neděle 25. července 2021

Vražda bez soucitu - Catherine Shepherd

 

Zdroj obrázku

Autor: Catherine Shepherd
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler (2.)
Počet stran: 352

Anotace: Julia Schwarzová svou práci na pitevně miluje a se smrtí se umí vypořádat. Horší je to s nočními můrami, které ji v poslední době připravují o spánek. Soustředí se tedy raději na to, kdo mučil a zavraždil mladou policistku, kterou našli mrtvou v kufru jejího vlastního auta. Komisař Kessler nejdříve hledá vraha mezi dealery drog, kterým byla na stopě. Předpokládaný pachatel ale skončí pod koly vlaku a začnou se objevovat nové oběti. Když Julia konečně pochopí, jak spolu jednotlivé stopy souvisejí, dojde jí, že uvízla v síti manipulací a intrik nevypočitatelného sériového vraha.

"Ten chlap je neuvěřitelně chladnokrevný, problesklo jí hlavou. Musí přece cítit alespoň něco jako zneklidnění, vždyť mu míří nabitou pistolí na hlavu. Na první pohled se ale zdálo, že na něj tato skutečnost nijak nezapůsobila."

Soudní lékařka Julia Schwarzová a komisař Florian Kessler jsou zpět. A ani tentokrát to nebudou mít jednoduché. 
Julia se dokázala vyrovnat se smrtí, ale ne s nočními můrami, které jí poslední dobou pronásledují častěji a častěji a připravují jí o klidný a nerušený spánek. Začíná mít pocit, že se zblázní. Proto se do dalšího případu zakousne jak buldok. Na pitevním stole jí skončí zavražděná policistka, která rozhodně nebude poslední mrtvolou, která s tímto případem souvisí. Vyšetřování se opět ujímá komisař Kessler, kterému Julia hodně pomáhá.

"Florian uměl číst z místa činu jako nikdo jiný z jeho týmu. Předmět psychologie ho mimořádně zajímal už na vysoké policejní škole, protože chtěl vědět, jak lidé typicky myslí a jednají. Toužil porozumět tomu, proč určité osoby nacházejí zalíbení v násilí, a jiné zase ne."

V prvním díle Vražda na Blatech se dozvíme, jak moc Julii ovlivnila její minulost. Vražda jejího mladšího bratra, která se stala před patnácti lety jí stále ovlivňuje a pořád doufá, že jednou dopadne jeho vraha. Florian je pořád stejný sympaťák, kterému na Julii hodně záleží a začíná to mezi nimi nepopiratelně jiskřit.
I když nejsou policejními parťáky v pravém slova smyslu, tak jsou skvělým vyšetřovacím duem a v tomto díle se o nich dozvíme zase o něco více.

"V duchu se vrátila k poslední noci. Zničehonic se jí zmocnila únava a měla pocit, že ji rozbolely všechny kosti. V uplynulých týdnech se jí opět častěji zdálo o mladším bratrovi, kterého ve dvanácti letech zneužil a zabil neznámý pachatel. Minulou noc slyšela Michaelův hlas tak zřetelně, jak už to dlouho nezažila."

Styl psaní je plynulý a snadno čitelný. Musím říct, že se mi moc líbí, jak autorka píše. Kapitoly, kterých je padesát dva, jsou zase klasicky číslované a krátké, a opět jsou z pohledu několika postav, a i když není nikde napsáno z kterého pohledu to máme, tak to vůbec nevadí.

Příběh mě opět strhnul. Tento díl se mi líbil o něco víc než předchozí. Catherine Shepherd psát určitě umí a pokud u nás vyjde další kniha, tak si jí určitě s radostí přečtu. Ve svých popisech jde do hloubky, ale určitě to nepůsobí uměle. Naopak si myslím, že příběh je uvěřitelný a mě osobně konec celkem překvapil.

"Jsi v poslední době vystavená nějakému stresu?" Julia otázku neslyšela. Místo toho upřeně zírala do očí Kim Wiesingerové a mimovolně se sama sebe ptala, jestli Michael hleděl na svého vraha stejným způsobem. Nasucho polkla. Znenadání vytušila, že Michaelům strach byl určitě ještě o něco horší. Vždyť mu bylo teprve dvanáct, zatímco Kim byla vycvičená policistka s odpovídajícími zkušenostmi, připravená čelit násilí."

Knihu doporučím každému, kdo má rád thrillery. Vražda bez soucitu se dá určitě číst bez přečtení předchozího dílu, ale jako vždy doporučuji začít prvním dílem Vražda na Blatech. Přeci jen to na sebe trošilinku navazuje. V tomto případě by mě asi trochu mrzelo, kdybych začala druhým dílem a pak si přečetla první :-)

Hodnocení

Catherine Shepherd
(pseudonym) se narodila v roce 1972. Po maturitě vystudovala ekonomii a několik let pracovala pro banku v Düsseldorfu. První detektivku vydala v dubnu 2012, brzy následovaly další a všechny se umístily na nejvyšších pozicích žebříčků Amazonu i deníku Bild. V listopadu 2015 začala publikovat sérii s hlavní postavou berlínské vyšetřovatelky Laury Kernové a o rok později vydala knihu Vražda na Blatech (mooresschwärze), úvodní svazek série kriminálních příběhů s patoložkou Julií Schwarzovou. Patří k nejprodávanějším německým autorkám thrillerů a kriminálních románů. Má na kontě přes dva miliony prodaných knih.
Více informací o Catherine Shepherd a jejích románech najdete na webové stránce: www.catherine-shepherd.com

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Vražda bez soucitu můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


2 komentáře:

  1. Tahle série jde tak nějak mimo mě. Ale pamatuju si ji podle obálek, které mě (ani nevím z jakého důvodu) na první pohled zaujaly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě teda na první pohled taky zaujaly obálky knih :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)