sobota 16. ledna 2021

Všechno, co chci - Simona Ahrnstedtová

 

Zdroj obrázku

Autor: Simona Ahrnstedtová
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Metafora
Série: Protiklady se přitahují (1.)
Počet stran: 408

Anotace: Lexia Vikanderová je cypywriterka v reklamní agentuře a svou práci miluje. Přesto má pocit, že sem tak úplně nezapadá. Ve světě reklamy jsou všechny ženy hubené a posedlé kaloriemi. Všechny až na ni. V práci navíc panuje zmatek. Agenturu koupil nový majitel a říká se, že hodně lidí dostane výpověď.
V neděli navečer Lexia čeká v baru na sraz s kamarádkami, ale nikdo se zatím neukázal, a tak vypije trochu moc drinků...
Adam Nylund je drsný chlap. Nejtvrdší kluk z předměstí, který se stal ředitelem a je známý svými ostrými praktikami. Za normálních okolností ho zajímá jen práce, ale ta holka na vedlejší barové stoličce ho přitahuje. Do chvíle, než ho v opilosti políbí a pak se mu vyzvrací na boty.
V pondělí ráno se sejdou znovu. Lexia a její nový šéf Adam.


"Adam povytáhl obočí. Lexia netušila, že to někdo skutečně umí - povytáhnout jen jedno obočí. Lexia netušila, že to někdo skutečně umí - povytáhnout jen jedno obočí. Bylo to opravdu perfektní. Pokusila se o to samé."
"Co to děláš?" podivil se Adam. 
"Povytahuju jedno obočí," odpověděla.
"Už jsem si říkal, že omdlíváš nebo máš mrtvici. A ty chceš, abych šel pryč?"

Celý příběh začíná v neděli večer v baru. Lexia tam čeká na své "kamarádky", které nedorazí. Ale seznámí se s neznámým mužem a dá si o pár drinků víc, než snese. A ráno to nemůže být horší. Její tajný neznámý není nikdo jiný než nový šéf reklamní agentury. Nikdo neví, co se bude dít, ničí budoucnost v agentuře není jistá.

Lexia by teď potřebovala nějakou novou kampaň, kterou by se předvedla a ukázala co dokáže. Má štěstí, její spolubydlící a kamarádka Siri se v baru seznámí se známou Offi O, která je světoznámá lyžařka a má svoji značku spodního prádla. Se svojí agenturou rozvázala smlouvu, protože jejich reklama byla sexistická a homofobní. Lexia má svoji představu, jak by měla kampaň vypadat, ale dokáže svůj názor prosadit? Že každá žena si zaslouží hezké spodní prádlo?  A nejen štíhlé modelky, ale i ženy krev a mléko :-)

Lexia a její nový šéf Adam se sblíží. Což se neslučuje s jeho pravidly. Nemíchat práci a soukromí. A ještě k tomu ve firmě začne pracovat jeho bývalá snoubenka Rebecca. Je krásná, perfektní, štíhlá a velmi výmluvná. Lexia má velmi nízké sebevědomí a její matka tomu také zrovna moc nepomáhá.

"Já jen říkám, že každýmu by bylo líp, kdyby zhubnul pět kilo, nic jinýho."
Lexia se snažila klidně dýchat, nádech nosem, výdech pusou, tuhle frázi tak dobře znala. Naštvat se nepomohlo. Za svoje dospívání to slyšela v tolika různých variacích, že už by vůči výkladům svojí matky měla být imunní."

Styl psaní autorky se mi moc líbil. Je příjemný, plynulý a jasný. Bylo to pro mě první seznámení s autorkou a myslím, že jsem vybrala dobře. Není to čistě jen romantická knížka, kde je jeden z hlavních hrdinů slaboch a nic vám to nedá. Ale příběh poukazuje na to, jak jsou někteří lidé krutí. V této knize zrovna co se týče váhy. Lexia je normální žena, je chytrá, vtipná, ale také velmi nejistá, co se týče své váhy. Musí se naučit stát si za svým názorem.

"Lexia se pousmála. Siri byla dobrá kamarádka. "Jsi hodná." Vyškrábala misku.
"Šílím z toho, jak nevidíš, jak moc jsi skvělá. Tak zlá, jako seš na sebe, bys na nikoho jinýho nebyla. Jako bys sama na sebe koukala skrz nějakej ošklivej filtr."

Všechno, co chci je zábavný romantický román, který potěší nejednu ženu. Takže pokud máte rádi v knihách romantiku, nevadí vám trochu sexu, který se dá v této knize opravdu vydržet (obvykle tyto části přeskakuju) a humor vám není cizí, tak neváhejte a knihu si přečtěte. Já byla celkem spokojená a čtyři sta stran uteklo jak nic. Určitě se budu těšit na pokračování této série.

Hodnocení:

Simona Ahrnstedtová
(1967) se narodila v Praze krátce předtím, než její rodina emigrovala do Švédska, a dnes patří mezi úspěšné autorky nové vlny švédské romantické literatury. Její knihy o silných hrdinkách pro chytré ženy vyšly v mnoha jazycích a stále si získávají další nadšené čtenářky.
Fenomenální úspěch její třídílné série Nepřátelé a milenci (česky: Nepřátelé a milenci, Oheň a voda a Žár a led, Metafora) z ní ve Švédsku učinil hlavní mluvčí spisovatelek píšících o ženách pro ženy. V roce 2018 byla Simona Ahrnstedtová za titul Žár a led v Německu nominovaná na čtenářskou cenu za nejlepší romanci.
Její nová trilogie Protiklady se přitahují potvrzuje autorčino místo mezi mistry tohoto žánru.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Všechno, co chci můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně.
Pary


2 komentáře:

Děkuji za vaše komentáře :-)