pátek 27. srpna 2021

Bylinková terapie - Monika Golasovská

 

Zdroj obrázku

Autor: Monika Golasovská
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 256

Anotace: Bylinkový rok v knize začíná netradičně na podzim, v období zklidnění a "návratu ke kořenům" obrazně i doslova. Zjistíte nejenom to, jak využít různé části rostlin (i ty méně používané, jako jsou kůra, pupeny nebo míza), ale i to, jak je důležité poznat a respektovat přírodní cykly.
Dozvíte se, kdy a kde bylinky sbírat, a jak z nich vytvořit léčivé elixíry. Najdete v ní základní recepty na tinktury, masti, sirupy a odvary, přehled nejběžnějších léčivých rostlin a jejich účinků a také povídání o tom, jak je staří Slované využívali při různých magických rituálech v průběhu roku.


Musím říct, že tato kniha mě zaujala na první pohled. Bylinky mě dost zajímají a mám ráda knihy, kde se o nich dozvím více a najdu tam i nějaké recepty. A musím říct, že kniha Bylinková terapie od Moniky Golasovské je super. 

Není to klasický herbář, ale krásné ilustrace, které má na svědomí Terezie Vavrošová tomu dávají takový ten nádech herbáře :-) V úvodu nám autorka představí pár základních receptů např. na tinktury, sirupy, masti aj. 

Ukázka z knihy

Kniha je rozdělena do čtyř hlavních kapitol, a tím jsou Jaro, Léto, Podzim a Zima. Každé roční období nám nabízí přeci jen jinou bylinku :-)

Kniha začíná podzimem. Podzim je dobou zrání, časem sběru kořenů, semínek a plodů. Slovanskou bohyní, která je zasvěcená podzimu je Mokoš. Zima je období odpočinku, sněhu a ledu a bohyní je Morana. Jaro je dobou zrození a růstu, časem sběru kůry, pupenů, mladých bylinek, plevelů a květů a bohyní je Vesna. A posledním ročním obdobím máme léto a bohyni Živu.

Ukázka z knihy

U každé bylinky je napsán krátký medajlonek a pak se autorka věnuje sběru, léčivým účinkům, tradicím a jak pomáhá ženám, mužům, dětem a zvířatům. A samozřejmě nesmím zapomenout na receptář, kde najdete recepty přímo z dané bylinky.

Ukázka z knihy

Knihu doporučím všem čtenářům, kteří mají rádi přírodu a zajímají se o bylinky, či se chtějí dozvědět nějaké zajímavosti. V knize je vše, co jsem očekávala a možná i o něco více. Jsem opravdu nadšená a myslím, že není potřeba psát více :-)

Hodnocení:
 
Monika Golasovská
pochází z Frýdku-Místku, studovala tradiční čínskou medicínu a fytoterapii na institutu TČM v Brně a absolvovala stáž v Číně. Pracuje jako poradkyně a lektorka fytoterapie, založila Bylinkovou školu a vede kurzy pro děti i dospělé. Je rovněž zakladatelkou dílny a laboratoře Bylinková terapie v Praze. Je autorkou úspěšné knihy BYLINKÁŘ, která byla nominována na Zlatou stuhu. V současné době žije na Kokořínsku, kde pořádá bylinkové kurzy. Ráda vynáší na světlo staré, často i zapomenuté postupy a recepty, které dál předává na svých kurzech, workshopech a v Bylinkové škole.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu Bylinková terapie můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


1 komentář:

  1. Krásně napsané. Můžu jedině souhlasit, tahle kniha je opravdu krásná. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)