neděle 17. října 2021

Dívka beze jména - Lisa Reganová

 

Zdroj obrázku

Autor: Lisa Reganová
Rok vydání: 2021
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Josie Quinn (2.)
Počet stran: 384

Anotace: Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu na okraji města Denton, je zděšená brutalitou útoku. Jeho oběť bojuje o život a novorozené dítě zmizelo.
Na jiném místě se snaží ukrýt krásná mladá žena. Vypadá to, že by mohla být Josiiným vodítkem k případu uneseného dítěte, ale záhadná žena neví, kdo je, kde se vzala ani čeho se tak bojí. Jisté je, že je vyděšená k smrti... Nebo je možné, že svou amnézii jen předstírá?
Je dívka beze jména svědkyně, podezřelá, nebo možná budoucí oběť?
Později Josie nachází indicie, které ji utvrzují v přesvědčení, že pohřešované novorozeně a neznámá žena mají něco společného, že ten, kdo je spojuje, je velice nebezpečný a že se jí případ začíná dotýkat velmi osobně.
Měla by Josie riskovat život dítěte, aby zachránila mnoho dalších? Nebo dokáže najít jiný způsob, jak zastavit nelítostného vraha?

"Neuvědomovala si, jak silné napětí v mezilopatkových svalech má, dokud nebyla víc než kilometr od domova a její tělo se konečně nezačalo uvolňovat. Věděla, že by se neměla schovávat za práci, ale šlo o jediné místo, kde cítila, že má věci pod kontrolou. Jenže úleva se rázem rozplynula, jakmile dorazila na adresu, kterou ze sebe Noah tak rychle vyklopil. Najednou si uvědomila, proč jí připadala známá."

Josie Quinnová je zpět a opět jde do tuhého. Někdo brutálně zbije ženu v jejím domě a k tomu unese novorozené dítě. Josie a její tým si musí s případem pospíšit a vyřešit ho dřív, než bude pozdě. Jde přeci jen o život novorozence.
Josiin snoubenec Luke Creighton se těžko vyrovnává se smrtí svého přítele a vypadá to, že před ní něco tají. Kdo je neznámá žena, kterou našli u Luka doma? Proč má na sobě jeho oblečení? A opravdu trpí amnézií, jak tvrdí?

"Trinity odložila mobil na stůl a přimhouřenýma očima se zadívala na Josie. "Než začnu, měla byste vědět, že Eric Dunn je stejně vážný jako infarkt."
"A to znamená co?"
"Tím chci říct, že lidi, kteří se mu postaví do cesty, mají tendenci umírat."

Tento případ se Josie osobně hodně dotýká a bude se muset vypořádat jak s vyšetřováním, tak se svými problémy. Velkou oporou jí jsou Noah a Gretchen z jejího týmu a jediný žijící člen rodiny, který jí zbyl, babička Lisette, která žije v pečovatelském domě. 

"Ustoupil a nechal ji vejít. Josie se zastavila, když si všimla zjizvené tkáně na Noahově pravém rameni. I když mu jizvu způsobila ona sama během případu mizejících dívek, nikdy ji neviděla. Noah sklonil pohled k rameni a prsty si přejel po povrchu jizvy. "Nebolí to," řekl.

Josie si mě získala už v prvním dílu Mizející dívky. Je to skvělá postava. Silná, odhodlaná, ale také velmi tvrdohlavá žena, která si jde za svým. Vždy chce udělat správnou věc, i když jí to způsobuje bolest. Pak tu máme Noaha a Gretchen. I tyto postavy mají hloubku a já doufám, že se o nich v příštím díle dozvíme zase o kus víc.

"Gretchen Palmerová na oddělení zastávala pozici detektiva. Josie ji přijala krátce poté, co se stala velitelem policie a potřebovala detektiva, který by ji nahradil. Gretchen táhlo na čtyřicet a většinu své kariéry pracovala jako detektiv ve Philadelphii. Ostřílená, racionální a pro oddělení představovala skutečný přínos."

Kniha obsahuje krátké kapitoly, které jsou opravdu čtivé a končí tak, že máte potřebu číst dál a dál. Mezi kapitolami najdete také sedm krátkých "příspěvků" o podivných nehodách, kdy zemřeli mladí lidé. Musím říct, že jsem až do konce neměla tušení, jak s případem tato úmrtí souvisí. Seplo mi to opravdu až na konci :-)

ukázka z knihy

Kniha Dívka beze jména se dá určitě číst jako samostatný příběh, ale pokud vás zaujala anotace, a ještě jste nečetli první díl Mizející dívky, tak neváhejte a začněte tím prvním. I když v druhém díle se autorka vrací zpět a vysvětlí některé souvislosti, tak já osobně si myslím, že byste se o hodně připravili, přeci jen se nevrátí ke všemu a možná by vám mohlo něco i uniknout :-)

A komu bych knihu doporučila? Všem, kteří milují napětí, tajemství, dobře promyšlenou zápletku a nečekané zvraty. Lisa Reganová psát určitě umí a tato kniha si nálepku světový bestseller, dle mého, určitě zaslouží. Rozhodně se těším na další díl, kde se o Josie dozvím zase o něco víc. 

Hodnocení

Lisa Reganová
je kromě bestsellerové série s detektivem Josie Quinnovou autorkou i dalších krimi thrillerů. Je členkou spisovatelských skupin Sisters in Crime, International Thriller Writers a Mystery Writers of America. Žije ve Philadelphii se svým manželem, dcerou a bostonským teriérem, který se jmenuje Mr. Phillip.
Celosvětovou pozornost si získala právě prvním dílem ze série s vyšetřovatelkou Josie Quinnovou s názvem Mizející dívky. V angličtině již vyšlo deset případů a další ještě Lisa Reganová chystá.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Dívka beze jména můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

2 komentáře:

  1. Mě osobně tahle série příliš nezaujala. Obálka tohohle dílů ve mně evokuje sychravý podzim. Takže ideální do dnešní doby. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, sychravý podzim to evokuje, to máš pravdu :-) k příběhu se ta obálka úplně hodí :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)