sobota 18. dubna 2020

Psí hrdinové - Laura Greaves

Zdroj obrázku

Autor: Laura Greaves
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 288

Anotace: Psi jsou známí svou loajalitou a ti, kteří byli zachráněni před týráním nebo adoptováni z útulků, jsou lidem, jež jim nabídli druhou šanci, obzvlášť oddaní. V této mimořádné sbírce skutečných příběhů se seznámíte se statečnými psy, kteří projevili neuvěřitelnou odvahu, a dokonce riskovali život, aby zachránili své lidi.
V knize najdete šestnáct okouzlujících příběhů plných nezapomenutelných okamžiků odvahy. Příběhů o skutečné obětavosti, lásce, oddanosti, hrdinství, laskavosti a soucitu. Poznáte šestnáct psů z různých zemí světa, kteří sice neprošli speciálním výcvikem po boku policistů či záchranářů, přesto dokázali zachránit lidské životy.
Je tu Leala, fena staforda, která doběhla pro pomoc, když dvouletý syn jejich majitelů spadl do přehrady. Buddy, labrador, který včas probudil svou paničku, a zachránil ji tak před požárem. Nebo Brian, pitbull, který statečně zahnal tři agresivní psy útočící na Debbie - ženu, která ho zachránila před utracením.

"Do nebe se dostanete z protekce. Kdyby to bylo podle zásluh, zůstali byste venku a dovnitř by šel váš pes." Mark Twain

Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka a tahle kniha to jenom potvrzuje. Příběhy podle skutečnosti, a psi, kteří si získají vaše srdce.

Kniha Psí hrdinové je psána tak, že vás chytne od prvních stránek. Šestnáct příběhů, šestnáct psů, šestnáct životů. Psi, kteří to neměli jednoduché a život se s nimi nemazlil. Psi, kteří si prošli týráním, jsou z útulku nebo dokonce z množíren. Ale i přes nepříznivou minulost dokážou, že když jim ukážete svou lásku, tak umí být oddaní.

"Co se týče vnímání Jennina či Erikova momentálního rozpoložení, zdá se, že Duke má opravdu šestý smysl. "Hned jsem poznala, že je velmi citlivý. Má silnou intuici. Moje máma o něm vždycky říkala: ,Uvědomuje si, že jste ho zachránili, a je vám za to vděčný.´ A on nám skutečně projevuje čistou, bezpodmínečnou lásku. Je to úžasný zážitek, který bych přála každému," prohlašuje Jenna"

Na začátku každého příběhu je jméno psa a jméno zachráněné osoby, nebo dokonce osob. Vždy se dozvíte, jakou měli čtyřnozí kamarádi minulost, jak se dostali ke svým milujícím majitelům, a zachránili jejich život. Ať už ho zachránili doslova, nebo jenom tím, že jim dali svou lásku. Kniha obsahuje i krásné fotografie, které mluví za vše. Nemůžu říct, který příběh se mi líbil nejvíce, každý byl jiný, ale přesto mají stejné poselství.

ukázka z knihy

Například příběh fenky Kabang, která se neměla stát domácím mazlíčkem. Měla se ocitnout jako pochoutka na jídelním stole. (Hrozná představa, až mě z toho mrazí.) Ale fenka v sobě měla něco mimořádného. A díky tomu, že zůstala naživu, mohla zachránit život holčičkám, které málem srazil motocykl. Kabang utrpěla vážná zranění, která přežila. Ale víc už neprozradím. Jen to, že i lidé se mohou změnit.

ukázka z knihy

Příběhy jsou psány jednoduše a čtivě. Styl psaní autorky mi sedl, je vidět, že to je pejskařka tělem i duší. Je až neuvěřitelné, co někteří lidé dokážou zvířatům udělat, až z toho mrazí. Na druhou stranu jsou tací, kteří pro své čtyřnohé kamarády udělají vše.

Na zadní straně obálky se píše, že "Tato knížka pohladí po duši každého milovníka zvířat i všechny, kteří mají rádi příběhy se šťastným koncem." A já s tímto výrokem souhlasím, proto knihu doporučím každému, kdo miluje psy a má rád příběhy, které mají šťastný konec. I když začátek jejich psího života nebyl lehký. Jsou to příběhy, které vás chytnou za srdce.

Hodnocení:

Laura Greaves
je úspěšná novinářka, držitelka mnohých žurnalistických ocenění, která se s hrdostí označuje za "bláznivou pejskařku". Více než 20 let přispívala do různých australských i světových novin a časopisů a pracovala jako editorka časopisu Dog´s Life (Psí život). V současné době působí jako spisovatelka na volné noze a pravidelně přispívá do tištěných i internetových médií věnovaných domácím mazlíčkům, zejména pak psům. Je autorkou sbírek příběhů s názvy Incredible Dog Joumeys (Neuvěřitelné psí příhody) a Dogs with Jobs (Psi s posláním) a tří romantických humoristických titulů Be My Baby (Buď mou), The Ex-Factor (X-factor) a Two Weeks Til´Chrsitmas (Dva týdny před Vánoci), v nichž hrají velmi důležitou roli kurážní psí hrdinové.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Psí poslání můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte  se krásně
Pary

5 komentářů:

  1. Pro milovníky zvířat, obzvlášť pejsků, je tohle jistě naprosto dokonalá a vhodná kniha. :) Mě osobně hodně zauajala.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihy o zvířtaech mám moc ráda a celkově i filmy, takže takhle kniha je pro mě jasná volba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, tak to si tuhle knihu určitě přečti, bude se ti určitě líbit :-)

      Vymazat
  3. Mně se kniha velmi líbila, jen jsem byla lehce zmatená, protože autorka vypadá jako velký odborník ve psech, ale dle mého má chybu u jedné rasy. Dle fotky se totiž jedná o úplně jinou rasu a jsem si tím jistá, protože mám jednoho takového papíráčka doma :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)