sobota 18. června 2022

Stříbrná křídla - Camilla Läckberg

 

Zdroj obrázku

Autor: Camilla Läckberg
Rok vydání: 2020
Nakladatelství:
Série: Faye (2.)
Počet stran: 376

Anotace: Fayein bývalý manžel Jack je ve vězení, její společnost Revenge se chystá vstoupit na americký trh a ona sama začíná nový život. Krátce po příjezdu do Švédska se Faye náhodně seznámí s finančníkem Davidem, padnou si do oka a po několika dalších schůzkách se do sebe bezhlavě zamilují...
Zrovna když si Faye myslí, že už má všechno zlé za sebou, celá její existence se znovu ocitá v ohrožení. Jackovi se podaří z vězení uprchnout a zároveň někdo skupuje akcie Revenge a snaží se tak firmu nepřátelsky převzít.
Kvůli ochraně svého majetku, sebe i svých milovaných se Faye musí spojit se svými dvěma bývalými rivalkami. S Ylvou a Alicí sice kdysi stály proti sobě, nyní však mají společného nepřítele, a tak zosnují plán odvetného útoku a společně se brání i hrozícímu nebezpečí ze strany Jacka.
Plán na záchranu Revenge postupuje, může ale Faye všem kolem sebe opravdu věřit?

"Nejkrutější pomstu dokáže přichystat jedině žena."

Než začnu s celou recenzí, tak bych chtěla upozornit, že čtenář by měl vědět, co se stalo v první knize, aby pochopil druhou. A pokud první knihu neznáte, přečtěte si nejprve recenzi na knihu Zlatá klec, kterou můžete zakoupit v nakladatelství Grada. Třeba vás zaujme a vy si tuto sérii budete chtít přečíst od začátku, až do konce :-)

Faye musela celý svůj život bojovat. Teď je však bohatá a se svou dcerou a matkou se ukrývá v Itálii, kde jim její manžel Jack nemůže ublížit.

I když Faye musí odcestovat do Švédska, kde buduje svou společnost Revenge a plní si své sny, stále má starost o své milované, kteří s ní zrovna být nemohou. Seznámení s Davidem, který si prochází náročným rozvodem v ní probudí víru v dobré muže. Ale vše nemůže být tak snadné. Vše se začíná hroutit v okamžiku, kdy zjistí, že někdo začíná postupně kupovat akcie její firmy, začnou znovu vyšetřovat vraždu její dcery, a k tomu všemu její manžel Jack uteče z vězení a má v plánu se pomstít.

"Ano, dneska už samozřejmě vím, že jsi to vlastně byla ty, Faye. Tehdy jsem to netušila. Měla jsem za to, že je to Jack. Henrik to tedy rozhodně nebyl. Považuju za menší zázrak, že se mu podařilo znovu dostat na nohy, a nejen to. Spoustu úspěšných a bohatých společností nevybudovali nijak zvlášť geniální jedinci. Často stačí síť kontaktů a štěstí na dobré načasování..."

Kniha měla pro mě trochu pomalejší začátek, ale jakmile se příběh trochu rozjel, tak už to jenom svištělo a já se nemohla odtrhnout. Přišlo to, na co jsem celou dobu čekala. Ta akce, napětí a nečekané zvraty, autorka ví, jak si čtenáře získat.

Co opět oceňuji, tak jsou kapitoly z minulosti, kdy jsme se dozvěděli něco z dětství Faye, konečně pochopíme její jednání, a hlavně dostaneme příběh o tom, co se stalo jejímu bratrovi a proč.

"Ačkoli mi bylo teprve dvanáct, měla jsem pocit, jako bych už o životě věděla všechno. Existence ve Fjällbace plynula předvídatelně. Stejné střídání deseti měsíců naprosté nehybnosti se děvma měsíci letního zmatku. Všichni se znali, v létě přijížděli ti samí turisté, rok co rok. Ani doma se nic neměnilo. Běhali jsme jako křečci v kolečku, pořád dokola, dokolečka, bez jakékoli možnosti posunout se dál. Aniž by cokoli kdykoli mohlo být jinak."

Takže pokud jste četli první díl z této série, tak se určitě neváhejte pustit do pokračování Stříbrná křídla. A i když se mi první díl líbil více, tak i tato kniha má vše, co má mít. Tajemství, lásku, zradu a pomstu. S některými ženami není dobré si zahrávat :-)

Hodnocení

Camilla Läckberg
je švédská autorka (1974, Fjällbacka) a je jednou z nejčtenějších spisovatelek na světě. V rámci úspěšné série Fjällbacka vydala deset knih, jichž se prodalo 23 milionů výtisků v 60 zemích světa a které posloužily jako předloha pro devět televizních filmů a jeden kinofilm. Knihou Zlatá klec (Metafora 2019), první z dvoudílné série temných, napínavých psychologických románů, se vydala autorka novým směrem, vytvořila nezapomenutelnou hlavní hrdinku a vyslala do světa jasnou zprávu o právech žen.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Stříbrná křídla můžete zakoupit.

Díky za přečtení a 
mějte se krásně.
Pary


2 komentáře:

  1. Souhlasím, tento díl je povedený, ale Zlatá klec byla mnohonásobně lepší. :)
    V tomto díle mě zaujal otevřený konec. Že by nakonec byl další díl? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, konec mě také zaujal, uvidíme, třeba si autorka nechala otevřená vrátka a dílů bude víc jak dva :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)