sobota 20. března 2021

Drobkovo podivuhodné dobrodružství - Ondřej Elbel

 

Zdroj obrázku

Autor: Ondřej Elbel
Ilustrace: Petra Josefína Stibitzová
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Bambook
Počet stran:96

Anotace: Drobkovo podivuhodné dobrodružství je fantaskní příběh ze světa trpaslíků, kteří sami sebe nazývají smradlíci, protože se nemyjí (nesnášejí vodu) a živí se vyhozenými, nevábně už zavánějícími potravinami, které si opatřují na svých zásobovacích výpravách k odpadkovým kontejnerům. Lidé je nemůžou vidět ani slyšet, ale pouze - zato velmi výrazně cítit.
Trpasličí svět v originální a vtipné prvotině pro odrostlejší děti od brněnského režiséra, dramatika a scénáristy, Ondřeje Elbela, zrcadlí nejeden společenský problém: příběh podprahově upozorňuje na bezbřehé plýtvání potravinami (vždyť jimi nakrmíme celý trpasličí svět!), starostův tiskový mluvčí dokáže odstranit pana starostu a zmanipulovat trpasličí lid a nakonec v inscenovaném, nespravedlivém soudu hlavního hrdinu Drobka potrestá velkým koupáním, nejhroznějším trestem pro každého smradlíka. Právě tento trest ale Drobka dostane do světa lidí, kde si splní svůj velký sen o řízení auta. S lidskou kamarádkou Vilmou rozluští záhadu sádrových trpaslíků, v něž se proměňují jeho druhové, a nakonec se mu podaří propojit lidský a trpasličí svět.
Oblíbená a mnoha cenami ověnčená výtvarnice Petra Josefína Stibitzová doprovodila příběh půvabnými, často komiksovými ilustracemi.


Kniha Drobkovo podivuhodné dobrodružství vypráví o světě trapaslíků - smradlíků. Nikdo je nemůže vidět, ale za to je může cítit. Jsou to trpaslíci, kteří milují zkažené jídlo, čím víc zapáchá, tím líp, a k tomu všemu nesnáší vodu. Každý den pořádají hon za zkaženým jídlem. Vybírají kontejnery s potravinami, které lidé vyhazují. Náš hlavní hrdina Drobek je smradlík, který by se chtěl naučit řídit automobil, ale vinou jistých okolností je Drobek potrestán tím nejhorším trestem, který může smradlík dostat. Velké koupání. A tak je shozen z mostu. Když se probudí na břehu a sám, je jiný. Je velký, a co víc, lidé ho vidí. Seznámí se s Vilmou, která mu pomůže s přežitím mezi lidmi a záchranou několika smradlíků.

"Dočasný soudce si zatím užíval popisování, v čem trest spočívá: "Odsouzenec bude shozen z mostu přímo doprostřed řeky. Pokud se mu podaří dostat živému na břeh, je udělena milost." Snad je jasné, že smradlíci neumí plavat. Byl to rozsudek smrti. Drobek nechápavě kroutil hlavou a díval se okolo sebe. Začal pochybovat o tom, že je klikař."

Kniha je opravdu slabounká, takže těch devadesát šest stran, s trochu větším písmem, se dá přečíst opravdu celkem rychle. Ještě k tomu obsahuje ilustrace, na kterých má zásluhu Petra Josefína Stibitzová.

Ukázka z knihy

Kniha je vhodná pro čtenáře od devíti let. I když nespadám do věkové kategorie, které je kniha určena, tak musím říct, že kniha byla zajímavá. Ale myslím si, že děti určitě nepostřehnou tu podprahovou zprávu o plýtvání potravin. Kdybych si o tom nepřečetla v anotaci, asi bych se nad tím vůbec nepozastavila.

Ukázka z knihy

Když budu hodnotit knihu z pohledu mé desetileté dcery, která si knihu přečetla. Příběh se jí líbil a nejzajímavější pro ni byla záchrana ostatních smradlíků, které se ujali Vilma a Drobek. Měla jednu jedinou výtku, a tou byla absence kapitol.

Kniha Drobkovo podivuhodné dobrodružství si své čtenáře určitě najde. Takže i když já bych knihu hodnotila třemi hvězdičkami z pěti, tak má dcera byla spokojena, a to si myslím, že je nejdůležitější. Kniha je přeci jen určena dětem, a o to jde.

Hodnocení

Ondřej Elbel
Absolvent Divadelní fakulty JAMU, bývalý dramaturg a režisér brněnského HaDivadla, bývalý dramaturg, režisér a umělecký šéf Divadla Šumperk, režíroval přes 40 inscenací, dramatik a televizní scénárista, literární redaktor, editor, copywriter.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Drobkovo podivuhodné dobrodružství můžete zakoupit.

Díky za přečtení
a mějte se krásně
Pary


1 komentář:

  1. Dětské knihy si jednou za čas ráda přečtu/prohlédnu, ale tahle mě, ani mou mladší sestru, moc nezaujala. :)
    Hlavně, že se líbila dceři. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)