neděle 12. června 2022

Láskyplné hubnutí - Zuzana Douchová

 

Zdroj obrázku

Autor: Zuzana Douchová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 224

Anotace: Musím na sobě tvrdě makat, abych byla štíhlejší. Jenže já na to nemám čas, energii ani pevnou vůli. Musím jíst zdravě, počítat kalorie, kroky, které za den ujdu, a taky držet tu novou dietu, co právě teď všichni drží. Co kdyby to náhodou tentokrát vyšlo! Od zítřka už nesmím žádnou čokoládu, sladkosti a přejídat se po večerech. A neměla bych asi jíst ani to ovoce odpoledne, mléčné výrobky, už nic po páté večer, žádné sacharidy a možná bych měla raději držet půst a nejíst nic. Tak co mám vlastně jíst? Měla bych také meditovat, nestresovat se, mít se ráda a neřešit pořád jen to, jak vypadám. A hlavně bych si měla konečně srovnat v hlavě, co vlastně chci. jenže jak se to dělá?
A proč mi to pořád nejde?
Protože volíte výkonový přístup, který většinou ženám nefunguje.


"Co je pro jednoho lékem, může být pro druhého jedem."

Tato kniha není jen dalším návodem na hubnutí. Tohle je kompletní průvodce pro ženy, které hledají jak recepty, jak správně cvičit, nebo odpočívat, ale také spoustu dalšího.

"A vůbec, nikdy se nesrovnávejte s mužem, který hubne. Půjde mu to totiž lépe a rychleji. Když se snaží hubnout žena, jí pravidelně, odříká si všechny dobroty, několikrát týdně chodí cvičit a po pár týdnech je ráda, že má dole kilo, s odřenýma ušima možná dvě. Muž si jde párkrát zaběhat nebo zacvičit, večer u televize si nedá své oblíbené chipsy, vysadí pivo nebo vynechá sladkosti a rázem má dole dvakrát více."

Na knize se mi líbí to, že to není klasická příručka jak zhubnout, ale jak se naučit mít ráda své tělo a sama sebe, s bonusem navíc. A tím je nižší váha :-) Autorka nás postupně  vede k cíli, v knize klade otázky na které  byste si měli zkusit odpovědět.

Nechybí zde ani příběh samotné Zuzany. Jak se stala svou první klientkou, pak vybrala tři typy žen (pečující typ, stresový typ a perfekcionistický typ) a napsala jejich příběh. A co takový princip 4 P, víte co to znamená? A víte jaký je rozdíl mezi optimální a ideální vahou?

Zuzana se věnuje v knize jak pohybu, tak odpočinku, ale také tomu jak zvládnout stresové a krizové situace. To vše se za cestou k úspěchu počítá.

Zuzanu Douchovou sleduji už delší dobu, její stránky znám a recepty mi nejsou cizí. Některé jsem i vyzkoušela. A musím říct, že i zdravé Vánoční cukroví mělo doma úspěch :-) A to je u nás co říct. Když jsem zjistila, že vyšla kniha Láskyplné hubnutí, tak jsem neváhala a po knize sáhla.

"Ať už je vaším cílem zhubnout, lépe a zdravěji jíst, omezit přejídání a mlsání, více odpočívat, pravidelně se hýbat, mít lepší vztah sama k sobě či ke svému tělu, zvýšit své sebevědomí, cítit se lépe jako žena, ať je to cokoli, co si teď pro sebe přejete, tak to spolu proměníme na příjemné konkrétní, reální a postupné kroky, abyste toho cíle mohla dosáhnout."

Jak jsem již psala v úvodu. Není to jedna z mnoha knih, kde máte dokonalý návod jak zhubnout. Autorka dává rady, jak na to. Potřebujete si správně stanovit cíl, mít motivaci. Vysvětluje proč dietami, hladem nebo detoxem trvale nezhubneme, ale také mýty o hubnutí.

Takže pokud vás zajímá zdravý životní styl, chcete se naučit mít ráda své tělo, tak neváhejte a po knize se poohlédněte. 

"A proto pro sebe dělejte cokoliv, co vás dělá šťastnou, milující a krásnou ženou, kterou už dávno jste. Jen jste si to možná potřebovala čtením mé knihy připomenout a dovolit si zase být sama sebou."

Hodnocení

Zuzana Douchová
pracuje jako psycholožka, terapeutka a nutriční poradkyně ve svém centru My Life Studio. Je také lektorkou a koučkou ve firmách, autorkou knihy Láskyplné hubnutí a řady dalších článků, publikací, receptů, ekuchařek a kurzů pro ženy.
Zaměřuje se na léčbu nadváhy a obezity, poruch příjmu potravy, emočního přejídání, stresu, psychických i vztahových potíží a životních krizí.
Více na stránkách www.zuzanadouchova.cz

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu Láskyplné hubnutí můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. To nezní vůbec špatně. :) Nemám ráda knihy, které dávají přesný "návod" na to jak zhubnout... stejně je jasné, že to nikdy fungovat nebude. Forma typů, rad a pomoci je ideální. .)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)