sobota 12. listopadu 2022

Včerejší noci - Mhairi McFarlaneová

 

Zdroj obrázku


Autor: Mhairi McFarlaneová
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 376

Anotace: Eve už roky tajně miluje Eda, jednoho ze svých nejlepších přátel. Zní to sice jako scénář hloupého romantického filmu, ale je to pravda. I když je Ed zadaný, ona věří, že jsou si souzeni a mají být spolu. Tedy - věřila. Pak jedna jediná událost otřese přes noc celou partou přátel a odhalí pečlivě střežená tajemství, která je ukazují v úplně novém světle. A Eve neví, komu věřit.

"Dobré odpoledne," začne. "Je mi sice teprve čtyřiatřicet let, ale hádám, že tohle už bude navždycky ten nejtěžší veřejný proslov, jaký jsem kdy měl. Jako učitel do toho počítám i kázání, když páťáci propašovali tucet dvoulitrových lahví laciného cideru na poslední školní den."

Eve, Susie, Ed a Justin jsou nejlepšími přáteli už od školy, je jim čtyřiatřicet a každý čtvrtek chodí do Gladstone, do lokálu stálých hostů a hráčů šipek, hrají kvíz a užívají si své přátelství. Eve je už delší dobu zamilovaná do jednoho ze svých nejlepších přátel, do Eda, ale ten má k její smůle už šestnáct let přítelkyni Hester, která není oblíbeným členem jejich party. Ale protože mají rádi Eda, tak Hester tolerují.

"Součástí potěšení z téhle každotýdenní prohry v hospodském kvízu je podle mě i to, že ukazuje a definuje role v naší čtyřce. Já s Edem šaškujeme, Justin svým sžíravým důvtipem soudcuje, Susie připadla role zoufalé matky."

Pak, jedné osudné noci se vše změní. Eve se musí vyrovnat se vším, co jí život naložil, a po přečtení deníku, který se k ní dostane a odhalení tajemství, které její přátelé skrývali to není jednoduché. Ke všemu po několika letech potká člověka, kterého myslela, že už nikdy neuvidí. Jak moc se změní její pohled na svět? Mají s Edem šanci na společnou budoucnost? Nebo je jim souzeno být pouze přáteli?

"Ne že bych Hester neměla ráda...
"To už jste všichni namazaní?" zeptá se zvesela. Podívá se na mne. "Eve vypadá namazaně."
Bože, proč se namáhám. Absolutně Hester nesnáším."

Celý příběh máme vyprávěn z pohledu Eve. Cítíme ten její emocionální zmatek v hlavě, se kterým se musí nějakým způsobem vyrovnat. Je to chytrá, zábavná, laskavá a loajální osoba, která chodí pořád v černé a nosí těžké boty. Gothic styl :-)

"Tak to prostě je. Hnusí se mi houští. Někdo má rád blondýnky. Některým klukům se líbí... kluci."
"A co by se stalo, kdybys mi to zapomněl říct a pak uviděl chlupy?" zajímám se. "Zaječel bys, jako kdybych měla v kalhotkách krysu z filmu Ratatouille?"

Postavy jsou opravdu skvěle vykresleny. Ale nejen postavy, celý příběh je opravdu dobře napsán. Kniha o rodině, přátelství, smutku a ztrátě. Je to vážné a smutné, ale i vtipné a sarkastické. Čekala jsem trochu jiný příběh, ale musím říct, že mě kniha velmi mile překvapila. 

Knihu Včerejší noci si přečtou spíše ženy, ale možná zaujme i nějakou tu mužskou romantickou duši :-) Je to skvěle napsaný příběh, kde nejsou komplikované situace a nikdo není dokonalý. Prostě to působilo tak nějak skutečně, a to se mi na tom opravdu líbilo. Nic není tak, jak se na první pohled zdá :-)

Hodnocení

Mhairi McFarlaneová
autorka bestsellerů Sunday Times, se narodila ve Skotsku roku 1976. Po novinářských pokusech začala ve svých jedenatřiceti letech psát romány. Její prvotina You Had Me at Hello se hned po vydání na podzim 2012 stala okamžitým hitem a nejprodávanější e-knihou nakladatelství Harper Collins, byla přeložena do šestnácti jazyků. Včerejší noci (Last Night) je její sedmá knihy. Žije v Nottinghamu s mužem a kocourem.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Včerejší noci můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)