knihy

Jsou zde recepty z rostlin, které všichni dobře známe a nejsou nám cizí, běžně rostou i v ČR. Kdo by neznal pampelišku, mátu, kopřivu, kopretinu a spousty dalších. Autorka v knize zmiňuje třeba i šťovík, který se mi hned vybavil, jako malá holka jsem ho milovala :-) Spousty rostlin si můžete vypěstovat na zahrádce, a co si nevypěstujeme najdeme v lese nebo na nějaké louce.
Najdeme zde recepty na sirupy, krémy, omáčky, ale třeba i čipsy z kopřiv. Ale není to jen o receptech, dozvíte se i kdy a kde rostliny najdete.

Ukázka z knihy

Na knize Les a louka na talíři se podílela i fotografka Ulla Mayer-Raichle, která dělá opravdu krásné fotky. Její specialitou jsou rostliny a příroda, což je opravdu vidět. Fotografie dodávají knize ten správný šmrnc.

Pokud vás zajímá příroda, rostliny a kulinářství tak se po knize poohlédněte. Na pouhých sto šedesát stran toho Gisula Tscharner dostala dost a informacemi a recepty se kniha jen hemží. Ne vše, co kolem nás roste je plevel. Já osobně určitě něco vyzkouším, až se proberu tím plevelem, co mám na zahrádce. Příroda nám může hodně dát.

Ukázka z knihy

Hodnocení:

Gisula Tscharner
Narodila se v roce 1947 u Curyšského jezera, posledních více než třicet let žije v hornatém švýcarském kantonu Graubünden. Po studiu teologie se věnovala nejen své rodině, komunální politice a sběru léčivých rostlin, ale i práci farářky a psaní knih. Od roku 1995 se na volné noze zabývala duchovním vedením, a tak byla stále na cestách, vnitřně i navenek. Nabízela kulinářské zážitkové exkurze ve volné přírodě, stejně jako ceremonie a rituály u příležitosti životních přechodů, přednášky a školení.

Ulla Mayer-Raichle
Fotografka, specialistka na kulinářskou fotografii, fotografie rostlin a přírody. 
Nápaditým a kreativním způsobem doprovodila řadu kuchařských knih. Získala různá mezinárodní ocenění. Od roku 1989 pracuje ve vlastním studiu v Kemptenu a Füssenu v Allgäu.
http://mayer-raichle.com

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu Les a louka na talíři můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. Knihu jsem ze zvědavosti také zkusila a jsem z ní nadšená. :) Přesně jak říkáš mnoho známých, ale také méně známých rostlin, které se dají skvěle využít...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)