sobota 12. prosince 2020

Mlha nad Shadow Sands - Robert Bryndza

 

Zdroj obrázku

Autor: Robert Bryndza
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Kate Marshallová (2.)
Počet stran: 384

Anotace: Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands? A jakou roli hraje hustá anglická mlha?
Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti.
Postupně se pochybností a otázek vynořuje víc: Proč si šla oběť zaplavat uprostřed noci? Proč jeho zranění neodpovídají policejnímu scénáři? A proč je mrtvých těl, která se v nádrži našla, víc? Je to jen nešťastná souhra náhod, nebo úkladný vrah zneužívá toho, že na něj nikdo nevidí?
Kate si je jistá, že okolo rezervoáru Shadow Sands se toho děje víc, než se na první pohled zdá, obzvlášť když v okolí padne hustá mlha. Lidé už roky tiše mizí, a když se ztratí další mladá žena, Kate a její asistent Tristan mají podle indicií jen několik dní na to, aby ji zachránili před stejným osudem.

"Vykašlával a plival mírně slanou vodu. Zvonění v uších blokovalo jakýkoli zvuk. Voda kolem něj se zčeřila a mlhu znovu proťala příď člunu. Když ho zachytila pod bradou, slyšel, jak mu praskla čelist. Vymrštil se nahoru a dozadu, takže ležel na hladině. Člun přejel přes tělo - cítil trup člunu na svém hrudníku a pak se mu čepele motoru zasekly do kůže a tlačily na žebra."

Kate Marshallová je dvaačtyřicetiletá bývalá policistka, která nemá lehkou minulost. Z jejího bývalého šéfa a milence v jednom se vyklubal sériový vrah, kterého před lety ona sama odhalila a málem přišla i o život. Z tohoto vztahu má nyní i šestnáctiletého syna Jakea, kterého vychovávají Kateiny rodiče, protože měla problémy s alkoholem.
Kate skončila u policie a je lektorkou na univerzitě a přednáší o kriminologii, kde jí pomáhá asistent Tristan Harper. Mladý hoch, který je její velkou oporou.

Jednoho dne se Kate s Jakem společně potápějí v umělé nádrži Shadow Sands a objeví mrtvé tělo mladého muže. Oběť je identifikována jako Simon Kendal, nadějný plavec, který poblíž kempoval se svým kamarádem. Policie s koronerem došli k závěru, že to byla pouze nehoda. Simonova matka ničemu z toho nevěří a poprosí Kate, zda by prověřila, co se skutečně jejímu synovi stalo. A aby Kate nezahálela, tak zmizí italská profesorka Magdalena Rossi. Kate s Tristanem se opět ocitají v centru nebezpečného vyšetřování. Je možné, že spolu oba případy souvisí?

"Zastavil se a sledoval, jak se kymácí a ohmatává si cestu chodbou. Čím to, že kluci, které chytil, se vždycky snažili kolem něj projít k výtahu, kdežto téměř všechny holky běžely směrem k místnosti, odkud nevedla žádná cesta ven - jako ty hloupé hrdinky hororových filmů. Když je honí nějaká nestvůra, proběhnou kolem otevřených hlavních dveří a vyběhnou do patra."

Robert Bryndza umí. Kniha není jen o řešení případu vraždy a únosu. Kate a Tristan musí řešit i své osobní problémy, autor dal v této knize trochu více prostoru Tristanovi a Jakeovi a my se o nich dozvíme zase o trochu více.

Mlha nad Shadow Sands je vyprávěna z několika pohledů, od Kate až po Tristana, pocítíme strach oběti, myšlenky únosce a vraha. Autor prostě ví, jak vás dostat do varu. Čtete, čtete a čtete a najednou zjistíte, že jste na konci knihy, a ani nevíte jak jste se tam dostali. V knize není žádná zbytečná omáčka, která by vás nudila. Opět vás čekají krátké kapitoly a příběh, který má dokonalé tempo a napětí od začátku do konce.

"Víte, co se mi stalo, když  jsem naposledy zjistila, že jeden detektiv je současně zločinec..." Kate si vyhrnula svetr, aby ukázala dlouhou a ošklivou jizvu, která se jí táhla přes břicho. "To mi udělal Peter Conway. Policajt, který se zoufale snažil, aby nevyšlo najevo jeho  tajemství..."

A protože já knihám Roberta Bryndzy nemám co vytknout a jeho knihy jsou pro mě prostě TOP, tak nemohu jinak, než doporučit i tuto. A i když, co kniha, to jeden případ, tak doporučuji začít prvním dílem Kanibal z Nine Elms, protože postavy se zde postupně vyvíjejí, stejně jako u předchozí série s Erikou Fosterovou a já si myslím, že by byla velká škoda se o ten zážitek připravit. A jako vždy si můžete nechat zaslat ukázku zdarma. Stačí mrknou na stránky Roberta Bryndzy.

Hodnocení

Robert Bryndza
je autorem mnoha bestsellerů, kterých se jen v anglickém jazyce prodaly více než čtyři miliony výtisků. Proslavil se především svými thrillery.
Jeho debut na poli detektivních thrillerů, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), vyšel v Británii v únoru 2016 a během prvních pěti měsíců se ho prodal jeden milion výtisků. Kniha se stala číslem jedna na britském, americkém i australském Amazonu, do dnešního dne se jí prodalo více než 1,5 milionu výtisků v angličtině a dočkala se překladů do dalších 29 jazyků.
Po Dívce v ledu, kde Robert představil vyšetřovatelku Eriku Fosterovou, pokračoval v této sérii knihami Noční lov, Temné hlubiny, Do posledního dechu, Chladnokrevně a Smrtící tajnosti, jež se také staly světovými bestsellery.
V současnosti Robert pracuje na nové sérii thrillerů s hlavní hrdinkou Kate Marshallovou, bývalou policistkou, která se stala soukromou vyšetřovatelkou. Hned první kniha ze série s názvem Kanibal z Nine Elms se stala nejprodávanější knihou na americkém Amazonu, umístila se v první pětici bestsellerů na britském Amazonu a postupně vychází v dalších 15 zemích.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Mlha nad Shadow Sands můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)