úterý 15. prosince 2020

Co na mě ještě čeká aneb pořád je co číst...

 Knižní přírůstky "2"



Chybí vám ještě nějaký ten dárek k Vánocům? Máte rádi knihy, nebo je rádi darujete? V tom případě vám představuji další várku šesti knih z Nakladatelského domu Grada, které na mě ještě čekají.

Vánoce nám už klepají pomalu na dveře, tak co ještě nějakou tu knihu koupit? 

Tak jdeme na představování :-)




Máte rádi skutečné příběhy z válečného období? Tak tady je první kniha, která by vás mohla zajímat. Lalečka.

Anotace: Píše se rok 1941. Druhá světová válka je v plném proudu a v židovském ghettu se narodí malá holčička Ráchel. Její rodiče Jacob a Zippa jí přezdívají Lalečka a udělali by cokoli, aby ji zachránili. Těsně před jejími prvními narozeninami začnou nacisté ghetto likvidovat a Židy systematicky vyvražďovat. Zipp se s dcerou schová v podkroví, kde se tísní asi sto dalších lidí. Jacobovi, který slouží jako židovský policista, je jasné, že zůstat znamená pro obě jistou smrt, a rozhodne se proto dceru zachránit za jakoukoli, i tu nejvyšší cenu. Podaří se mu ji i s manželkou  propašovat za hranice ghetta, kde Zippa vyhledá své kamarádky z dětství Irenu a Sofii. Předá jim milovanou Lalečku a nakonec se vrací zpátky, aby zjistila, jaký osud potkal jejího muže a rodiče.
Irena a Sofia se navzdory nesmírnému riziku o Lalečku starají po celý zbytek války a nehledí přitom na nebezpečí vyzrazení, které by přineslo krutou smrt nejen jim, ale i všem  jejich blízkým...



Jako další vám představím thriller Pod dohledem. Od autorky už jsem četla knihu Beze svědků, která se mi líbila, takže jsem zvědavá i na tuto :-)

Anotace: Melville Heights patří k nejhezčím čtvrtím v Bristolu. Na takovém místě se přece brutálně nevraždí. Jenže... každý tu má svoje tajemství. A každý je trochu pod dohledem.
Toma Fitzwilliama, ředitele školy, mají všichni rádi, i jeho nová sousedka Joey Mullenová se do něj rychle zamiluje. Je přesvědčená, že o jejím poblouznění nikdo neví, jenže Tomův syn Freddie bedlivě sleduje dění v blízkém okolí a neunikne mu, že se Joey vůči jeho otci chová zvláštně.
O pár ulic dál bydlí studentka Jenna, která má podezření, že ředitel není až tak bezúhonný, jak se zdá. Projevuje nezvyklou náklonost její nejlepší kamarádce a Jennina máma je přesvědčená, že jí Fitzwilliam ztrpčuje život.
A už dvacet let před těmito událostmi se jistá školačka v tajném deníku vyznává z lásky ke svému pohlednému mladému angličtináři...



A co třeba taková young adult? Prvotina Láskohledači od mladé začínající autorky Terezy Barvíkové.

Anotace: Studentka Mariana přemýšlí, proč se lidé stále scházejí a rozcházejí. A kdo je vlastně svádí dohromady? Až se jednoho dne u nich v kuchyni objeví malé modré stvoření, které tvrdí, že se jmenuje Anairam a je Marianin láskohledač!
Mariana je zprvu vylekaná, ale postupně si malého skřítka velmi oblíbí a chce se dozvědět o láskohleačích všechno. Jsou to totiž kouzelní tvorové z jiné dimenze, jejichž úkolem je svést spřízněné duše dohromady. Každý člověk má svého vlastního láskohledače, ale jen málokdo ho může vidět. Mariana dlouho netuší, že existují také pohlcovači - tvorové, hmota či energie, která vysává z lidí štěstí i radost. A také loví láskohledače. Doposud do světa lidí nemohli, ale teď se všechno mění a zlo začíná pomalu ovládat svět... Ale co je vlastně zlé a co dobré?



