úterý 30. března 2021

Vražda na blatech - Catherine Shepherd

 

Zdroj obrázku


Autor: Catherine Shepherd
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler (1.)
Počet stran: 312

Anotace: Julia Schwarzová o smrti něco ví. Pracuje totiž jako forenzní specialistka na pitevně. Spolupráce s kriminální policií a objasňování násilných úmrtí jsou u ní na denním pořádku. Ráda své případy zkoumá přímo na místě činu. Když ji kriminální komisař Florian Kessler přizve k nálezu mrtvého těla mladé dívky na blatech, nezaváhá ani chvilku. Nakonec jsou poznatky z místa činu to jediné, z čeho můžou při vyšetřování vycházet. Během přepravy na pitevnu je totiž tělo dívky ukradeno. Rozběhne se pátrání, které se ale místo ztracené mrtvoly odhalí další oběť. Jde o sériového vraha, i když provedení obou vražd je tak rozdílné?
Jediným spojením mezi případy se zdají být podivné symboly, které mají obě mrtvé vytetované na břiše. Bohužel je nalezena další mrtvá dívka a pro vyšetřovatele začíná boj s časem. Pokud nemá být obětí mnohem víc, musí pochopit, proč a jak si pachatel dívky vybírá a jaký význam pro něj mají vytetované symboly.

"Osvětlení podtrhovalo atmosféru smrti, ale přes pronikavé světlo a spoustu krve na tomhle místě nepanovala žádná bezcitnost ani ukrutnost. Namodralé zařízení místo toho vytvářelo umělou realitu, která střízlivě předváděla anatomii těla a která byla na hony vzdálena světu tam venku."

Julia Schwarzová je soudní lékařka na forenzní patologii v Kolíně nad Rýnem, která se snaží prostřednictvím své práce pomáhat mrtvým v jejich právech. Velmi úzce spolupracuje s kriminální policií, hlavně s detektivem Florianem Kesslerem, se kterým se zná už čtyři roky.
Jednoho dne najdou na blatech tělo mladé ženy. Zpočátku to vypadá na jednoduchý případ, který jim nezabere moc času, ale při převozu z místa činu mrtvola zmizí a objeví se další. Jediným pojítkem mezi případy se zdá být tetování na břiše, které ženy mají. Julie si velmi rychle uvědomuje, že tohle je práce sériového vraha a pokud ho rychle nedopadnou hrozí, že se objeví další mrtvé tělo.

"Panika mě nutí k poslednímu vzepětí sil. Snažím se hýbat rukama a nohama a pokouším se dostat na hladinu. O kousek jsem se posunula a záblesk naděje mi propůjčí nadlidské síly. Vynořím se.
Poté však ucítím na břiše jeho těžkou botu. Šlape obraz, který s takovou námahou vytvořil, a tlačí mě zpátky dolů, do tmy, která mě objímá a vymačkává ze mě život."

Julia je hodně ovlivněna svou minulostí. Ještě stále bojuje se smrtí svého mladšího bratra, který byl zabit před patnácti lety. Jejímu bratrovi Michaelovi bylo tehdy pouhých dvanáct let. A tento detail hodně vysvětluje její osobnost. Pachatel nebyl nikdy dopaden a ona se nedokázala smířit s tím, že by ho nikdy nedopadli. Ve svém nitru věří, že ho jednou najde.
Florian byl velmi dobrý policista se zaměřením na psychologické aspekty. Díky své empatii se dokázal skvěle vcítit do druhých lidí. Psychologie ho vždy zajímala.

"Julia ukončila ranní očistu a vklouzla do černých strečových kalhot a bílé halenky. Tohle oblečení patřilo k jejímu standardnímu repertoáru. S módou si zrovna moc hlavu nelámala. Zbožňovala černobílé kombinace. Zdůrazňovaly její vzezření, které jí v ústavu vyneslo přezdívku Ledová lady."

V knize jsou skvěle popsány pocity obou vyšetřovatelů, i to, jak je vraždy nenechaly lhostejnými. Julie a Florian jsou velmi sympatické postavy, všechno působilo skutečně, nic nebylo přehnané. Vyprávění máme hned z několika různých pohledů. Například z pohledu Hannah sledujeme, jak může být internet pro mladé lidi nebezpečný.

Styl psaní byl opravdu super. Kapitoly byly plynulé a krátké, každá skončila tak, že si člověk řekne ještě jednu, pak ještě jednu a najednou zjistíte, že jste skoro na konci knihy. Kapitoly jsou klasicky číslované, a i když není na začátku kapitoly uvedeno z kterého pohledu zrovna čteme, tak to nevadí, chytíte se už u první věty.

Florian viděl, jak se jeho partner zhroutil na zem. Musel jednat, pokud nechtěl riskovat, že je Wengler odpráskne jednoho po druhém. V žádném případě se nesmí nic stát Julii. Rozběhl se a vykopl vchodové dveře s takovou silou, že se dřevo v zárubni roztříštilo."

Kniha Vražda na blatech mě velmi mile překvapila, a já ji doporučím každému, kdo má rád detektivní příběhy se sympatickými postavami. A i když to není TOP kniha, kterou jsem četla, tak příběh je velmi zajímavý a čtivý a já si určitě přečtu pokračování o Julii a Florianovi, které nese název Vražda bez soucitu.

Hodnocení:

Catherine Shepherd
(pseudonym) se narodila v roce 1972. Po maturitě začala studovat ekonomii a poté několik let pracovala pro velkou německou banku. Vlastní texty začala psát už na základní škole a později se k této své vášni vrátila. První detektivku vydala v dubnu 2012, brzy následovaly další kriminální romány a všechny se umístily na nejvyšších pozicích žebříčků Amazonu. V listopadu  2015 začala publikovat sérii s hlavní postavou berlínské vyšetřovatelky Laury Kernové a o rok později vydala knihu Vražda na blatech (Mooreschwärze), úvodní svazek  série kriminálních příběhů s patoložkou Julí Schwarzovou.
Patří k nejprodávanějším německým autorkám thrillerů a kriminálních románů. Má na kontě přes dva miliony prodaných knih.
Více informací o Catherine Shepherd a jejích románech najdete na webové stránce: www.catherine-shepherd.com

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Vražda na blatech můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


2 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Kniha nevypadá vůbec špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Musím říct, že opravdu špatná není :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)