úterý 14. srpna 2018

Černá ruka - Stephan Talty

Zdroj obrázku

Autor: Stephan Talty
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 303

Anotace: V roce 1903 zaplavil město New York a později celé Spojené státy strach. Zemí se valila vlna zločinu.
Docházelo k únosům dětí italských přistěhovalců, příslušníkům vyšší třídy bylo vyhrožováno smrtí, nevinní lidé byli na ulicích stříleni, bomby trhaly budovy na kusy. Pachatelé se zdáli být všudypřítomní a zároveň neviditelní. Jejich jediné spojení s veřejností byly dopisy s kresbou černé ruky.
Mezi americkou veřejností a bezprávím, jež měla na svědomí Černá ruka, stál houževnatý muž, geniální detektiv Joseph Petrosino. Přezdívalo se mu "italský Sherlock Holmes" a mezi lidmi byl znám jako mistr převleků. Petrosinovi se podařilo shromáždit policejní oddíl, který byl zločincům neustále na stopě.
Ač se jim nakonec podařilo vykořenit Černou ruku z americké společnosti, nebylo to zadarmo...


"Černá ruka "La Mano Nera" představovala velmi specifickou italskou, či lépe italsko-americkou zločineckou organizaci působící na americké půdě na počátku 20. století. Ačkoliv hovoříme o organizaci, nebylo prokázáno, že by mezi jednotlivými gangy působícími pod jménem Černé ruky existovala organizační provázanost."


Tato kniha je výletem do historie, kdy jeden člověk, Joseph Petrosino, bojuje proti organizaci, jež si říká Černá ruka. Černá ruka původně terorizovala své vlastní lidi, ostatní Italy, ale stala se tak silnou organizací, že se jí obávala celá země.


Na začátku knihy samozřejmě zjistíme, jak se vůbec mladý Ital stal v Americe detektivem. Když mu bylo pouhých třináct let, rozhodl se jeho otec Prospero přestěhovat do Ameriky. Proto koupil pro celou rodinu jízdenky na parník a vyrazil směrem New York City.
Petrosino nastoupil do státní školy, a protože mluvil pouze italsky, musel se začít učit anglicky.
Pro italské děti to nebylo v té době jednoduché. Strach, jestli si na ně někdo z gangu irských dětí nepočká. Joe byl neskutečně silný a nikdy se žádné rvačce nevyhýbal. Už jako malý kluk byl velmi ambiciózní a chtěl se za každou cenu prosadit.

"Gangy irských výrostků obklopily italské děti, přičemž se vždy snažily oddělit jedno od zbytku skupiny. Poté ho ti lumpové bili hlava nehlava, dokud mu nezačala téct krev."

Jednoho dne si ho všiml houževnatý a proslulý inspektor Williams Clubber, pro Joea se změnilo celkem dost a v roce 1883, ve svých třiadvaceti letech, skládal policejní přísahu. Byl jedním z prvních Italů u newyorské policie. Díky Theodoru Roosveltovi, který se pustil do reformy newyorské policie, se Petrosino stal po dvou letech ve službě, prvním italským seržantem detektivem v zemi.

"Petrosino naučil své muže porozumět dopisům od Černé ruky, zejména číst mezi jejich řádky. Nezřídka se v nich totiž opakovaly stejné fráze. Pro odhalení identity pisatele byl důležitý i použitý dialekt."

Petrosino v průběhu své služby u policie vyhlásil Černé ruce osobní válku, v níž mělo být dovoleno úplně všechno. Dostal tisíce výhružných dopisů a stal se terčem stovek pokusů o vraždu. Tak jak ho někteří nenáviděli, tak ho jiní naopak velmi obdivovali.

"Často se stávalo, že do bytu vešel jako Petrosino, ale odešel jako někdo zcela jiný. Byl schopný se převléci do potrhaných pracovních montérek, vzít krumpáč a jít pracovat do ulic. Vypadal jako každý jiný sicilský dělník."

Tato kniha není románem, jak jsem si zprvu myslela. Je to spíš sbírka historických fakt a událostí, kdy část mě zajímala a část tak trochu nudila. Neměla jsem tu potřebu číst dál, knihu jsem dokázala odložit v nedočtené kapitole a začala číst jinou.

I když mě osobně kniha neuchvátila, své čtenáře si určitě najde. Pokud vás zajímá historie, život Josepha Petrosina a nějaká fakta o mafii, bude tato kniha určitě skvělou volbou.

"Petrosino žil v nelehké době, jež Italům v Americe nepřála. Zkazky o jeho činech se nesly jako legendy, nejdříve mezi holiči a obyčejnými hospodyňkami, poté dále a dále."

Hodnocení:


Stephan Talty
je autorem šesti bestsellerů New York Times z oboru literatury faktu a dvou kriminálních románů Black Irish a Hangman, které se odehrávají v jeho rodném městě Buffalu. Píše rovněž články do časopisů GQ, Playboy, Chicago Review a mnoha dalších. Se svou ženou a dvěma dětmi žije v New Yorku.
Více na: www.stephantalty.com

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega. Pokud si knihu chcete koupit, můžete přímo na stránkách Omegy nebo v knihkupectví Dobrovský.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)