sobota 25. srpna 2018

Štvanec - Michael Robotham

Zdroj obrázku

Autor: Michael Robotham
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: MOBA
Počet stran: 492

Anotace: Audie Palmer strávil deset let v texaské věznici za účast na ozbrojené loupeži, při níž zemřeli čtyři lidé a zmizelo sedm milionů dolarů. Během let strávených za mřížemi mu neustále vyhrožovali a usilovali o život jak vězňové, tak dozorci. A to všechno kvůli jediné otázce: Kde jsou ty prachy?
Den před propuštěním na svobodu se mu však podaří z věznice utéct. Nastává hon na Audieho, v patách jsou mu policie, FBI, gangsteři i mocní hráči v pozadí, kteří jsou schopní všeho ve snaze umlčet jej dříve, než pravda vypluje na povrch. Audie však neprchá proto, aby si zachránil svůj vlastní život. Prchá, aby zachránil život někoho jiného.


"Život je krátký, život je nekonečný. Žij jako kdyby zítřek neexistoval."


Audie Palmer, dostal deset let za ozbrojenou loupež, při které zemřeli čtyři lidé a zmizelo sedm milionů dolarů. Během loupeže byl sám vážně zraněn a nikdo neočekával, že vůbec přežije. Ale Audie přežil a prohlásil, že je vinen, nikdy neposkytl svojí vlastní verzi událostí a neprozradil, kde peníze jsou. Ve vězení mu šlo neustále o život. Ať už ze strany vězňů nebo dozorců.

Proč den před propuštěním na svobodu utíká z vězení? Co ho k tomu vedlo? Nikdo nevěděl, co Audie plánuje, dokonce ani jeho jediný přítel Moss Webster, který mu ve vězení kryl záda. A může věřit policistce Desiree Furnessové, která se jeho případem zabývá?

"Ve vězení se pokoušeli Audieho Palmera zabít každý den. V bdělém stavu. Ve spánku. Při jídle. Ve sprše. Při procházce na dvoře. V každém ročním období, v letním žáru, v zimním mraze i v mezičase se ve vězení pokoušeli Audieho Palmera zabít. On ale nějakým zvláštním řízením osudu přežil."

Autor hlavního hrdinu, Audieho Palmera, vykreslil opravdu dokonale. Je to velmi zajímavá postava. I když byl ve vězení za ozbrojenou loupež, při které zemřeli lidé a zmizelo několik milionů, já si ho oblíbila. Nešlo to jinak. Není to typický zločinec. Je opravdu inteligentní a odhodlaný bojovat ze všech sil, aby venku přežil. Protože nejen ve vězení mu šlo o život.

"Prohlašuje, že ses chovala urážlivě, neomaleně a nevhodně. Říkal, že jsi ho křivě osočila."
"Fakt použil slova ,křivě osočila'?" "Ano."
"Řekla jsem, že je lhář. A on šel a sežral slovník."

V příběhu se ocitáme jak v současnosti, kdy z pohledu několika postav sledujeme celé dění, tak se s Audiem vracíme díky jeho vzpomínkám do minulosti, čímž nám autor pomalu, ale opravdu velmi pomalu odhaluje Audieho minulost a jeho samotné motivy.

"Audie nebyl žádný gangster, mafián ani zabiják. A ani to nepředstíral a v tom spočíval jeho problém. Nepatřil do žádné party. Neměl žádnou ochranu. Aby člověk ve věznici přežil, musí uzavírat spojenectví. Stát se členem gangu. Najít si ochránce. Nemůže si dovolit být hezký. Ani jemný. Ani bohatý."

Je to skvěle napsaný příběh, který vás udrží v napětí až do samotného konce. Autor postavy vykreslil tak, až jsem měla pocit, že tam jsem s nimi a prožívala to také. Kapitoly jsou krátké a čtivé, proto jsem měla problém knihu odložit a pořád si říkala ještě jednu, ještě jednu.

"Jsem zvláštní agentka Desiree Furnessová. Mám vám říkat Mossi nebo Jeremiahu?" Moss mlčí. Její výška mu dává zabrat.
"Něco se děje?" ptá se agentka. "Nestrčil vás někdo omylem do sušičky? Přísahal bych, že jste se srazila o pět čísel." "Ne tohle je moje normální velikost."
"Jste fakt mrňavá."
"Víte, v čem spočívá největší problém toho, že je člověk malý?" Moss zavrtí hlavou.
"Celý den máte před očima pitomý chlapský pinďoury."

Knihu doporučím každému, kdo má rád krimiromány a thrillery. Od tohoto autora je to má první kniha a po přečtení musím říci, že rozhodně není poslední. Autor má opravdu talent a jeho styl psaní mi vážně sedl.


Hodnocení:

Michael Robotham
(*1960) Rodilý Australan působil čtrnáct let jako novinář nejen ve své vlasti, ale také v Británii nebo Americe.
Na začátku 90. let se rozhodl stát profesionálním spisovatelem a od té doby již napsal mnoho knih včetně biografií známých osobností.
Populární se stala zvláště jeho série thrillerů o psychologovi Josephovi O´Loughlinovi, které byly publikovány v více než 50 zemích. Jeho knihy se pravidelně objevují mezi bestsellery.
Thriller Štvanec získal v roce 2016 britské ocenění "Gold Dagger", udělované již od 50. let minulého století. Autor žije v současnosti s manželkou a třemi dcerami v Sydney.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA, kde si také knihu Štvanec můžete koupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Na mě je nejspíš kniha až moc akční, ale věřím, že může být skvělá. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)