čtvrtek 16. září 2021

Klíč - Kathryn Hughesová

 

Zdroj obrázku

Autor: Kathryn Hughes
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 344

Anotace: Zdravotní sestra Ellen Crosbyová nastoupí do nemocnice pro duševně choré. Přestože netuší, co ji zde čeká, je plná energie a naděje, že bude pomáhat potřebným. Když pozná mladou ženu, kterou do ústavu přivezl její otec, netuší, že již brzy ji čeká rozhodnutí, které jim navždy změní život.
Sarah je zvláštně přitahována opuštěnou nemocnicí pro psychicky nemocné. Při jedné obhlídce objeví kufr pacientky, která zde pobývala před padesáti lety. Šokující obsah kufru, kterého se půl století nikdo ani nedotkl, jí pomůže rozmotat zapomenutý příběh o velké tragédii a ztracené lásce a dá jí příležitost napravit dávnou křivdu.

"Sarah sundala z věšáku tašku a přehodila si ji přes rameno. "Dobře, cestou zpět nějaké koupím v zahradnickém centru."
Nadzvedl obočí. "Cestou zpět odkud?"
"Tati," protáhla každou slabiku, "víš moc dobře, kam jdu."
"Prosím, jen mi neříkej, že pořád špicluješ na tom místě."
"Nešpicluju. Říká se tomu průzkum."

Rok 2006. Sarah je rozvedená osmatřicetiletá knihovnice, která by chtěla napsat knihu o historii ústavu Ambergate pro duševně choré, který byl uzavřen v roce 1997. Potlouká se kolem polorozpadlé budovy, která z Ambergate zbyla a snaží se získat nějaké informace. Pomáhá jí chlapec Nathan, který utekl z domova a na místě přespává. Jednoho dne naleznou v podkrovní místnosti několik kufrů, které patřili pacientům, kteří zde byli kdysi zavřeni. Na žádném kufru nebylo jméno pacienta, ale pouze čtyřmístné číslo. Jeden kufr Sarah svým obsahem zaujal natolik, že se rozhodla najít komu patří.

"Gertie se vrátila na oddělení."
"Ano sestro, všimla jsem si toho."
"Budete muset dávat pozor na Ritu. Nepřivítá ji s otevřenou náručí a my nechceme, aby nám tu vypukla vzpoura." Když hlavní sestra zaregistrovala Ellenin ustrašený výraz, zasmála se.
"Vítám vás do dalšího dne v ráji! Mohla byste začít s rozdáváním zubů?"

Rok 1956. Ellen Crosbyová získala v Ambergate místo ve studijním oboru psychiatrická sestra. Několik dní po jejím nástupu přijmou mladou dívku Amy Sullivenovou, kterou přivede její otec na neurčitou dobu. Amy dělá vše proto, aby přesvědčila doktora Lambourna, že je v pořádku a může odejít domů.

Kniha Klíč není jen o Sarah, Amy a Ellen, ale vypráví příběh i ostatních pacientů Ambergate z roku 1956. Například příběh Gertie, která je v ústavu zavřená přes čtyřicet let. Proč byli někteří pacienti přijati a byli označeni za nesvéprávné? Proč systém fungoval tak jak fungoval? Další příběh, který vás nenechá chladnými a chytne za srdce.

"Dougie si přitáhl židli. Seděli vedle sebe, jejich hlavy byly vzdálené jen několik centimetrů, a společně skládali střípky Gertiny minulosti.
Ellen ukázala prstem na datum přijetí. "Podívej se na tohle! Prvního září tisíc devět set dvanáct."
"Takže teď už to víme," přikývl Dougie. "Je tu už..." začal počítat na prstech.
Ellen mu to usnadnila. "Čtyřiačtyřicet let."

Minulost a přítomnost. Chytře propletené části, které neměli chybu. Obě jsou skvělé a já opět hltala každé slovo. Potřebovala jsem vědět, co všechno Sarah odhalí a co se stalo v roce 1956. Příběhová linka mě opět dostala.
Jednoduchý styl psaní, dvě dějové linky. Stejně tak tomu bylo i u autorky předchozí knihy Dopis. Postavy jsou věrohodné. Kathryn Hughes odhalí jejich přednosti i nedostatky, jejich slabiny i jejich silné stránky osobnosti. Příběh je opět strhující.

Knihu Klíč si přečtou spíše ženy. Takže pokud máte rádi romantické, ale zároveň lidské příběhy, tak neváhejte. Za úžasnou obálkou se skrývá úžasný příběh. Tak jako jsem si v sobě chvíli nesla knihu Dopis, tak si v sobě nějakou dobu udržím i tuto knihu. Autorku řadím mezi své oblíbené.

Hodnocení

Kathryn Hughes
žije nedaleko Manchesteru, kde se také odehrává její první román s názvem Dopis. V současné chvíli je spisovatelkou na plný úvazek a pracuje na svých dalších knihách. Na webu Cosmopolis si můžete přečíst co Kathryn Hughes říká sama o sobě.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Klíč můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

4 komentáře:

  1. Kniha se mi líbila moc, dokonce více než Dopis :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já byla z knihy naprosto nadšená. Vůbec jsem to nečekala, ale opravdu se mi trefila do nálady a ještě dlouho po dočtení jsem nad ní musela uvažovat... :)
    Na autorčin Dopis se teprve chystám, ale věřím, že se mi bude líbit také.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorčin Dopis byl také super, jsem zvědavá jak se bude líbit :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)