neděle 16. října 2022

Šumavská kuchařka - Radek Pálka

Zdroj obrázku

Autor: Radek Pálka
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 136

Anotace: Vydejte se s Radkem Pálkou na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny. Čeká tam na vás houbová polévka, hovězí líčka na pivu, škvarkové brambory, marinovaný lín nebo sladký povidloň.
A nejen to. Poznejte všechny krásny Šumavy - NA TALÍŘI!
Houby, knedlíky, lesní ovoce, polévky, ryby, vepřové i zvěřina... spousta delikátních receptů na slaná a sladká jídla doplněná úžasnými fotografiemi Lucie Chramostové, z nichž se vám budou sbíhat sliny.
Pojďte s námi ochutnat Šumavu a poznat trochu jinak tento krásný svébytný kus Česka.


Milujete Šumavu? A co její kuchyni? Když se řekne Šumava, tak si představím lesy plné hub a lesního ovoce.

V této kuchařce najdete hodně receptů právě z výše uvedených surovin, ale nejen z nich. Šumava toho skrývá opravdu hodně. A tato kuchařka určitě není pozadu :-) 
Hned v úvodu nám autor řekne, proč právě Šumava, a co ho vedlo k napsání tohoto skvostu :-)

Škvarková pomazánka ze Šumavy

Kniha je rozdělena na několik částí. A hned na začátku nás čeká několik receptů z hub a poté polévek. Například takový houbový vošouch, nebo jedna z nejznámějších polévek, a to šumavská bramboračka. Anebo se dozvíte, jak vznikl název kulajda :-)

Houby

Samozřejmě nesmí chybět ani maso, ryby a zvěřina. Taková škvarková pomazánka ze Šumavy vypadá moc dobře a co potom Skřivani, šumavský pstruh nebo srnčí paštika. Fotografie, které nafotila Lucie Chramostová lákají k tomu recepty vyzkoušet.

Hovězí líčka na černém pivu

A na co nesmím zapomenout, tak to jsou přílohy a sladká jídla. Takové škubánky jsem neměla ani nepamatuji, domácí špecle jsem ještě nezkoušela, ale člověk by nevěřil, kolik je druhů knedlíků. Sklářské knedlíky, šumavské klouzáky, bosáky a spoustu dalších.

A samozřejmě nesmím zapomenout na sladké :-)

Knihu Šumavská kuchařka doporučím každému, kdo má rád Šumavu a jejich kuchyni. Pokud rádi kuchtíte a zkoušíte nové recepty, tak se po této kuchařce určitě podívejte. Já určitě pár receptů vyzkouším. Takovou bramboračku nebo kulajdu určitě vyzkouším uvařit podle autora a jsem zvědavá, který recept bude doma chutnat více, můj nebo autorův :-)

Hodnocení

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu Šumavská kuchařka můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

 

1 komentář:

  1. Ano, tahle kuchařka vypadá hodně dobře. :) Nemám to na Šumavu moc daleko, takže mě zaujala o to víc.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)