středa 30. prosince 2020

Hotel u Jezera stínů - Daniela Tullyová

 

Zdroj obrázku

Autor: Daniela Tully
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 296

Anotace: Babička byla pro Mayu vším. Krátce po jejích šestnáctých narozeninách však záhadně zmizela a dvacet sedm let o ní nikdo neslyšel. Nyní bylo babiččino  tělo znenadání nalezeno - v jednom americkém rekreačním středisku tisíce kilometrů od domova. Maya se vydává zjistit pravdu. Už samotným příjezdem na místo ale přitáhne pozornost lidí, s nimiž není radno si zahrávat.

"Pád  berlínské zdi osvobodil v Německu lidi i myšlení - a rovněž dlouho zapomenutá tajemství. Tajemství, která by jinak zůstala pohřbená. Jedno z nich mělo podobu dopisu, jenž dorazil jen čtrnáct dní poté, kdy šestnáctiletá Maya Wiesbergová odjela na roční studijní pobyt do zahraničí. Tenhle rok měl navždy změnit osud Mayi i její babičky."

Martha Wiesbergová hrála v životě Mayi důležitou roli, dokonce tu nejdůležitější. Maya svou babičku milovala, ale ta, když bylo Maye šestnáct let, beze stopy zmizela. Ale nyní, o dvacet sedm let později se objevilo její tělo. Objevilo se na místě, kde to nikdo nečekal. V Americe. Co se jí stalo? A co dělala zrovna v Americe? Maya opouští Německo a vydává se do Spojených států, aby zjistila pravdu o své babičce. Co vedlo k její smrti? Byla to nehoda nebo vražda?

Mám hrozně moc ráda, když autoři dokážou v knihách prolínat minulost a přítomnost. A tady se to opět povedlo. Nejdříve poznáme Marthu v roce 1990 a v roce 1938. Její bratr, dvojče, Wolfgang plně podporuje Hitlera, s čímž Martha nesouhlasí a zamiluje se do muže, který není tím, kým se zdá být.

"Až v posteli si Martha uvědomila, co vlastně provedla. Neměla nic říkat. Copak už se dost nepoučila, že myslet je jedna věc a mluvit jiná? Ona, která omezila své slovní protesty na minimum, přece dobře ví, že slova mohou být nebezpečná. Matčiny vzlyky za zavřenými dveřmi to jenom podtrhovaly. A nemohla zapomenout na Siegfriedův pohled."

Další dějová linie se odehrává v současnosti, v roce 2017, kdy se najde Marthy tělo a její vnučka Maya odcestuje z Německa do Ameriky, aby zjistila, co se stalo s její babičkou. Ubytuje se ve stejném hotelu, který vlastní rodina Montgomeryů, a snaží se od tamních obyvatel zjistit nějaké informace. Ale komu může důvěřovat a komu její přítomnost překáží?

Musím říct, že dějové linie jsou skvěle zpracované, a i když jsou kapitoly trochu delší, tak mi to vůbec nevadilo. Na první román je to velmi zdařilé dílo a já si myslím, že autorka má co nabídnout a já se budu těšit na další její počin :-)

"Byl to jediný způsob, jak se vyrovnat s babiččiným zmizením: vytěsnit ji ze života i z paměti. Našli ji, zněla jí v hlavě ozvěna otcových slov a vyvolala k životu jednu z nejbolestnějších vzpomínek, tu, kterou se snažila pohřbít co nejhlouběji, tu, která ji zavedla zpět do onoho deštivého dne na konci léta roku 1990, kdy Maya odlétala na svůj roční studijní pobyt a kdy naposledy viděla svoji babičku."

Knihu Hotel u Jezera stínů doporučím každému, kdo má rád rodinné ságy plné tajemství, intrik a lásky v období války a po válce. Je to dojemný milostný příběh uprostřed druhé světové války, který i když mě úplně nezaujal obálkou, tak si mě získal anotací a poté obsahem. Určitě neváhejte a po knize se podívejte, rozhodně za přečtení stojí. 

Hodnocení

Daniela Tullyová
je německá producentka a spisovatelka. Kariéru u filmu zahájila už během svých studií - stala se tehdy hlavní dramaturgyní významné mnichovské produkční společnosti a následně začala pracovat pro jednu z největších německých soukromých televizních stanic. Poté přesídlila do Dubaje, kde pomáhala položit základy tamnímu filmovému průmyslu. Podílela se mimo jiné na kritiky oceňovaném snímku Lovná zvěř, kasovních trhácích Nákaza a Báječný hotel Marigold a Oscarem oceněném dramatu Černobílý svět. Hotel u Jezera stínů je její první román.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Hotel u Jezera stínů můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)