pátek 28. října 2022

Vražda s nápovědou - Catherine Sheperd

Zdroj obrázku

Autor: Catherine Shepherd
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler (4.)
Počet stran: 304

Anotace: Na pitevním stole soudní lékařky Julie Schwarzové se ocitla mladá žena, kterou našla sousedka mrtvou ve vaně. Vypadá to na úraz elektrickým proudem, jenže Julii se na celé věci něco nezdá. Navíc na hlavě oběti najde podivné tetování, které ji dovede k šifrované zprávě. Obsahuje úkol, který se Julii nedaří vyřešit a nad nímž si zoufá i komisař Florian Kessler. Jedna věc je jistá: pokud nenaleznou odpověď včas, zemře někdo další. Julia a její asistentka Lenja se v zápalu boje s časem a rafinovanými šiframi dostanou k pachateli až moc blízko.

"Utíkal, jak nejrychleji mohl, a vklouzl do svého pokoje. Přikrčil se na podlaze před postelí, přitáhl si hlavu k hrudi a zakryl si ji na ochranu rukama. Připadal si jako štvaná zvěř. Věděl, co přijde. Zavřel oči a zachvěl se. Ještě se ujistil, ž má pravou ruku nahoře. Levici potřeboval na psaní, ať už se s tou druhou stane cokoli. To už na něj svištivě dopadl pásek. Bolest mu vytlačila vzduch z plic. Zaťal zuby hluboko do dolního rtu."

Julia Schwarzová a Florian Kessler jsou zpět a opět to budou mít těžké. Hra na kočku a myš začíná. Tentokrát je první obětí mladá žena, která byla nalezena mrtvá ve vaně. Všechno vypadá jako nešťastná událost, kterou způsobil elektrický proud, dokud Julia neobjeví zašifrovanou zprávu na těle oběti. Zpráva obsahuje úkol a pokud ho vyřeší včas, tak najdou další oběť a možná jí zachrání i život. Kolik obětí celkem bude, než se Florianovi s Juliinou pomocí podaří dopadnout vraha? 

"Jestli se dveře neotevřou do západu slunce, poteče krev proudem. Tři křídla v noci různě třepotají, na některých z nich se světla mihotají."

Julia je šéfkou forenzního ústavu, která hledá vždy spravedlnost, a proto spolupráci s komisařem Kesslerem tolik miluje. Je to velmi sympatická, silná a zvídavá postava. Její asistentka Lenja je ze stejného těsta, jako ona sama. Je odvážná a energická. A tvrdohlavost obou hlavních hrdinek je obvykle dostává do velkého nebezpečí. A ani v tomto díle tomu nebude jinak.

Všechny postavy jsou popsány naprosto skvěle, tak jako v předchozích dílech. Psychopatický pachatel hraje svou hru a vy k němu cítíte nenávist, ale při čtení jeho minulosti ho litujete.
Kapitoly se opět skládají z několik pohledů. Například právě z pohledu pachatele, kdy se čtenář dozví, čím byl a co ho k činům pohání. Podezřelých je v příběhu více, a i když známe vrahovo minulost, tak stále nevíme, kým je v přítomnosti.

"Nic už nikdy nebylo v pořádku. Jeho dědeček byl a zůstal tyranem. Mohl se na to dívat, z jaké strany chtěl. Někdy mezi nimi panoval klid a pohoda - a za pět minut bylo zase po všem. Dědeček na něj křičel, nadával mu a bil ho. Nenašel způsob, jak ho zastavit. Ačkoli mu bylo téměř čtrnáct let, stále ještě nedokázal předvídat, kdy dědečkovy záchvaty vzteku propuknou."

Vražda s nápovědou opět nezklamala. Krátké kapitoly plné napětí, kdy nevíme, co si autorka pro oběti přichystala, nebo kolik se jich podaří zachránit. Musím říct, že autorka dokáže čtenáře vtáhnout do děje. Styl psaní je plynulý a zbytečné části zde určitě nenajdete. Autorka má příběh opravdu perfektně promyšlený.

Knihu doporučím každému, kdo má rád thrillery, nebo četl předchozí díly. A i když co kniha to jiný případ, tak opět doporučuji začít prvním dílem, protože postavy se vyvíjejí a soukromá linie na sebe navazuje :-) A já už se teď těším na další případ Julie a Floriana. Vražda na hřišti už čeká v knihovně a obálka je opět luxusní :-)

Hodnocení

Catherine Shepherd
(pseudonym) se narodila v roce 1972. Po maturitě vystudovala ekonomii a několik let pracovala pro banku v Düsseldorfu. První detektivku vydala v dubnu 2012, brzy následovaly další kriminální romány a všechny se umístily na nejvyšších pozicích žebříčků Amazonu i deníku Bild. V listopadu 2015 začala publikovat sérii s hlavní postavou berlínské vyšetřovatelky Laury Kernové a o rok později vydala knihu Vražda na blatech (Mooresschwärze), úvodní svazek série kriminálních příběhů s patoložkou Julií Schwarzovou. Patří k nejprodávanějším německým autorkám thrillerů a kriminálních románů. Má už na kontě přes tři miliony prodaných knih.
Více informací o Catherine Shepherd a jejích románech najdete na webové stránce: www.catherine-shepherd.com

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Vražda s nápovědou můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

 

1 komentář:

  1. Mě tahle série zatím úspěšně míjí, ale líbí se mi styl a provedení obálek. Společně vypadají skvěle. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)