neděle 26. září 2021

Tři jezdci apokalypsy - Nathaniel Wonderful a Theodora Stonewal

 

Zdroj obrázku

Autor:Nathaniel Wonderful a Theodora Stonewall
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: vydáno vlastním nákladem
Série: Božská tragikomedie (2.)
Počet stran: 370

Anotace: Nesourodá trojice dobrodruhů míří zpátky do Stříbrouch, aby tam žádala svou odměnu.
Dočkají se ale skutečně vytoužené slávy a bohatství, po kterých tak strašlivě prahnou? Nebo se vůči nim rozmarní bohové zachovají opět příšerně krutě a nespravedlivě? Ne nadarmo se říká, že peníze kazí charakter. A tady je ve hře daleko víc než jen pouhá hrstka zlaťáků! Je vůbec možné, aby se v takovém čase mohlo zrodit něco tak křehkého jako přátelství, mamonu a démonům navzdory?
Alexandra Goldblum se vrací domů, zatímco nad Stříbrouchy se stahují bouřková mračna. Ukřivděný elfí kouzelník se nepřestává hněvat a volat po božím trestu. Sklíčená zlodějka by se nejradši na místě sebrala a odjela daleko pryč. A egoistický hraničář se už naopak vidí jako legendární hrdina. Tři obyčejní smrtelníci. Tři osamělé duše. Tři figurky mezi bezpočtem dalších na božské šachovnici. Jenže hry plné intrik umějí hrát krom cizích entit i mágusové a šlechta.
Do jakého průšvihu se Pipin s Eiri a Sebasem namočí tentokrát? A kolika cizími osudy přitom sami zamíchají?

"Zorničky medových očí se ještě víc rozšířily. Pokud se zlodějka dosud třásla zimou, teď už to bylo jen vzteky. Neměla v povaze hystericky ječet, házet věcmi ani se urážet kvůli nejapným poznámkám na její osobu. Nervy jí ovšem bohové nadělili pouze jedny. Jenže Pipin s charakteristikou její osoby, a především s výčtem jejích negativních vlastností ještě neskončil, nýbrž teprve začal."

Již podruhé se vracíme k naší trojici "přátel". Sebasovi, Pipinovi a Eiri. V předchozím díle zachránili šlechtičnu Alexandru a nyní jedou zpět do Stříbrouch, aby si vyzvedli svou odměnu za záchranu šlechtičny. Ale nic není tak jednoduché, jak to vypadá. Na Eiri a Pipina je vypsaná odměna za jejich dopadení. Dočkají se uznání, nebo je jejich osud opět v božích rukách? A můžou si vzájemně věřit?

V této knize mi "elf" Pipin možná lezl na nervy trochu více než v předchozím díle. Ale to nemění nic na tom, že se postaral o ty vtipné části, které kniha obsahuje. Neustále si stěžuje na všechny a na všechno, hlavně nahlas a všem na potkání. Sebas je pořád stejný sobec toužící po penězích, pomstě, moci a uznání. A pak tu máme Eiri. Mladou zlodějku, která je z nich asi nejsympatičtější. I když v knize není postava, se kterou bych se chtěla skamarádit.

"Proč jen musí být slečna Eiri tak příšerně paličatá, Moudrá Matko? Než se mnou přestala mluvit, několikrát jsem se jí optal, jestli se společně nemůžeme vrátit do Zlatouch, kde nám bylo tak dobře. Pořád je tam na nás nejspíš vypsaná ta odměna, a přece nenecháme ostatní, aby nám ji vyfoukli pod nosem, ne?"

Stejně jako v předchozím díle jsou kapitoly trochu delší. Na tři sta sedmdesát stran zde máme pouze devět kapitol a epilog. Což mi v případě této série nějak nevadí :-) Líbí se mi styl psaní, který autoři používají. Nebojí se zabít postavu, u které jsem si myslela, že ještě ukáže, čeho všeho je schopná. Prostě se tam zase objeví jiná.

"Kopnutí do žeber ho vrátilo zpět do reality. Svět se s ním už nehoupal, netočil, netmavl, ale přesto byl jakoby celý naruby. Ztratil kus sebe. Svoje ego. Vymlátili ho z něj. Zlomili ho a dali mu to sežrat, co je zač. Nebyl dost silný, nebyl dost pružný ani natolik soběstačný, aby mohl čelit zlobě a bídě tohoto světa. Věřil si, téměř bezmezně, ale nestačilo to."

V tomto díle je o něco více akce, než v knize Nevyzpytatelné jsou cesty osudu a pokud máte rádi fantasy, tak knihu můžu jedině doporučit. Já jsem celkem zvědavá, co si pro naše hlavní postavy Nathaniel a Theodora připravili. Protože zamíchat osudem postav, to opravdu umí :-)

Hodnocení

Nathaniel Wonderful a Theodora Stonewall 
jsou literární pseudonymy transexuální manželské dvojice, která od listopadu 2020 žije trvale v Kostarice (Střední Amerika). Autoři jsou česko-maďarského původu a dělí je od sebe 14 let. Společně tvoří od poloviny roku 2019 a svůj literární debut "Nevyzpytatelné jsou cesty osudu" publikovali v dubnu 2020.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji autorům Nathanielovi a Theodoře, pokud vás kniha Tři jezdci apokalypsy zaujala, podívejte se na jejich stránky

Díky za přečtení a
mějte se krásně
Pary



3 komentáře:

  1. To musí být dost dlouhé kapitoly, když jich je na takový počet stran jen devět? :) Já osobně mám radši kapitoly kratší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kapitoly jsou opravdu dlouhé, ale kniha je napsána tak, že jsem dokázala přestat číst v rozečtené kapitole :-) Jinak kratší kapitoly mám také radši :-)

      Vymazat
  2. Nemám ráda dlouhé kapitoly :-D a bohužel mě kniha moc nezauala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)