sobota 4. května 2019

Tiché zlo - Emma Viskicová

Zdroj obrázku

Autor: Emma Viskicová
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Caleb Zelic (1.)
Počet stran: 232

Anotace: Calebův přítel z dětství a obchodní partner Gary byl brutálně zavražděn. Zlámali mu prsty, prořízli krk. Navíc policie podezírá Caleba, že on je vrah. Cítí se vinen za Garyho smrt, touží po pomstě a chce dokázat svou nevinu, pustí se tedy do pátrání na vlastní pěst. Caleb a jeho přítelkyně Frankie, bývalá policistka, se vydají po jediné stopě, kterou mají - jméno Scott. Nikdo neví, kdo je Scott. Ale Scott je vždy napřed.
Jenomže Caleb je hluchý. V tichu, které ho obklopuje, se naučil porozumět lidem skrze signály skrývající se za každým úsměvem, grimasou, dotykem. Jenomže neslyšená a špatně odezíraná slova mohou způsobit problémy...


"Když dorazili záchranáři, Caleb ho stále ještě držel. Byla pitomost volat sanitku - Gary byl mrtvý. Musel být mrtvý. S takhle proříznutým hrdlem nemohl dýchat. A záchranáři si zřejmě mysleli to samé. Zarazili se před zakrvácenými dlaždičkami v kuchyni a sledovali Garyho ochablou postavu v jeho náručí. Byli to muž a žena v modrých uniformách s ostražitými výrazy. Žena mluvila, ale ta slova plula kolem něj, příliš beztvará na to, aby je dokázal zachytit."

Caleb Zelic nemá snadný život. Jako malý chlapec prodělal meningitidu a přišel o sluch. Jednoho dne mu přijde velmi naléhavá smska, od jeho přítele z dětství a obchodního partnera Garyho Marsdena. Píše v ní, že po něm jde Scott, ať se co nejrychleji vrátí a s nikým nemluví. Než se Caleb dostane domů, je už Gary mrtvý. Je odhodlán zjistit, kdo je vrah, a protože ho má policie na seznamu podezřelých, musí ještě očistit své jméno. Má jedinou stopu a tou je pouze jedno jediné jméno. Scott. S pátráním mu pomáhá dobrá přítelkyně a bývalá policistka Frankie, která má svých problémů víc než dost.

Náš hlavní hrdina Caleb není žádný superhrdina. Je to obyčejný muž, který dělá chyby a díky svému handicapu se musel naučit mnoho nového. Jako třeba odezírat ze rtů a znakový jazyk. Naučil se sledovat výrazy  obličeje a pohyby řeči těla. Naslouchadla, která používal, "měnila ticho v jeho uších na vzdálené zvuky; rozmazané a neumístitelné". Musím říci, že jsem si ho, díky té nedokonalosti velmi oblíbila. Frankie je bývalá alkoholička, která se snaží nespadnout znovu do své závislosti a pomáhá Calebovi seč může. Komu může ale Caleb věřit? Může být do všeho zapleten jeho bratr Anton? Přeci jen, je to bývalý uživatel drog. A byl Gary takový, jakého ho Caleb znal? Policie tvrdí, že Gary byl špinavý policajt, může to být pravda?

"Srdce mu sevřela pěst. Dal nohy z postele a vytrhl si kanylu z ruky. Boty. Kde má boty? Zapomeň na ně, prostě běž. Vyběhl z kabinky a do hrudníku ho bodaly skleněné střepy. Přitiskl k nim ruku a běžel ještě rychleji."

Velmi se mi líbil styl psaní. Kniha má pouhých dvě stě třicet dva stran, takže autorka nechodí kolem horké kaše a jde rovnou k věci, což oceňuji. Kapitoly nejsou moc dlouhé a nová kapitola nemusí nutně začínat na stránce nové. Je to čtivé, napínavé a místy vtipné. Co víc si přát.

"Ježíši, ty jsi jako vášnivej kuřák, co si namlouvá, že přece vůbec nekašle. Tak pojď, myslím, že cesta vede tudy." 
Byt byl na konci dlouhé chodby. 
"Tak co myslíš?" ptala se. "Zaklepáme? A když nám někdo přijde otevřít, můžeme předstírat, že jsme Mormoni nebo něco takovýho."
Podíval se na její džíny a sešlapané martensky. "A když nám na to neskočí?" 
"Tak uteču. A ty si budeš muset vymyslet vlastní plán."

A závěr? Tak ten mě určitě překvapil. Toto jsem ani v nejmenším nečekala. Takže pokud máte rádi nenáročné čtení plné napětí, tak vám tento detektivní příběh velmi ráda doporučím. Je to milá jednohubka, která nezklame. Autorka má velmi dobře našlápnuto. A já jen doufám, že se i u nás dočkáme pokračování s Calebem Zelicem.

Hodnocení:


Emma Viskicová
je autorkou kritikou oceňované kriminální série s hlavní postavou Caleba Zelice - Tiché zlo (Ressurection Bay, 2015) a And Fire Came Down (2018) již vyšly, třetí díl Darkness For Light právě dokončuje, s podporou grantu vládní agentury Australia Council for the Arts.
Její debutový román Tiché zlo získal mnoho ocenění. Za všechny jmenujme 2016 Ned Kelly Award pro nejlepší první román, Davitt Award ve třech kategoriích a nominaci na nejprestižnější britskou cenu pro autory krimi a detektivek Gold Dagger and New Blood Awards. Druhý díl série And Fire Came Down byl v roce 2018 oceněn Davitt Award a umístil se v širší nominaci na International Dublin Literary Award.
Aby vytvořila skutečně reálnou postavu Caleba Zelice, věnovala se mj. studiu australského znakového jazyka, tzv. Auslanu.
Než začala psát, věnovala se Emma Viskicová klasické hře na klarinet. Během své hudební kariéry hrála s José Carrerasem, novozélandskou sopranistkou Dame Kiri Te Kanawa, ale i na firemní party končící rvačkou.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Tiché zlo můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Mě Tiché zlo vážně bavilo. Velmi věrné vyobrazení ztráty sluchu, australského jazyka a všech možných (nejen komunikačních) bariér s tím spojených, to mě opravdu potěšilo. Bylo to fajn i jako detektivka, jestli budou další díly, určitě do nich půjdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, souhlasím, také se mi to líbilo a další díl bych si velmi ráda přečetla :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)