čtvrtek 28. října 2021

Jídlo není nepřítel - Michala Jendruchová

 

Zdroj obrázku

Autor: Michala Jendruchová
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 296

Anotace: Anorexie jako závažná porucha příjmu potravy je alarmujícím fenoménem dnešní doby, který si občas vybírá oběti na životě. Autorka knihy, novinářka Michala Jendruchová, která si sama peklem anorexie prošla, čtenářům předkládá autentické výpovědi lidí, kteří bojují s poruchou příjmu potravy, i vyjádření jejich blízkých. Vše doplňuje pohled psycholožky se specializací na PPP.

"Život je velký příběh a je to člověk sám, kdo drží pero a kdo obrací list."

Michala Jendruchová je žena, která si prošla anorexií. Už je to za mnou. Osobní zpověď (bývalé?) anorektičky, to je kniha, kde se autorka svěřila se svým vlastním bojem s touto zákeřnou nemocí. Nyní dala autorka přednost čtenářům a klientům Centra Anabell, kteří souhlasili a šli "s kůží na trh". Všechny tyto nemocné ženy a muže trpících poruchou příjmu potravy spojuje jedna věc. Potřebují se podělit o svou bolest a chtějí poukázat na to, co tato nemoc může všechno způsobit.

"Míša mě velmi překvapila svou upřímností, cítila jsem z ní velké odhodlání bojovat se zákeřnou nemocí, jakou mentální anorexie bezesporu je. To nakonec potvrdila i svou knihou, která teď vychází. Zpracovat téma mentální anorexie takovým způsobem, že zaujme a otevře druhým lidem pohled na problém, je skutečně obdivuhodné."

Na začátku knihy se autorka zmiňuje o svých zkušenostech s nemocí. O tom, co jí pomohlo a jak ona to vnímá. Se čtenáři také sestavila takové pomyslné "desatero", věty, které nemocný zrovna slyšet nechce a nepotřebuje. Jedna z nich je například "Tohle nemůžeš, po tom by ti narostl zadek."

"Anorexie mě poprvé přepadla ve čtrnácti letech. Při výšce 166 cm jsem vážila 56 kg a rodiče do mě rýpali, že mám zadek jak štýrský valach. Zakazovali mi sladké a místo toho nabízeli jablko. Jednoho dne se to ve mně vzepřelo a já si řekla, že všem ukážu, jak budu hubená."

Po úvodním slovu paní doktorky Navrátilové, která se také k anorexii vyjádří z lékařského hlediska, zde máme třináct příběhů lidí, kteří bojují s poruchou příjmu potravy. Každý z nich odvyprávěl svůj vlastní příběh. Co je k nemoci dovedlo a jak se s ní poprali, nebo zda s nemocí ještě pořád bojují. Celkem často nemoc spustila slova nebo činy rodiny, přátel a příbuzných.

Po dopovězení příběhu každý dostal pět jednoduchých, ale zároveň těžkých otázek. "Co vám v nemoci nejvíc podkopává nohy?" "Co vám naopak nejvíc pomáhá?" "Jak vidíte svoji budoucnost?" "Co vám nemoc vzala?" "Je něco, co vám dala?" A samozřejmě nesmím zapomenout na vyjádření psycholožky Elišky Nehybkové, která každý z příběhů okomentovala a vysvětlila mnohé aspekty nemoci.

"Gabriela vypráví příběh, který pro mě důležitý v několika bodech. Za prvé vyvrací omyl, že poruchy příjmu potravy se týkají pouze mladých slečen, které ještě neví nic o realitě života. Za druhé zobrazuje, jakou moc může mít partnerovo mínění nad sebevědomím partnerky."

Kniha Jídlo není nepřítel je opravdu zajímavá kniha, kdy si uvědomíte, že můžete ublížit nejen fyzicky. Mnohdy je i psychická bolest daleko horší. Kolikrát si přátelé a rodina ani neuvědomí, že jejich slova člověka zraňují. Každý jsme jiný a na zraňující slova reagujeme jinak, bohužel někteří se s tím vypořádávají tak, že anorexie je na světě, a je opravdu těžké se z ní dostat.

"Všem, kterým anorexie také vstoupila do života, bych vzkázala: Musíte být silní a snažit se o vyléčení co nejdříve, než bude pozdě. Protože anorexie je jako rakovina, v raném stadiu jde ještě vyléčit, ale čím déle ji máte, tím víc vás ničí, vezme vám všechnu radost ze života, smysl žít a nakonec vám vezme to nejcennější - život."

Hodnocení

Michala Jendruchová
Novinářka, fejetonistka, reportérka a spisovatelka se narodila 6.1.1979 v Chrudimi. Vystudovala herectví, ale na divadelních prknech se ani neohřála. Uchvátil ji rozhlasový mikrofon i televizní kamery. Pracovala v rádiu, v denním tisku i v ženských časopisech. O svém celoživotním boji s anorexií napsala svou knižní prvotinu Už je to za mnou anebo zpověď (bývalé?) anorektičky, která odstartovala její spisovatelskou dráhu. Nyní píše také beletrii. O svých zkušenostech hovoří na besedách atd. A snaží se o světu v problematice poruch příjmu potravy.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada, kde si knihu Jídlo není nepřítel můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

4 komentáře:

  1. V dnešní době je anorexie bohužel hodně častá... Věřím tedy, že tahle kniha může být zajímavá a přínosná. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem několik knih o anorexii. Je těžké někomu pomoci, když pomoc odmítá :-/ Tuto knihu neznám a ani po ní sahat nebudu, už toho bylo o anorexii u mě dost. Vím, co je tato nemoc a nechci o ni už dál číst, teď potřebuji spíše něco pozitivního a veselého :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je má první kniha, co se týče anorexie... a souhlasím, když někdo pomoc odmítá, tak je to opravdu těžké... Je fakt, že po přečtení jsem sáhla po veselejší knize :-)

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)