sobota 31. října 2020

Drak do kapsy - Ed Clarke

 

Zdroj obrázku


Autor: Ed Clarke
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 232

Anotace: Mari Jonesové je sice teprve jedenáct, ale zoufale touží stát se vědkyní. Maminka by chtěla, aby byla zvěrolékařka, jenže jediná zvířátka, která Mari zajímají, jsou ta zkamenělá. A právě při hledání fosílií najde Mari malého dráčka a ví, že jde o největší objev jejího života. Mohl by změnit celou vědu! Rozhodne se tvorečka důkladně prozkoumat, než ho ukáže světu.
Naneštěstí pro Mari její okřídlené tajemství nehodlá zůstat skryto. Možná je to prcek do kapsy, ale má obrovský talent dostat se do maléru. A to jsou s Mari dva. Malá vědkyně rychle zjistí, že když jde o přátelství, věda nemusí mít odpověď na všechno...

"Za chvilku už byla dole na pláži. Zhluboka vdechovala mořský vánek, který jí jemně odfukoval vlasy z tváří. Teď byla Mari konečně ve svém živlu. Shodila batoh na kamení, otevřela největší kapsu a radostně nakoukla dovnitř.
"Už jsem tady kamarádi," pronesla.
Pak kousek po kousku vybalila obsah batohu: velké kladívko, sekáček a štětec. A v neposlední řadě bílou tvrdou přilbu a čiré ochranné brýle."

Mari je jedenáctiletá dívka, která žije na farmě pouze s maminkou. Mari velmi zajímá paleontologie. Hledá zkameněliny a velmi ráda by se stala uznávanou vědkyní. I když její maminka na to má jiný názor. Jednoho dne najde Mari na pláži kámen. Po jeho rozštípnutí objeví malého dráčka, kterého se rozhodne prozkoumat. Tohle by pro ni mohl být průlom ve vědě. Se vším jí pomáhá její nový kamarád Dylan. Mari k dráčkovi přistupuje jako k vědeckému subjektu, který musí prozkoumat. Dylan naopak k dráčkovi přistupuje jako k živému tvorovi. S láskou a citem. Není to pro ně jednoduché. Malý dráček má svou vlastní hlavu a je to živel, což velmi komplikuje řadu situací a udržení v tajnosti.

"Jsi v pořádku drahoušku?" slyšela říkat matku.
Ale Mari nemohla odpovědět. Na to ji příliš těžce zasáhla představa, jak si někdo jen tak nakráčí na místo jejího tatínka. Ne že by její hlava nečekala, že tahle chvíle přijde. Šlo o to, že hlava se to celou dobu bála říct srdci. To nebylo ani trošku připravené. Cítila, jak ji pronikavě bolí v hrudi.
"Mrzí mě to, Mari, vím, že to pro tebe není snadné," pokračovala za dveřmi Rhiana, teď už mírnějším tónem. "Ale co se stalo, už je minulost. A když nepůjdeme dál, budeme stejné jako ty fosilie, které hledáš na pláži. Budeme trčet pořád na jednom místě navěky."

Jaký to bude mít konec? Co je pro Mari důležitější? Přátelství a rodina nebo věda? Mari má problémy s přátelstvím a její vědecká snaha a hledání fosilií ji k tomu moc nepomáhají. Ve škole nemá kamarády a její vztah s maminkou má také malé trhliny.

Na příběh jsem se snažila dívat očima mladšího čtenáře. Díky krátkým kapitolám a většímu odsazení si myslím, že se dětem bude číst určitě dobře. Navíc je celý příběh psán z pohledu jedenáctileté Mari, a to hodnotím jako plus. Hlavní hrdinka bude čtenářům blíž. Vše je psáno lehce, srozumitelně, ale hlavně velmi poutavě.

Na začátku každé kapitoly jsou malé obrázky, které knihu krásně dokreslují. Jsou jednoduché a myslím, že se do knihy skvěle hodí.

Ukázka z knihy

Knihu Drak do kapsy určitě doporučím všem mladším čtenářům. Klidně už od sedmi, osmi let. Vůbec bych se toho nebála. I já jako dospělá musím knihu ocenit a těším se, až si knihu přečte má devítiletá dcera. Kniha dětem pomůže pochopit, jak je důležité přátelství a rodina.

Hodnocení

Ed Clarke
Když Ed Clarke právě nepíše knihy pro děti, působí jako televizní a filmový producent a pracuje s autory na dramatické tvorbě pro dospělé diváky. Žije na severu Londýna s manželkou a dvěma malými dcerkami, které si obě zoufale přejí domácího mazlíčka. Uvědomuje si, že teď mohou být trochu zklamané, když místo draka dostanou jen králíčka.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Drak do kapsy můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Tahle kniha na mě působí jako příjemný a originální příběh, po kterém kromě mladších čtenářů sáhnou i ti starší a odreagují se. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)