sobota 1. října 2022

Zaklínač - Poslední přání - Andrzej Sapkowski

Zdroj obrázku


Autor: Andrzej Sapkowski
Rok vydání: 1999 (2022)
Nakladatelství: Leonardo
Série: Zaklínač (1.)
Počet stran: 324

Anotace: Geralt z Rivie je zaklínač. Nemá rodinu, nemá domov, toulá se světem a zabíjí netvory a monstra škodící a ubližující lidem - upíry, vlkodlaky, bazilišky či mantichory. Není žádný rytíř bez bázně a hany, jen si musí vydělat na živobytí, a tak si za svou práci nechává platit. Jsou to těžce vydělané peníze a jeho řemeslo je nejen nebezpečné, ale i nevděčné. Za bojové a magické techniky, které mu umožňují přežít, musel zaplatit vysokou cenu - prodělat změny organismu, mutaci i krutý výcvik. Nyní jeho schopnosti vzbuzují u běžných smrtelníků strach a odpor, a přestože se bez jeho služeb neobejdou, odsoudili ho k životu ne okraji společnosti. Zaklínači by to nemělo vadit, měl by být zbaven emocí, jenže u Geralta známá pravidla často neplatí.

Andrzeje Sapkowskiho a jeho sérii Zaklínače asi moc představovat nemusím. Někdo ho zná jako knihu, někdo jako hru na Playstationu nebo jako seriál na Netflixu. Pokud vás Zaklínač zajímá, můžete se podívat například na článek na stránkách cksen.cz, kde se dozvíte více.

Já osobně jsem Zaklínače nejdříve poznala díky manželovi, který ho hraje na Playstationu, viděla jsem s ním pár dílů na Netflixu a musela mu koupit i knihu :-) A kdo vám nejlíp představí knižní podobu, než ten komu je Zaklínač blízký. Takže tentokrát to není moje recenze, ale recenze mé drahé polovičky :-)

Takže z rukou mého muže :-)

Zaklínači jsem se dostal přes hry, které byly zpracované pro počítače a později pro konzoli Playstation. Během dohrání třech dílů, které se jako hry objevily, ještě světlo světa spatřil seriál z polské produkce, který byl svým zpracováním vynikající. Samozřejmě ho nelze srovnávat se současným seriálem z produkce Netflixu, ale uvedl nás do světa Zaklínače a seznámil nás se světem, který vymyslel vynikající spisovatel Andrzej Sapkowski.

Samozřejmostí tedy bylo i seznámit se s knižní předlohou, která mě do současné doby minula. Proto jsem se zakousl do prvního dílu knižní předlohy her a seriálů. Kniha se jménem Poslední přání mě překvapila tím, že se nejednalo o žádné přímočaré vyprávění příběhu, ale o volně řazené povídky. Trošku mě zklamalo, že jsem se nejprve nedozvěděl o tom, jak vůbec vše okolo Zaklínače začalo, ale postupně jsem se začetl do povídek. Jako někdo, kdo svět Zaklínače znal z her a seriálů, jsem se do děje dostával rychle, ale musím říct, že pokud bych ságu neznal, trošku bych se z počátku ztrácel. Povídky jsou totiž skládány za sebou tak, že nelze přesně určit, která z povídek se odehrávala dříve a která později.

Postupně se ale v knize seznamujeme se zaklínačem Geraltem z Rivie, s jeho věrným přítelem bardem Marigoldem, a samozřejmě s jeho životní láskou čarodějkou Yennefer z Vengerbergu. A samozřejmě se setkáváme s všemožnými monstry, které se ve světě, kde se děj odehrává nacházejí. O Geraltovi, kterému se přezdívá Bílí vlk a také Řezník z Blavikenu se dozvídáme, že putuje světem a nabízí své služby, samozřejmě za úplatu. Bojuje se všemožnými monstry, která svět sužují. Čekají nás monstra jako bruxa, zakletý Ježek z Erlenwaldu, čert, džin a další. V jedné z povídek zjistíme, proč se Geraltovi říká Řezník z Blavikenu.

Pokud ale někdo čeká, že se v knize dozví něco o začátcích zaklínače Geralta, musí si počkat na další díly ságy. V této knize se prostě a jednoduše seznámíme se světem, ve kterém je zaklínač Geralt jedněmi milován a druhými nenáviděn. Občas využíván, ale Geralt se čtenářům vryje pod kůži a je jen málo lidí, kteří by si ho neoblíbili.

Knihu bych doporučil všem, kteří mají rádi fantasy, hrdinské příběhy plné monster, čarovných bytostí, lidí a velice dobře zpracovaný svět, který v knihách Sapkowského ožije pod jeho perem. Svět je velice dobře vymyšlen, a vše v něm dává smysl.

A pokud někdo není moc na čtení, tak není nic jednoduššího než si pustit skvěle zpracovaný seriál od Netflixu, který se v první sérii velice dobře a celkem přesně drží knižní předlohy a většina příběhů z první knihy je v seriálu perfektně odvyprávěna. 

Hodnocení

Andrzej Sapkowski
je několikanásobným držitelem ceny Akademie science fiction a hororu. Je jedním z nejlepších autorů fantasy nejen v Polsku, ale také například v České republice, Rusku, Německu a Portugalsku. Nejznámějším autorovým dílem je sedmidílná sága Zaklínač. Sága se dnes objevuje i v podobě videohry, což se Sapkowskému ze srdce příčí. Kromě knih autor publikoval i nespočet povídek a fejetonů, dále píše recenze a komentáře. Mezi novější díla patří i historická fantasy z českého prostředí Husitská trilogie.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)