pondělí 10. září 2018

Ohnivé ostří - Kristina Hlaváčková

Zdroj obrázku
Autor: Kristina Hlaváčková
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Podsvětí (2.)
Počet stran: 368

Anotace: Jako by nestačilo, že se major Robert Wolf musí zaobírat velmi podivnými vraždami. Do vyšetřování se zaplétá FBI a hlavně majorova sestra Sam Barnetová, která možná ví víc, než sama tuší. Ohnivou čepel ovšem logicky vysvětlit nedokáže. Obětí vraha přibývá. Začíná hrozit prozrazení magického světa, ale řešení se zdá v nedohlednu.
Nejen Sam se ocitá v ohrožení. Vrahovo řádění proniká i do Podsvětí a tam je jediný podezřelý: Azrael. Staletími ověřená vládní struktura magického města je narušena a začíná se bortit. Kromě Samanthy není téměř nikdo, kdo by se nejvyššího strážce zastal. Podsvětí začíná vřít skrytým bojem o moc.


Volné pokračování knihy Podsvětí - Artefakt je konečně tady. Ten, kdo knihu četl jako novinku, tak si musel počkat dva roky, než se opět setká s naší Sam Barnetovou. Já četla teprve letos, takže jsem vše měla ještě v živé paměti, a hlavně čekání nebylo tak dlouhé.

"Zase to držíš jako krumpáč," pokračoval plynule. "Proč ti to lítá doprava?" 
"Zvedám hlavu?"
"Tak proč ji zvedáš, když to víš?"
"Zvědavá ženská, musím vidět, kam to jde."

Při golfu se Sam stane svědkem vraždy. Ale ne tak nějaké vraždy, tohle určitě nemohl spáchat obyčejný smrtelník. Rozhodně je v tom magie. A nebyla by to naše Sam, aby se do toho nezapletla ve velkém. Povede se Samantě zastavit vraha dřív, než bude pozdě?

"Bylo hezké, že jí všichni tvrdili, že má v krvi magie víc než dost. Ovšem s jejím používáním byla tak na štíru, že ji neposlouchaly ani louče, které si strejda Max rozsvěcel pouhým máchnutím ruky. Stejně jako vždy to zkusila. A stejně jako vždy se nic nestalo. Pokrčila rezignovaně rameny a sáhla do výklenku pro baterku, kterou tam měla schovanou. Velmi nemagické, leč účinné řešení."

Hlavní hrdinku Sam jsem si oblíbila už v prvním díle a tady tomu není jinak. Je vtipná, sarkastická, chytrá a jen tak se něčeho nezalekne. Samozřejmě nesmí chybět zbytek její rodiny, jako bratr Robert, strejda Max a babi Emilka, ta je prostě boží, i když je to jenom duch, se Sam se perfektně doplňují. A pak tu máme novou, ale důležitou postavu. Agenta FBI Gabriela Ferru, fešáka k nakousnutí (alespoň já si ho tak vysnila).

Občas se mi stane, že si při čtení nedokážu představit určitá místa a postavy, které autor popisuje, ale u této autorky musím říci, že s tím problém nemám. Paní Hlaváčková vše popisuje tak, že jsem Podsvětí i postavy měla živě před sebou.

I když mám radši kratší kapitoly, tak tady mi vůbec nevadilo, že jsou trochu dlouhé. Kniha se četla lehce a autorčin smysl pro humor mi sedl, takže já se opravdu nejednou od srdce zasmála. Kniha je velmi čtivá a napínavá. Ani na chvilku jsem se při čtení nenudila a užívala si každou stránku.

"Rozhodně se rovnalo sebevraždě trpaslíky podceňovat. Že byli menší než ona, nic neznamenalo. Základní pravidlo boje: nikoho nepodceňovat. A viděla Pána prstenů. U trpaslíka, který vás zkrátí v půlce stehen, opravdu není o co stát."

Pokud máte rádi fantasy s detektivní zápletkou, tak tady vedle nešlápnete. Kniha je plná humoru, sarkasmu a hlavně napětí. Proto mi nezbývá nic jiného, než doporučit i tuto knihu. Já osobně jsem zatím z knih Kristiny Hlaváčkové zklamána nebyla. A jak se znám než vyjde pokračování, pravděpodobně se poohlédnu po ostatních knihách, které vydala a já ještě nečetla :-)  Ale nic to nemění na tom, že už se těším až napíše pokračování Ohnivého ostří. Já prostě musím vědět, jak to bude dál.

Hodnocení:

Kristina Hlaváčková
Část svého dětství strávila s rodinou v Nigérii. První školní léta tak střídavě navštěvovala základní školu v Čechách, internátní a později výběrovou americkou školu v Nigérii.
Byla přijata ke studiu na Gymnáziu Josefa Škvoreckého, ale vzhledem k technickému zaměření celé rodiny nakonec vystudovala Gymnázium Arabská.
Přes to, že pochází z architektonické rodiny, projevovala vždy spíše humanitní, nikoliv technické sklony. V roce 1997 získala výběrové stipendium a strávila rok na střední škole v Minnesotě, kde poznala jednu ze svých životních lásek - keramiku, a poprvé odmaturovala. Druhou maturitu absolvovala v Čechách. V roce 2008 složila překladatelskou státní zkoušku z angličtiny a překlady jsou velkou, i když zdaleka ne jedinou, součástí její profesní kariéryy.
Do světa literatury vstoupila jako autorka úspěšné fantasy trilogie Dračí oči.
Překládala titulky seriálů pro MTV, texty pro prestižní čínský architektonický časopis, jako překladatelka spolupracuje s ČVUT. Studium na Karlově univerzitě dokončila při zaměstnání a v současnosti pracuje jako Office Manager v architektonické firmě.

Za zaslání recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Ohnivé ostří můžete koupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, o autorce jsem ještě neslyšela, ale musím říct, že tahle kniha mě zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, tahle autorka je opravdu super, určitě ti jí doporučím :-)

      Vymazat
  2. Pěkně napsaná recenze :) O knížce už jsem slyšela, docela ráda bych ji zkusila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, vážně je super... autorky styl psaní mi sedl, takže já určitě doporučuji :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)