Máte rádi napětí? Tak třeba vás zaujme další kniha, kterou vám představím. Thriller od autorky Sarah Pinborough, Ať zemře. Pro mě to bude první seznámení s autorkou.

Anotace: Za její život by jiní zabíjeli. Kam až zajde ona... Kdy si začala připadat tak bezvýznamná? Když si pořídili - přestože ho zbožňuje - tenhle velký dům? Nebo potom co zkrachoval její obchod s módou a rozhodli se - Jason v tichosti rozhodl -, že podnikání není nic pro ni? Konec s nákladnými koníčky. Kdy přestala toužit po vzrušení? Kdy se z ní stala dobrá jižanská manželka? Připomněla jí Keisha, čeho všeho se vzdala kvůli tomuhle životu? Proto se cítila v její blízkosti tak nespoutaně? (...)
Bude muset počkat, jak se to celé vyvine. Než přijdou první náznaky podzimu, Keisha nepochybně začne nosit elegantní uhlazené šaty a perly - jako dokonalá poddajná ženuška - a Jason se vrátí ke své obvyklé okouzlující sebestřednosti. Keisha je jen malé klopýtnutí, chvilkové rozptýlení. Marcie je odhodlaná udělat vše pro to, aby se jejich manželství vrátilo do zajetých kolejí - koneckonců netoužila snad celý život právě po tomhle?



Jako další je na řadě první kniha nové série bestsellerové autorky Protiklady se přitahují - Všechno co chci od úspěšné autorky Simony Ahrnstedtové.

Anotace: Lexia Vikanderová je copywriterka v reklamní agentuře a svou práci miluje. Přesto má pocit, že sem tak úplně nezapadá. Ve světě reklamy jsou všechny ženy hubené a posedlé kaloriemi. Všechny až na ni. V práci navíc panuje zmatek. Agenturu koupil nový majitel a říká se, že hodně lidí dostane výpověď.
V neděli navečer Lexia čeká v baru na sraz s kamarádkami, ale nikdo se zatím neukázal, a tak vypije trochu moc drinků...
Adam Nylund je drsný chlap. Nejtvrdší kluk z předměstí, který se stal ředitelem a je známý svými ostrými praktikami. Za normálních okolností ho zajímá jen práce, ale ta holka na vedlejší barové stoličce ho přitahuje. Do chvíle než ho v opilosti políbí a pak se mu vyzvrací na boty. V pondělí ráno  se sejdou znovu. Lexia a její nový šéf Adam.



A jako poslední vám dnes představím knihu pro děti Příběhy budov. Příběhy slavných budov, rozkládací nákresy a krásné ilustrace. Zamilujte si architekturu, ať je váš věk jakýkoli. :-)

Anotace: Většinu svého života trávíme uvnitř budov. Víme však, proč a jak je ale lidé začali stavět? Zdobit?
Navštivme slavné stavby, od pyramid egyptských faraonů až po Centra Pompidou v Paříži. Příběhy Patricka Dillona o významných budovách - a významných lidech, kteří je postavili - oslavuje vynalézavost lidského ducha.
Mimořádně podrobné ilustrace Stephena Biestyho nás zavedou dovnitř slavných budov a ukáží nám, jak tyto pozoruhodné stavby vlastně drží pohromadě.




Znáte některé knihy nebo už máte přečteno? Podělte se o svůj názor :-)

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary




2 komentáře:

  1. Máš pravdu, knih není nikdy dost. :)
    Kniha Ať zemře pro mě byla také prvním setkáním s autorkou a moc mile mě překvapila. A Příběhu budov jsou naprosto dokonalé. Těším se, co na ně řekneš. Já jsem se do knihy zamilovala. Spojení architektury a historie je zde dokonalé... :)
    Přeju ať se všechny knihy líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu Příběhy budov jsem zatím jen zběžně prolistovala a vypadá opravdu skvěle, jsem na ni zvědavá :-)
      Tolik zajímavých knih a člověk pořádně ani neví kterou začít :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)