středa 12. května 2021

Ukradený příběh - Elizabeth Colemanová

 

Zdroj obrázku

Autor: Elizabeth Colemanová
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 344

Anotace: Vanesse je něco přes třicet a ocitla se sama se dvěma syny, hypotékou a dírou v srdci tam, kde býval její muž, kterého jí odloudila psycholožka Natalie z manželské poradny. A tak se rozhodne splnit si svůj dávný sen a napíše zamilovaný román. V nakladatelství, kde vydává knihy její oblíbená autorka, ho zamítnou. O to víc je v šoku na autogramiádě svého idolu po několika měsících. Při čtení ukázky nemůže věřit vlastním uším. Slovo od slova slyší to, co před časem sama napsala! Požádá o pomoc odborníka na autorské právo Marcuse. Když ho poprvé spatří, má pocit, že jí do života vkročil vysněný muž přímo ze stránek její knihy.
Je ale Marcus opravdu to, co v životě potřebuje?


Vanessa Rooneyová je svobodná matka třináctiletého Jacksona a desetiletého Lachieho. Pracuje jako dentální hygienistka, která měla jeden velký sen. A to napsat milostný román, ale nikdy na to neměla čas. Nyní se rozhodne, že si svůj sen splní. Není to snadné a cesta je dlouhá, ale Vanessa to přeci jen dokáže, román dokončí a pojmenuje ho Ztracené a nalezené srdce. Teď už zbývá jediné. Najít někoho, kdo jí knihu vydá. Rozhodne se, že svůj rukopis pošle do nakladatelství Wax Publishing, kde vydává knihy její oblíbená autorka Charlotte Lancasterová. Bohužel Vanesse přijde zamítavá odpověď.

"Tady vůbec nejde o počítač. To dítě žije v domě plném romantických knih, ve kterých si arogantní zmetkové dělají s ženami, cokoli chtějí." Zbledla a Dave dokončil: "Jeho matka dokonce jednu napsala."
Vanesse vypadala, jako by marně hledala slova. "Ale já nikdy... já... nikdy... vážně si myslíš, že za to můžu?"
"Nejenom ty. Nesmíme vynechat Stafforda." "Marcuse?"
Vypadala upřímně zmatená, Dave žasnul, jak může být tak chytrá žena, tak pitomá."

Jednoho dne si jde Vanessa poslechnout svou oblíbenou autorku. A ke svému zděšení zjistí, že Charlotte čte pasáže z knihy Ztracené a nalezené srdce, kterou ona sama napsala, ale knihu ji odmítli vydat. Je opravdu možné, aby slavná a oblíbená autorka románů pro ženy, Charlotte Lancasterová, ukradla Vanesse její příběh?

Vanessa požádá o pomoc Dava Rendalla, trenéra fotbalového týmu jejího syna, který je právníkem, zda by jí s případem pomohl. Chce Charlotte zažalovat za plagiátorství. Dave souhlasí, ale protože to není jeho obor rozhodne se oslovit Marcuse Stafforda, advokáta a odborníka na právo duševního vlastnictví. Je velmi úspěšný, a ještě ke všemu nádherný. Ale je opravdu dobrý nápad, aby Vanessu zastupoval? Přeci jen, je to bývalý manžel Charlotte. Jaká je pravděpodobnost, že se něco pokazí? A má opravdu jen ty nejlepší úmysly, nebo je v tom něco jiného?

"To tedy, mimořádně drahý, říkal si Dave. Měl cenu tisíce babek za hodinu. Vedle toho jeho poplatky vypadaly jako drobné a bezvýznamné, ale přiznejme si to, takové byly i jeho případy - tahle skutečnost Staffordově pozornosti jistě neunikla. Dave se cítil zahanbeně. Seber se, Rendalle. Vždyť kdo je tenhle Marcus Stafford? Jen líp vypadající maník s lepším vzděláním, lepší prací a lepším kontem v bance, který za den vzbudil větší úctu než Dave za celý život. Krom toho na něm nic nebylo! Dave se v duchu zasmál, ale přitom pevně svíral otlučený kufřík."

Postava Vanessy není dokonalá, dělá špatná rozhodnutí, která se snaží napravit. Bylo pro ni velmi těžké vyrovnat se s tím, že ji manžel opustil kvůli jejich manželské poradkyni. Dave Rendall je svobodný právník, který trénuje fotbalový tým své dcery Nickie. Je praštěný, ale velmi přívětivý. Stejně jako Vanessa, udělal v životě pár špatných rozhodnutí. Z celého příběhu jsem si oblíbila nejvíce asi právě Dava a nejlepší kamarádku Vanessy, Kiri.

Kapitoly, kterých je padesát čtyři, jsou krátké a kniha je psána z pohledu tří postav. Těmi jsou již výše zmiňované. Vanessa, Dave a Marcus. Celý příběh se točí kolem ukradeného rukopisu a života Vanessy, která má strach ze selhání. Snaží se jít dětem dobrým příkladem, ale vypadá to, že jedno špatné rozhodnutí střídá druhé.

"Ach bože. Vy jste mě poznal!"
"A vy jste poznala mě?"
"Proč jste něco neřekl?" zeptala se.
"A co jsem měl říct?" zeptal se Dave. "Rád vás poznávám, Vanesso, ale s vaším pozadím už jsem se seznámil, můžeme si tykat?"

I když je Ukradený příběh předvídatelný, tak jako většina románů pro ženy, tak příběh byl zajímavý. Určitě nemůžu hodnotit plným počtem hvězdiček, protože byly chvilky, kdy jsem se při čtení trochu nudila. Ale je to oddechová kniha a pokud máte rádi takovýto typ knih určitě si přečtěte i tuto. Je to roztomilé a zábavné :-)

Hodnocení

Elizabeth Colemanová
je autorkou čtyř publikovaných her, včetně hitů Secret Bridesmaids´ Business a It´s My Party (And I´ll Die If I Want To) publikovaných v Currency Press. Její divadelní díla se objevila také v několika antologiích. Jako scénáristka adaptovala Elizabeth Secret Bridesmaids´ Business pro televizi ABC a tento film byl nominován na několik cen. Psala pro řadu oblíbených australských seriálů včetně Vražedných záhad slečny Fisherové (Miss Fisher´s Murder Mysteries), SeaChange a Bed of Roses, který spoluvytvářela s juttou Goetzeovou. Elizabetiny prózy se objevily ve sborníku Dear Jack (publikováno v Random House), v New Idea, The Sun-Herald a The Newcastle Herald. Ukradený příběh (Losing the Plot) je její první román.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Ukradený příběh můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. V tomhle druhu knih mi předvídatelnost zas tolik nevadí...ve většině případů si je užiju i tak. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)