pondělí 2. listopadu 2020

Návod na vraždu pro hodné holky - Holly Jackson

 

Zdroj obrázku


Autor: Holly Jackson
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Návod na vraždu pro hodné holky (1.)
Počet stran: 368

Anotace: Zmizela oblíbená středoškolačka, Andie Bellová. Tělo se sice nenašlo, ale policie ví, kdo je vrah. Všichni vědí, kdo je vrah! Sala Singha za vraždu přítelkyně odsoudili všichni kromě soudu a poroty. Sal Singh totiž spáchal sebevraždu a nikdo neusiluje o  očištění jeho jména. Až na vraha, ale ona nevěří, že je vinen. Pět let po zločinu začíná vyšetřovat pod záminkou závěrečného školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít. Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem?

"Jmenuju se Pipa a vím spoustu věcí. Vím, že mateřídoušky jsou slovo, které obsahuje všechny samohlásky v řadě za sebou. Vím, že anglo-zanzibarská válka byla nejkratší v dějinách, trvala jen třicet osm minut. Vím také, že tenhle projekt vystavil mě, mé přátele i rodinu nebezpečí a změnil mnoho životů, a ne všechny k lepšímu."

Filipa Fitz-Amobiová si vybere svůj mimořádný studijní projekt. Chce prozkoumat vyšetřování případu pohřešované Andie Bellové v Little Kiltonu. Z vraždy všichni odsoudili Sala Singha, který spáchal sebevraždu a k činu se přiznal smskou. Andiino tělo se ale nikdy nenašlo.
Pipa nevěří, že by to Sal udělal, je přesvědčená, že je nevinný a jediný kdo jí s projektem pomáhá je Salův bratr Ravi, který se s rodinou po Salovo smrti stal vyvrhelem města. On a jeho rodiče to neměli jednoduché, ale přesto ve městě zůstali.

"Jen by mě zajímalo, jestli bys mi nemohl věnovat pikosekundu svého času? Teda, vlastně ne přímo pikosekundu... To je fakt hodně malá jednotka času, taková chvilinečka, že jo. Jedna biliontina sekundy, takže... mohl bys obětovat několik po sobě jdoucích pikosekund?"
Panebože, tohle se děje vždycky, když je nervózní nebo zahnaná do kouta. Začne chrlit neužitečné informace převlečené za špatné vtipy."

Z Pipina projektu se stává vyšetřování na vlastní pěst. Případ je stále složitější a složitější a Pipa začíná mít více otázek jak odpovědí. Je možné, že by Andie stále žila? A opravdu byla tak oblíbená, jak se říká? Pokud to Sal opravdu neudělal, tak kdo to byl? A proč jeho přátelé změnili výpovědi? Navíc Pipě začíná někdo vyhrožovat. Dotáhne svůj projekt do konce, nebo ho vzdá?

Hlavní postavy jsou sympatické. Pipa je inteligentní a taky trochu tvrdohlavá, velmi jsem si jí oblíbila. To stejné platí u Raviho. Vtipný a milý hoch, který chtěl prokázat bratrovu nevinu a byl rád, že není jediný, kdo v to věří.

"Ahoj bramboro!" zvolal táta nahlas, když s Carou sešly dolů. "S Lauren jsme se dohodli, že bych na tu vaši potopovou party měl jít taky."
"Je to pohroma, tati. A ty tam s náma půjdeš jen přes moje mrtvé mozkové buňky."
Viktor k ní dokráčel, vzal ji kolem ramen a stiskl. "Moje malá brambůrka jde na večírek."
"Já vím," hlesla Pipina máma s širokým, zářivým úsměvem, "a bude tam alkohol a kluci."
"Ano." Viktor ji pustil a s vážným výrazem ve tváři a zvednutým prstem se na ni zadíval. "Pipo, chci, aby sis zapamatovala, že máš být alespoň trochu nezodpovědná."

Musím říct, že kniha Návod na vraždu pro hodné holky je opravdu čtivá. Je plná překvapení, napětí, záhad, několik zvratů, ale najdete zde i trochu toho vtipu. Ale co musím vyzdvihnout, tak to je styl, jak je kniha psána. Jsou zde krátké kapitoly, které střídají pracovní protokoly a přepisy rozhovorů. Díky tomu máte pocit, že vyšetřujete s Pipou a dílky skládačky spojujete s ní.

Ukázka z knihy

I když už nespadám do cílové skupiny, pro kterou je kniha určena, tak tento young adult thriller doporučím každému, kdo má rád tento žánr a nevadí mu, že hlavní hrdinové jsou trochu mladší. Takže pokud v příběhu nepotřebuje ostřílené detektivy a hledáte zajímavý příběh, tak se do této knihy klidně pusťte. Já osobně byla napjatá až do konce a rozuzlení pro mě bylo překvapením :-)

Hodnocení:

Holly Jacksonová
začala psát příběhy jako velmi mladá a svůj první (a špatný) pokus o román dokončila v patnácti letech. Odpromovala na univerzitě v Nottinghamu z angličtiny se specializací na literární lingvistiku a kreativní psaní. Žije v Londýně a kromě čtení a psaní ji baví videohry a sledování dokumentů o zločinech, při kterých si může představovat, že je detektiv. Návod na vraždu pro hodné holky je jejím prvním románem a zároveň prvním New York Times bestsellerem. Holly můžete sledovat na Twitteru a Instagramu @HoJay92

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Návod na vraždu pro hodné holky můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

1 komentář:

  1. Knihu jsem nedávno také četla a byla jsem z ní nadšená. :) I pro mě bylo rozuzlení překvapením a napjatá jsem byla až do konce.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)