neděle 4. dubna 2021

Lalečka - Amira Keidarová

 

Autor: Amira Keidarová
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 288

Anotace: Píše se rok 1941, druhá světová válka je v plném proudu a v židovském ghettu se narodí malá holčička Ráchel. Její rodiče Jacob a Zippa jí přezdívají Lalečka a udělali by cokoli, aby ji zachránili. Těsně před jejími prvními narozeninami začnou nacisté ghetto likvidovat a židy systematicky vyvražďovat. Zippa se s dcerkou schová v podkroví, kde se tísní asi sto dalších lidí. Jacobovi, který slouží jako židovský policista, je jasné, že zůstat znamená pro obě jistou smrt. A rozhodne se proto dceru zachránit za jakoukoli, i tu nejvyšší cenu. Podaří se mu ji i s manželkou propašovat za hranice ghetta, kde Zippa vyhledá své kamarádky z dětství Irenu a Sofii. Předá jim milovanou Lalečku a nakonec se vrací zpátky, aby zjistila, jaký osud potkal jejího muže a rodiče.
Irena a Sofia se navzdory nesmírnému riziku o Lalečku starají po celý zbytek války a nehledí přitom na nebezpečí vyzrazení, které  by přineslo krutou smrt nejen jim, ale i všem jejich blízkým...


Pravdivý příběh tří nerozlučných kamarádek z dětství ze Siedlic, které se znají už od první třídy. Jedna z nich je Zippa, židovská dívka, jejíž otec vlastnil úspěšný velkoobchod s obilím a moukou. A pak její polské kamarádky Irena a Sofie. Každá je jiná, ale jedno mají společné. Pro záchranu milovaného člověka jsou ochotné riskovat vlastní život.

"Zippa nemusela nic vysvětlovat; věděly jsme, proč přišla. Během posledních pár dnů šly městem děsivé zvěsti o tom, jak to chodí v židovském ghettu. Matka byla plná úzkosti a nechtěla tomu uvěřit. "Nechápu, jak to mohli dopustit," řekla mi den dva předtím, než Zippa přišla. Slabá ozvěna výstřelů a děsivý křik z ghetta se rozléhaly po celé naší čtvrti; celý den a celou noc bylo slyšet nekonečný dupot běžících nohou vojáků a neustálý pohyb motorových vozidel."

Celý příběh začíná prologem, kdy Zippa přijde do domu Ireny a předá jí dcerku Rachel, aby ji ochránila před židovským ghettem a sama se vydává najít svého manžela Jakoba. Poté se vrátíme zpět a prožíváme s Irenou, Sofií a Zippou jejich život od dětství. Jejich nerozlučné přátelství, studia, dospívání a život za druhé světové války.

Je to příběh o odvaze dvou žen, které se snaží splnit slib, který daly své židovské kamarádce. A to zachránit její dcerku Ráchel. Chtělo to pořádnou dávku odvahy, protože, kdyby to vyplulo na povrch, smrt by hrozila nejen malé Ráchel, Ireně a Sofii, ale také všem blízkým kolem nich.

"Ve čtvrtek ráno 7. září, bez jakéhokoli předchozího varování, přilétly ze severu, do města tucty německých stíhaček a zahájily masivní letecký útok na Siedlce. Jakob už byl tou dobou v tiskárně. Protože začala válka, přestěhoval se k nám, ale stále ještě odcházel denně do práce a tiskl zvláštní vydání deníku Shedlitzer Leben. "

I když je kniha psána podle skutečné události, je jiná než knihy, které jsem četla z doby druhé světové války. Tenhle příběh neprožila sama autorka. Amira Keidarová se vydala do Polska a setkala se se Sofií a Irenou, které jí vypověděly svůj a Zippy příběh. Navštívila místa, kde se vše odehrálo, sbírala informace a zpovídala lidi. To, co jí neřekla Irena se Sofií si autorka přečetla v deníku, kde si Zippa zapisovala poslední dny siedlckého ghetta. A i přes to, že deník měl pouhých devět stran, stvořila Amira příběh plný citu.

"Jednoho dne demolovali obchody v ulici pod námi a ten hrozný hluk vyděsil mou dcerku tak, že začala křičet, a jedna židovská žena ji napadla a snažila se ji zardousit. Aby dítě přestalo křičet, zatlačili nás obě na klozet."

Tuto knihu bych doporučila každému, kdo se zajímá o příběhy z druhé světové války. A musím říct, že kniha Lalečka je vhodná i pro slabší povahy, které toto téma zajímá, ale nemůžou ho číst, protože prostředí koncentračních táborů a vyvražďování Židů je pro ně velmi silné kafe. Toto je "Příběh malého židovského děvčátka, které se narodilo na samém počátku války a přežilo jen díky dvěma statečným ženám, které ho celou dobu ukrývaly."

Hodnocení

Amira Keidar
se narodila na podzim 1963 v kibucu v Izraeli. Byla důstojnicí v izraelské armádě, poté žila 3 roky v Paříži, kde studovala obchodní angličtinu a politologii. Po návratu z Francie dokončila bakalářské studium mezinárodních vztahů na Židovské univerzitě v Jeruzalémě a pak dělala 6 let letušku v Israeli Airline EL-AL. Pak začala pracovat jako badatelka v národním televizním kanálu, kde napsala množství miniživotopisů pro show rozhovorů. Při bádání a psaní o životech lidí si uvědomila, že psaní biografií by mohlo být jejím úkolem.
V roce 2003 umírala dlouholetá přítelkyně její matky Rachel na rakovinu. Na smrtelné posteli dala Rachel svým přátelům deník, který její matka napsala během likvidace ghetta Siedlce (východně od Varšavy) v srpnu 1942. V deníku, kterým bylo pouhých 9 stránek přeložených z polštiny popsala 27letá žena jasnými a věcnými slovy krutosti Nacistů ve svém rodném městě a především hrůzné dny vyhlazování židovské komunity v Siedlci. Rachelina matka detailně popsala dny, která strávila ona se svou tehdy roční dcerkou Rachel v podkroví, zatímco Nacisté pronásledovali Židy v ulicích Siedlce, aby je odeslali do vyhlazovacího tábora. Když Amira četla tento deník o mladé matce, která se snaží, aby její dítě zůstalo naživu, o matce, která bojuje s nebezpečími vně i uvnitř podkroví, rozhodla se, že chce, aby se o tomto příběhu dozvěděli ostatní. V roce 2007 Amira opustila práci badatelky a o měsíc později seděla v letadle do Polska - to byl začátek bádání pro knihu, kterou už měla v hlavě. A tak to pokračovalo až do roku 2009, kdy byla kniha Lalečka hotová.
Od té doby se Amira živí psaním biografií a příběhů jiných rodin. Po skoro 20 letech, kdy žila na různých místech, žije nyní s dvěma dcerami v kibucu, kde se narodila.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Lalečka můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. Válečné příběhy, které jsou podle skutečnosti, jsou vždycky silným čtením. ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)