sobota 26. ledna 2019

Tajemství skotské krve - Jan Hrdina

Zdroj obrázku

Autor: Jan Hrdina
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 256

Anotace: Prastaré sídlo zahalené hustou, mléčně bílou tmou. Tajemný hrad skrývající nejen tajné chodby a místnosti, ale i dávné tajemství skotské krve.

Kapitán Ian Deveron-Gordon přijíždí na hrad Kilcarron do středního Skotska, aby sepsal dějiny rodu Carronů. Nikdo ale netuší, že pravým důvodem příjezdu mladého kapitána je zcela něco jiného. V Kilcarronu totiž zemřelo několik služebných podivnou smrtí. Ian má pochybnosti, že se nejednalo o nehodu či nešťastnou náhodu, v čemž ho utvrzuje i fakt, že někteří obyvatelé Kilcarronu se mu snaží pátrání všelijak zkomplikovat.
Sužuje hrad opravdu nějaké děsivé prokletí? Podaří se kapitánovi odkrýt tajemství rodu Carronů?

"Prastaré sídlo, ponořené do tmy pozdního večera, bylo zahaleno hustou, mléčně bílou mlhou. Po široké příjezdové cestě uháněl kočár tažený dvěma černými hřebci, které ještě pokřikem pobízel na kozlíku sedící vysoký ryšavý muž s napjatým výrazem ve tváři."

Ian Deveron-Gordon, mladý kapitán, který i s bratrem Duncanem roku 1880 bojoval v Afghánistánu u Maiwandu. Duncan byl před zraky svého bratra zabit Afgháncem a sám byl zraněn. Právě proto se rozhodne, že odejde z armády a vydá se do Indie, odkud pochází jeho matka.

O dva roky později Ian odjíždí na hrad Kilcarron ve Skotsku, kde má prošetřit podivné události, které se stávají veřejným tajemstvím. Ovšem pod záminkou sepsání dějin rodu Carronů. Čím více Ian zjišťuje, tím méně ho někteří obyvatelé Kilcarronu chtějí mít poblíž a snaží se udělat vše pro to, aby odešel. Podaří se Ianovi rozluštit záhadu a odkrýt tajemství Kilcarronu? A co všechno skrývá mlčenlivý, přísný a zásadový hrabě Carron?

I když postavy nejsou nějak detailně vykreslené, vůbec to nevadí. Autor se zaměřil spíše na Skotsko, hrad Kilcarron a historii. Jeho popisy prostředí jsou opravdu velmi věrohodné. Měla jsem pocit, že jsem přímo na místě.

"Myslíte Dračí kámen? To tady stojí vodpradávna. Náš pán by vám vo tom řek víc, ten ví všechno, ale já vím jenom to, že tenhle kámen maj lidi ve zvláštní úctě, a proto tady ještě stojí. Podle mě to pochází ještě z dob slavnejch králů, ale jak jsem říkal, zeptejte se hraběte. Ten to bude vědět líp."

Tajemství skotské krve je nenáročné čtení. Příběh není moc dlouhý. Dá se říci, že je to taková jednohubka na dva večery. Kapitoly jsou krátké a čtivé. Co hodnotím jako velké plus je epilog knihy. Zde autor popisuje, co je fikce a co realita, a také něco ze skotské historie, kde je uvedeno i několik fotek.

"Děj románu Tajemství skotské krve se převážně odehrává v kulisách viktoriánského Skotska roku 1882 a není to náhoda. Právě zde, v zemi plné tajemství, dramatických a pohnutých dějin, starobylých hradů a magické krajiny, lze nalézt vše, co takový příběh potřebuje."

Kniha má jak příznivce, tak odpůrce. A já se rozhodně řadím na stranu spokojených čtenářů a knihu doporučím dál. Takže pokud máte rádi historické romány s detektivní zápletkou, tak vzhůru do čtení, podle mě nebudete litovat.

Hodnocení:

Jan Hrdina
(1980) vystudoval historii a klasickou archeologii na Filozofické fakultě MU v Brně a vzdělání si rozšířil studiem historie na University of Groningen v Nizozemí.
Od roku 2001 píše, publikuje a překládá, pracoval též jako redaktor a fotograf. V současnosti je publicistou a historikem na volné noze. Jako odborný konzultant se podílel na přípravě expozic v pražských památkových objektech, na projektu na podporu výuky dějepisu i projektech filmových a dokumentárních.
Specializuje se na starší dějiny Británie, zejména Skotska, antiku a rané dějiny středověku. Je autorem knihy Skotsko - Země dávných tajemství a stejnojmenného seriálu Českého rozhlasu, který vznikl podle prvního vydání knihy. Z angličtiny přeložil knihu MacBeth - velekrál skotský. Jako odborný korektor se podílel na překladech knih z francouzštiny a němčiny. Rád cestuje, v roce 2009 se účastnil české expedice Brazilia Encantada, pátrající po pozůstatcích vyspělé indiánské civilizace. Je Jedním z předních českých odborníků na dějiny a kulturu Skotska.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Tajemství skotské krve můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)