neděle 27. listopadu 2022

Dítě noci - Karen McQuestion

 

Zdroj obrázku

Autor: Karen McQuestion
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 352

Anotace: Jedné chladné lednové noci vyjde Sharon na zahradu, aby mohla sledovat zatmění Měsíce. Místo toho ji ale zaujme něco zvláštního v domě hned za jejím dvorkem. Oknem do kuchyně vidí malou dívenku, jak myje nádobí. Jenomže Flemingovi, kteří tam žijí, žádné dítě v tomhle věku nemají, a i kdyby nakrásně měli, proč by dělalo domácí práce tak pozdě? Sharon by to nejspíš pustila z hlavy, ale pak se k ní nastěhuje opuštěná osmnáctiletá Niki a také si u sousedů všimne něčeho podivného. A když se obrátí na patřičné úřady a nemá to žádný efekt, pustí se nakonec do pátrání na vlastní pěst.

Tři rodiny, několik životů, kterým změní život jedna událost. Nikdy nevíme, co se děje za zavřenými dveřmi našich sousedů. Příběh malé holčičky, o které nikdo neví, že existuje, kromě rodiny, ve které žije.

"Až do toho večera jim Sharon nikdy nevěnovala moc pozornosti. I když jejich zahrady do značné míry sousedily, Sharon se s tou rodinou neznala. Podle jména na schránce věděla, že se jmenují Flemingovi. Někdy je zahlédla, když projížděla jejich ulicí: atraktivní rudovlásku s krátkým, luxusně působícím sestřihem, jejího manžela, zasmušilého podnikatele, jejich syna, zakaboněného teenagera s nadváhou, a malého čilého psíka."

Sharon Lemková už byla v důchodu, žila sama v domě a měla dceru Amy, která byla cílevědomou právničkou v oblasti firemního práva. Jednoho dne ji Amy požádala, zda by si k sobě vzala dívku, které dělala sociální kurátorku. Niki byla v pěstounské péči od svých dvanácti let. Teď je Niki osmnáct let a už má pěstounskou péči za sebou, ale potřebuje někde bydlet.
Suzette a Matthew Flemingovi. Manželé, kteří mají syna Jacoba, psa Griswolda a žije u nich dívka jménem Mia, o které nikdo nic neví.
Už je to několik let, co se Wendy a Edwin snaží najít svou dceru Morgan, která si v osmnácti letech sbalila své osobní věci a utekla z domova. Pořád doufali, že se jednoho dne objeví.

"Morgan byla pohřešována téměř čtyři roky, než se o ní konečně něco dozvěděli. Byl všední červencový večer a oni dělali odpoledne to co obvykle. Edwin stál u sporáku a chystal večeři, zatímco Wendy seděla u kuchyňské linky s tabletem a vyřizovala e-maily, a vtom na jejich zvonek zazvonil policejní vyšetřovatel."

Vše začíná jedné noci, kdy Sharon ze své zahrady uvidí v okně u sousedů malou dívenku, a i když sousedy moc dobře nezná, tak jí na tom všem něco nesedí. Flemingovi mají jen syna, dívku tam ještě nikdy neviděla. Možná, že by se k této události už nikdy nevrátila, kdyby si něčeho nevšimla i Niki.
Co skrývá rodina Flemingových? Kdo je Mia a má vůbec nějakou rodinu? A podaří se Wendy a Edwinovi najít svou dceru?

Sharon a Niki jsem si v příběhu velmi oblíbila. Milé postavy, které se snažily některým věcem přijít na kloub, jen aby pomohly druhým. Jakmile vycítily, že něco není v pořádku, začaly zarputile jednat. Naopak Suzette, to je jiné kafe. Hotová ledová královna, která uměla nasadit novou fasádu, aby vypadala jako milující matka a manželka, ale byla šílená a sebestředná.

"Sharon zněla v hlavě Amyina slova. Nikita si prošla peklem. Potřebuje jen mít kde bydlet a trochu lidské podpory. Potřebuje někoho, o koho se bude moct opřít a kdo jí ukáže, že mu na ní záleží. Něco tak prostého a nenáročného. To není nic těžkého."

Postavy v knize jsou opravdu velmi dobře propracované. Nebyly dokonalé a byly plné nedostatků, ale autorka dokázala skvěle vykreslit jejich charakter. Kapitoly nejsou moc dlouhé, takže se to čte opravdu lehce a stránky mizí před očima. A i když jsem celkem rychle zjistila, kam celý příběh směřuje, tak jsem si čtení užila.

Příběh je vyprávěn z několika pohledů hlavních postav, ale nejvíce se mi líbilo vyprávění z pohledu malé Mii. Cítíte tu naivitu malé holčičky, které na tom všem nepřijde nic divného, protože zná pouze tento život.

Knihu Dítě noci doporučím každému, kdo má rád psychologické romány. Knihu bych určitě neřadila mezi thrillery. A i když víte, kam celý příběh směřuje, není zde žádný velký překvapivý zvrat a záhada je odhalena celkem brzy, tak si čtení jisto jistě užijete :-)

Hodnocení

Karen McQuestion
je bestsellerovou autorkou dvaceti románů. Svoje knihy nejdříve úspěšně vydávala vlastním nákladem, a dnes má na kontě více než dva miliony výtisků prodaných po celém světě. Neuvěřitelný příběh o její cestě na výsluní se objevil v mnoha amerických médiích, včetně několika televizních stanic, Wall Street Journal nebo Entertainment Weekly.
Její knihy mají jedno společné téma, a to laskavost a lidskou blízkost.
Žije v Harlandu ve státě Wisconsin.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Dítě noci můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)