pondělí 26. prosince 2022

Markýz hledá ženu - Ella Quinnová

 

Zdroj obrázku

Autor: Ella Quinnová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: The Worthingtons (2.)
Počet stran: 328

Anotace: Dominic, markýz z Mertonu, dospěl k názoru, že by se měl oženit. Jak by řekl jeho poručník, je to prostě povinnost. Důležité je vyhnout se silné vášni a citům a najít si tu správnou nevěstu. Musí být urozená, tichá, dobře vychovaná, ucházející, musí vědět, co se od markýzy očekává. A hlavně nesmí mít sklony ke skandálům!
Dotty Sternová byla pozvána Worthingtonovými, aby se s nimi zúčastnila společenské sezony v Londýně. Je sice jen dcerou venkovského baroneta, vyniká ale krásou, bystrou myslí, břitkým vtipem a upřímnou povahou. To ale její okolí poněkud vyvádí z míry. A nejvíc Dominika.
Na Dotty je totiž něco, čemu nedokáže odolat. A než se naděje, zachraňuje spolu s ní štěňata, koťata, a nakonec i malého zlodějíčka.
Dotty vůbec neodpovídá jeho představě ideální manželky a rozhodně by ho s ní nečekal klidný život. Tak proč mu připadá... prostě dokonalá?


Toto je příběh Dorothey Sternové, nejlepší přítelkyně Graciiny sestry a Dominika, bratrance Matta, které známe z knihy Tři týdny do svatby.

"Moje plány se změnily." Dom a Fotherby vstoupili do jídelny. "Rozhodl jsem se, že si najdu ženu."
"Manželku?" Fotherby se zakuckal. "Tušíš koho?"
"Zatím ne, ale mám už seznam požadavků. Musí být dobře vychovaná, nesmí mít záchvaty vzteku ani podivné nálady, měla by být tichá, ucházející..., aby se na ni dobře koukalo - musím s ní přece zplodit dědice -, musí vědět, co se od markýzy očekává. A nesmí mít sklony ke skandálům. Víš přece, jak je můj strýc nesnášel. Myslím, že to je vše."

Dotty přijela do Anglie, aby zažila svou sezónu. Dostala pozvání od své kamarádky, s tím, že může prozatím bydlet u nich doma. Dotty je velmi soucitná a má dobré srdce. Jakmile vidí nějakou zbloudilou duši, hned jí začne zachraňovat :-)

Dominik, markýz z Mertonu je pravý opak Dotty. Myslí si, že láska je špatná, a lidi jen ničí, tak jako jeho matku. Nikdo z Worthingtonů si o Domovi nemyslí nic dobrého. Jeho otec mu zemřel v raném věku a Dom byl vychován svým strýcem, který mu vštěpoval své způsoby a přesvědčení, které zastával. Podle něj by měly být ženy pouze ozdobou svého muže a neměly by se plést do politiky.

"No... myslím, že na tom nezáleží. Jde na to s tou manželkou úplně špatně. Když mi poslal seznam dam, o kterých uvažuje, málem jsem brečela frustrací. Ani jedna z nich nemá vůli nebo chuť se mu postavit. Všechny budou přikyvovat a hloupě se culit, celé šťastné z vyhlídky, že se stanou markýzou z Mertonu. A co hůř, ještě ho utvrdí v té jeho nabubřelosti a přesvědčení o vlastní důležitosti. Zabedněnějšího sedmadvacetiletého muže jsem ještě nepoznala. Jeho ubohý tatínek se musí obracet v hrobě."

Přestože Dotty o Dominikovi neslyšela nic dobrého, velmi ji to k němu táhne. Dokáže Dotty změnit názory Doma? A stojí o to Dominik? Jak moc se protiklady přitahují?

Postavy jsou opět skvělé. A to jak ty vedlejší, které známe z prvního dílu, tak i Dotty a Dom. Nejde je nemilovat. Dottyin smysl pro sociální spravedlnost, Domovo strach z lásky, to nemělo chybu. Romantika se vyvíjela pomalu. Nebyla to jen fyzická přitažlivost a vášeň.

"Chceš mou radu? Plaz se."
"Plazit se?" Proč to sakra všichni říkají? "Merton se neplazí."
Matt vstal, obešel stůl a natáhl ruku. "Hodně štěstí. Budeš ho potřebovat."
Dobrý bože. Tak on to myslel vážně. No nazdar. "Kde se tady dají koupit květiny?"

Knihu doporučím každému, kdo má rád romantiku. Je to takové to jednoduché oddechové čtení, které vám vykouzlí úsměv na tváři. A i když víte, jak kniha skončí, tak o intriky, dramatické zvraty a překvapení zde nouze není. Je to sladké, zábavné ale i vážné čtení :-) A i když je kniha Markýz hledá ženu druhým dílem, tak se dá určitě číst bez znalosti knihy Tři týdny do svatby

Hodnocení

Ella Quinnová
pracovala jako právnička a učitelka a čtení historických romantických dlouho považovala jen za příjemný únik. Nakonec ji ale láska k příběhům dovedla k tomu, že začala sama psát. Její romány se umisťují na předních příčkách žebříčků listu USA Today. Je členkou společnosti Romance Writers of America. Zaměřuje se na období počátku devatenáctého století, které prozkoumala natolik, že se její čtenářky mohou ztratit v čase. S manželem se nějakou dobu plavili na plachetnici a cestovali po světě. V současné době žijí v Německu.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Markýz hledá ženu můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) První díl jsem před nějakou dobou četla a na tenhle se brzy chystám. Jsem tedy ráda, že se mám na co těšit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se je na co těšit, ani tento díl nezklamal... :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)