sobota 4. srpna 2018

Nezavírej oči - Holly Seddon

zdroj obrázku

Autor: Holly Seddon
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 375

Anotace: Robin a Sára jsou dvojčata, a přestože si nejsou moc blízká a ani trochu podobná, vzájemně se milují. Alespoň do té doby, než je okolnosti v jejich rodině rozdělí.
Teď je jim už přes třicet. Robin žije sama, trpí agorafobií a záchvaty paniky. Většinu času tráví chozením po domě nebo pozorováním protějšího domu a jeho obyvatel z okna ložnice. Jednoho dne však uvidí něco, co neměla...
A Sára? Ta má, co si vysnila - hezkého muže, nádherné dítě, dokonalý domov. Je však obviněna z něčeho hrozného a život jejích nejbližších je v ohrožení, dokud se nevypořádá s něčím, co se stalo před mnoha lety. A aby to dokázala, musí najít svou sestru.
Sára však není jediná, kdo Robin hledá...


"Možná je to nejlepší pro tebe a pro mámu, ale určitě ne pro mě a pro Sáru. A pro tátu taky ne. Ani pro Kala a ani pro Hilary. Tak si to strč do prdele!"


Marshallovi a Grangerovi, dva manželské páry a tři děti. Přátelé, kteří se navštěvují a mají toho spoustu společného. Jack s Angelou mají dvojčata, Robin a Sáru. Hilary a Drew mají syna Kala. Děti si spolu rozumí, ale jednoho dne jim rodiče oznámí něco, co změní jejich život. Co se stane, když rodiče rozhodují ve svém vlastním zájmu?


"Většina lidí hází Sáru a Robin do jednoho pytle, protože si myslí, že když jsou dvojčata, měly by si být podobné, ale ve skutečnosti mohou být jen stěží rozdílnější. Jedna vysoká blondýnka, dobře vychovaná, druhá drobná s tmavými vlasy a rozpustilá."

Čas plyne jako voda a Robin už Sáru neviděla několik let. Robin, kdysi členka úspěšné rockové kapely se uzavřela do sebe a už několik let žije sama a trpí agorafobií. Schovává se za záclonou a pozoruje lidi. Naopak Sára, žije v krásném domě s úžasným mužem Jimem a krásnou holčičkou Violet. Jednoho dne se vše zbortí jak domeček z karet a Sára musí najít svou sestru, protože potřebuje od Robin pomoci. Co se stane, pokud ji doopravdy najde?

"Robin pozoruje lidi denně. Myslí si, že když nebude dávat pozor, lidé umřou. Na rozdíl od ostatních jejích myšlenek na této je něco skutečného."

Kapitoly, které vypráví příběh dvojčat Robin, Sáry a jejich dysfunkční rodiny jsou velmi krátké a opravdu nabádají k tomu pokračovat ve čtení a dát si ještě jednu kapitolu. V příběhu se nám prolíná minulost s přítomností, kterou máme z pohledu obou dívek.

Autorka nám představuje velmi dobře zpracovaný psychologický román, který vás nenechá v klidu, dokud nedočtete do konce a nedozvíte se pravdu. Protože tu zjistíte skutečně až na konci. V průběhu čtení můžete maximálně tak hádat, co se stalo a jak to doopravdy bylo. Autorka si rozuzlení nechala až na samotný závěr.


Je to opravdu velmi čtivý příběh s perfektně vykreslenými postavami. Knihu doporučím každému, kdo má rád psychologické romány se špetkou toho napětí, kdy si až do konce říkáte: "Jak tohle jenom může dopadnout!?"

Co dodat na závěr? Holly Seddon se zde zabývá několika citlivými tématy, ke kterým se snažila přistupovat citlivě a zodpovědně. Víc už neprozradím, protože co kdyby mi omylem uklouzlo něco, co by vás připravilo o ten překvapivý závěr...

Hodnocení:

Holly Seddon
je spisovatelkou na plný úvazek, která žije se svým manželem pulzujícím centru Amsterdamu v domě plném dětí a domácích zvířat. Holly, která je od mládí doslova posedlá hudbou a knihami, vyrůstala na anglickém venkově a již před dosažením dvaceti let začala publikovat v časopisech a na literárních webech. Její první román Snaž se nedýchat (Omega 2017) se stal mezinárodním bestsellerem. Po úspěšném debutu následuje kniha Nezavírej oči (Omega 2018).

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji Nakladatelství Omega. Pokud si knihu chcete koupit můžete v nakladatelství Omega nebo v knihkupectví Dobrovský.

Určitě se musím podívat i na autorky první román Snaž se nedýchat.
Mějte se krásně.
Pary

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) na mě je to moc thriller, ale rozhodně vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji :-) mně se moc líbila :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vypadá vážně lákavě, jako dobrá psychologický román :) Po knize se podívám :) Skvělá recenze .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju... za sebe můžu jen a jen doporučit, já jsem spokojena :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)