čtvrtek 24. března 2022

Rebelky z Oxfordu: Jak svrhnout vévodu - Evie Dunmore

 

Zdroj obrázku

Autor: Evie Dunmore
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Spolek výjimečných žen (1.)
Počet stran: 376

Anotace: Píše se rok 1879 a svět ovládaný muži se otřese v základech.
Annabelle Archerová dostane jedinečnou příležitost stát se jednou z prvních studentek Oxfordské univerzity. Stipendium jí poskytne dámský spolek, který se snaží prosadit volební právo pro ženy. Má to ovšem jednu podmínku - Annabelle musí na oplátku najít vlivného muže, který se postaví za zájmy spolku.
Jejím cílem se stane chladný a vypočítavý vévoda z Montgomery, který na příkaz královny řídí britskou politiku. Když si Annabelle najde cestu na jeho panství, rychle si uvědomí, že největší výzvou bude mu odolat. Vévodu tvrdohlavá intelektuálka dohání k šílenství, a co je ještě horší, zdá se, že kvůli ní úplně ztrácí chladnou rozvahu. Ale nebyl by nejlepším stratégem v zemi, kdyby se s ní nepokusil vyjednat docela jinou dohodu...


Annabelle Archerová je pětadvacetiletá dívka. Je silná, chytrá a schopná, ale nemajetná. Když se jí naskytne příležitost studovat na Oxfordu, chytne ji oběma ruka a jen tak nepustí. Dostane stipendium, které má ale podmínku. Musí se zapojit do hnutí za volební právo pro ženy. Musí lobovat u mužů, kteří mají vliv na jejich věc. Díky této podmínce potká muže, který jí obrátí život naruby. Sebastiana Devereuxe. Sebastian je ve svých pětatřiceti letech jedním z nejvlivnějších mužů Anglie a vévoda z Montgomery.

"Žádáme, aby změnili zákon o majetku vdaných žen," odpověděla, "aby si ženy i po sňatku mohly ponechat vlastní majetek."
Paní Forsythová se zamračila. "Ale proč? Všechny manželovy světské statky jsou přece také manželčiny?"
"Ale ty statky nejsou psané na její jméno," řekla Annabelle opatrně. "A protože volit mohou jenom lidé, kteří mají majetek na své jméno, žena si musí nechat svůj vlastní majetek, chce-li mít volební právo."

Jedna situace vede k druhé a Sebastian začíná být zaskočen svými city k Annabell. Sňatek s Annabell by způsobil velký skandál. Venkovská dívka a vévoda z Montgomery? To si vévoda nemůže dovolit. Ještě ke všemu má plné ruce práce se svým devatenáctiletým bratrem Peregrinem, organizováním politické kampaně a královnou, která se velmi ráda vměšuje do jeho života. Co se týče Annabell, ta je velmi opatrná. V minulosti si prožila své a mužům moc nevěří.

Příběh má vše, co by měla historická romance mít. Annabelle je chytrá, a ze své situace se snaží vytěžit to nejlepší. Montgomery je temperamentní a pozorný, i když zpočátku to tak nevypadá :-)

"Nyní," prohlásila lady Lucie, "si pro naše nové členky zopakujeme pravidla pro předávání našeho letáku džentlmenovi. Zaprvé: identifikujeme vlivného muže. Zadruhé: přistupte k němu odhodlaně, ale s úsměvem. Zatřetí: pamatujte, že vycítí, pokud máte strach, ale obvykle se on bojí víc vás."
"Jako psi," zamumlala Annabelle.

I když se v knize řeší politika a zákon o vlastnictví vdaných žen, tak musím říct, že jsem se bavila. Kniha plná romantiky, vtipných poznámek, ale také vidíme, za co všechno musely ženy bojovat v roce 1879. Čím vším si musely projít, aby získaly nějaká práva.

Kniha je velmi čtivá, zábavná a postavy jsem si velmi oblíbila. Jak Annabelle a vévodu, tak i ostatní. Peregrina, Lucii, Catrionu a Hattie, kamarádky Annabelle. Musím říct, že kniha Jak svrhnout vévodu předčila má očekávání, a já už se těším na pokračování Jak zkrotit svůdníka, které nakladatelství připravuje. Takže pokud máte rádi historické romance, tak neváhejte, zklamání vás určitě nečeká.

Hodnocení

Evie Dunmore
bestsellerová autorka USA Today, spojila při psaní série Rebelky z Oxfordu kouzelné scenérie města Oxford se svou velkou vášní pro historické romance, ženské průkopnice a vše viktoriánské.
Vystudovala diplomacii, a to právě na Oxfordské univerzitě. Živí se jako konzultantka a je členkou Asociace romantických spisovatelů RNA. V současné době žije v Berlíně a lásku k Velké Británii 19. století soustřeďuje do svého psaní.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Rebelky z Oxfordu: Jak svrhnout vévodu můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)