středa 8. května 2019

Seznam hostů - Sanne Averbeck

Zdroj obrázku

Autor: Sanne Averbeck
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 444

Anotace: Carola Martinsová je na sociálních sítích jako doma a s jejichž pomocí manipuluje s lidmi kolem sebe, aby měla všechny a všechno pod kontrolou. Jako úspěšná influencerka pořádá večírky a velice pečlivě si sestavuje seznam hostů. Vše musí hrát v její prospěch, nic neponechává náhodě. Až do chvíle, kdy si mezi jejími hosty začne své oběti vybírat vrah. Zabíjí osoby, které škodí její rozjeté kariéře. Carola se pro své okolí stává nebezpečnou a síť jejích příznivců se rozpadá. Kdo je oním záhadným vrahem a dostane se až k jejímu tajnému seznamu hostů? Podaří se mladému komisaři Carolu ochránit?


"Ve světě přetvářejícím virtuální realitu ve skutečnost platí jiné zákony - přísnější zákony. Přetvářku určuje inteligence a selský rozum každého jednotlivce, který možnosti sociálních sítí považuje za vlastní možnosti. Kdo je dnes za krále, může již zítra čelit pokryteckým frázím. A bezpečný přístav dělí od potopy pouze jedno kliknutí myši."
Lydia Raymondová, socioložka

Carola Martinsová je hvězda. Je populární a pořádá ty nejbáječnější večírky, na které si nepozve kde jakou nulu. Abyste se dostali na její seznam hostů, musíte něco znamenat. A hlavně, Carola z toho musí vytěžit co nejvíce.
Carola je módní blogerkou, která přesně ví, co dělá. Sociální sítě jí nejsou cizí a pečlivě zvažuje každý svůj krok. Málokdo ví, co se ukrývá za tou krásnou, usměvavou a milou fasádou. Pouze její nejlepší přítelkyně Bianca Dreierová, která ji zná ze všech nejlépe. Je to její důvěrnice. Bianca je pravý opak Caroly. Je to šedá myš, která na večírcích většinou sedí na pohovce, poslouchá a sleduje. Vůbec není ambiciózní a je na ní vždy spolehnutí.

"Bianca byla Carolina tajná agentka, protože s ní zařizovala dvoupokojový byt, v němž Carola uchovávala vzpomínky, fotoalba, všechno osobní a důležité papíry. Tento druhý byt ani nebyl napsaný na Carolino pravé jméno, protože se příliš obávala, že by někdo objevil, že i ona je úplně obyčejná žena. To byla daň za její perfektní život - nedostatky musely být odstraněny."

Po jednom večírku někdo začne Caroliny hosty zabíjet, ale pouze ty, které Carole nějak ubližují. Ale i její nejlepší přítelkyně Bianca se ocitne v ohrožení života. Proč? Kdo se jí snaží zničit život? A stane se obětí sama Carola? Podaří se komisaři Boshovi zjistit, kdo za všemi vraždami je?

Hlavní hrdinka Carola je velmi ambiciózní mladá žena, která ví, co chce. A jen tak něčeho se neštítí. Pro svůj úspěch by obětovala kohokoliv. Sympatie si u mě zrovna nezískala. Ale to se dá říci o většině postav v této knize.

Kapitoly, které jsou krátké, nejsou klasicky číslované, ale každá začíná buďto přepisem konverzace z Facebooku, nebo citací socioložky Lydie Raymondové. Což hodnotím jako plus, bylo to opravdu zajímavé zpestření. To jak se lidé dokáží na internetu (sociálních sítích) přetvařovat, autorka vystihla přesně. Nikdy nevíte, jestli to, co napíší, myslí vážně nebo ne.

"Pokud šlo o pocity, stačilo ukázat minimální společenskou míru citu. Ve virtuálním světě se účast a zděšení demonstrovaly lépe, protože se slova dala před zveřejněním měnit tak dlouho, dokud nebyla dokonalá. Ve skutečném životě musí každý důvěryhodný výraz okamžitě perfektně sedět."

Kniha se nečetla špatně, zpočátku to šlo jak po másle. Jednoduché čtení. Ale konec mě trochu zklamal, nějak mi nesedl. I když byl překvapivý a mýlila jsem se jen trochu, bylo to už trochu moc.

Pokud máte rádi thrillery, chcete si přečíst něco ze světa influencerů, tak si knihu přečtěte.  Jak se říká "Sto lidí, sto chutí." Každá kniha si svého čtenáře najde, a já nepochybuji o tom, že Seznam hostů by si svého čtenáře nenašel.

Hodnocení:


Sanne Averbeck
je pseudonym německé autorky Sonji Rüther. Své romány publikuje u různých nakladatelů a úspěšně provozuje vydavatelskou společnost Briefgestöber. Píše fantasy příběhy a thrillery. Se svou rodinou žije poblíž Hamburku.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji knihy Dobrovský, kde si knihu Seznam hostů můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)