úterý 19. ledna 2021

Knih nikdy není dost

 Knižní přírůstky "3"


Máme zde nový rok a já tu mám pro vás dalších pět zajímavých knih z nakladatelského domu Grada, které mám v plánu přečíst.

Takže pokud vám Ježíšek žádnou nenadělil, je nejvyšší čas se po nějaké mrknout :-) A třeba zaujme některá z těch pěti :-) A nebo už máte přečteno a můžete napsat svůj názor na knihu...







Jako první vám představím knihu Život v utajení. Je to skutečný příběh ženy, která obstála ve světě mužů, aniž by ztratila své ženské vnímání světa.

Anotace: Amaryllis Fox vypráví ve svých fascinujících pamětech o výcviku a nasazení v elitní tajné operační jednotce CIA, o osmi letech pronásledování nebezpečných mezinárodních teroristů v šestnácti zemích, ale také o manželství a narození první dcery během doby, kdy stále pracovala v utajení.

Kniha Život v utajení je výjimečnou výpovědí o životě zasvěceném službě, o vášni a o téměř nepochopitelné odvaze. Současně vypráví intimní, syrový a spletitý příběh o lidských vztazích, lásce a přátelství. Tyto paměti nadané začínající autorky si zkrátka musíte přečíst.






Jako další mám v plánu přečíst knihu Můj příběh jménem POLICIE, kterou napsal bývalý policista Jan Duda.

Anotace: Otevřená výpověď docela obyčejného policisty, který byl příslušníkem Policie České republiky necelých dvanáct let. Autor vychází ze svých osobních zkušeností a přibližuje postupný proces, kterým se z něj stal policista. Informuje o všem, s čím se průběžně seznamoval a o tom, co policejní práce obnáší. Objasňuje, proč vlastně došel k rozhodnutí odejít do civilu. Svůj vlastní obrázek o české policii a její současné podobě čtenářům předkládá nezastřeně a bez příkras.

Kniha bez okolků vysvětluje ty nejzásadnější důvody, proč je v dnešní době v naší zemi tak těžké být policistou. Je určena komukoli, kdo se chce o Policii ČR dozvědět něco, co je záměrně skrýváno, a autor věří, že to musí být řečeno.





Samozřejmě ve výběru nesmí chybět ani thriller. Takže tady vám představuji knihu Třetí na řadě. Jedná se o první díl nové detektivní série.

Anotace: Tři dny do další vraždy. Šest dní, než zemře jeden z nich.
Když policistka Kara Quinnová náhodou objeví tělo mladé ženy, spouští se tím vlna chaosu a paranoie. Způsob vraždy totiž ukazuje na dokonale kontrolovaný vztek psychopata a profil zločince odpovídá tzv. Trojkovému vrahovi, sériovému zabijákovi, který za sebou nechává vždy tři oběti v rozestupu tří dnů, než na tři roky zmizí. A mrtvá z Liberty Lake značí start nového cyklu.
K případu je přidělena nově vzniklá mobilní vyšetřovací jednotka, založená agentem FBI Mattem Costou pro operace v odlehlých oblastech bez dostatečného pokrytí policejními složkami. Přestože ale speciální tým posílený Karou dělá, co může, vyšetřování neprobíhá zrovna hladce. Nemají svědky, nemají důkazy, ale ze všeho nejvíc - nemají čas.
Nejenže do další očekávané vraždy zbývají necelé tři dny, ale pokud se Kaře a Mattovi Trojkového vraha nepodaří zastavit, za další tři bude na řadě policista - dost možná jeden z nich.



Jako další nesmí ve výběru knih chybět nějaký ten román pro ženy. A tady je. Cesta na sever od Virginie Grimaldiové.

Anotace: Sedmatřicetiletá Anna, matka dvou dospívajících dcer, se hroutí pod tíhou práce a nesplacených dluhů. S dcerami se potkává jen při snídani, celé dny a večery tráví v restauraci, kde pracuje jako servírka. Život jí utíká přímo před očima a ona ho pozoruje z bubliny, do níž se uzavřela.

Sedmnáctiletá Chloé je velmi citlivá dospívající dívka. I když by ráda odjela do Austrálie, cítí povinnost najít si práci a začít pomáhat matce. Láska, kterou hledá u chlapců, nikdy nevydrží. Vždycky se nějak záhadně promění, jako Popelčin kočár po půlnoci.

A pak je tu Lily. Je jí dvanáct, je hrozně chytrá, ale lidi příliš nemusí. Mnohem líp se cítí ve společnosti svého potkana, kterého pojmenovala po svém nepřítomném otci. Hlodavci přece opouštějí loď jako první.
Když Anna nečekaně dostane výpověď a vysoké odstupní, má dvě možnosti. Splatit všechny dluhy, nají si novou práci a zůstat ve svojí bezpečné bublině. Nebo naložit dcery do karavanu a vydat se na okružní cestu po Skandinávii. Během cesty nacházejí cesty samy k sobě i k sobě navzájem. To, co se v životě stalo, sice nelze vrátit, ale je možné si zvolit jinou cestu.



No a samozřejmě, že nesmí chybět alespoň jedna dětská kniha. Nyní jsem vybrala černohumorné příběhy Kamarádi ze záhrobí od Ivy Geckové, které s nadsázkou ilustroval Josef Pospíchal.

Anotace: Je to tu sice samý nebožtík, ale mrtvo tu rozhodně není. Za hřbitovní zdí to žije. Sešla se tu povedená společnost - od motorkáře přes starostu až po ukašlaná dvojčata. Co tahle dušičková sešlost nestihla zaživa, to si vynahradí po smrti. Užijte si černý humor. Jsou tu veselé i napínavé příběhy kamarádů ze záhrobí.










Znáte některou z knih? Podělte se o svůj názor :-)

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

4 komentáře:

  1. Třetí na řadě jsem četla na podzim minulého roku a byla jsem opravdu mile překvapená. :) Přeji, ať se knihy líbí.

    OdpovědětVymazat
  2. Knih není nikdy dost, to je naprostá pravda :) Třeba kniha Třetí na řadě byla povedená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhé doporučení... Hmmm, tak to už se těším :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)