sobota 9. dubna 2022

Hadí oči - Isabella Maldonado

 

Zdroj obrázku

Autor: Isabella Maldonado
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Metafora
Série: Nina Guerrera (2.)
Počet stran: 384

Anotace: Smrt celé rodiny ve spánku je sama o sobě nepředstavitelnou tragédií. Speciální agentka FBI Nina Guerrerová a tým profilovačů FBI, k nimž patří, však mají prověřit možnost, že celá záležitost je ještě o poznání děsivější. Existuje snad pojítko mezi touto událostí a případem trojnásobné vraždy, který se odehrál o čtyři roky dříve a 3 000 kilometrů dál?
Nejhorší obavy se záhy potvrdí, když detektivové narazí na stopu sériového vraha natolik zákeřného, že jeho bestiální zločiny procházejí bez povšimnutí skoro 30 let. Nina navíc brutální zločin vnímá v osobní rovině: s každým místem činu v ní znovu rezonuje děsivý příběh o Lloroně, prokleté ženě z mexických legend, jež byla příčinou nejedné noční můry jejího dětství v sirotčinci.
Lidské zlo poznala Nina lépe než kdo jiný, ale krvavá hra se tentokrát odehrává podle záhadného schématu, je znepokojivá, matoucí a plná neznámých. Na cestě po stopách ukazujících nečekaným směrem se Nina ocitá mnohem blíž vlastní nepoznané minulosti, než by jí bylo milé.
Čas se krátí, a zatímco se zužuje okruh podezřelých, dávné události se kuriózní shodou náhod střetnou s přítomností a donutí Ninu k nejvyšší myslitelné oběti.

"Teď ale musí chodit po světě jako duch," pokračovala Angelica, "navždy bude hledat svoje mrtvé niños. Má na sobě bílé šaty a přes hlavu závoj. Když někde v noci zastihne nějaké děti, chytne je a utopí v řece. Říká se jí La Llorona, protože pořád naříká. Kdo ji uslyší, je na řadě a umře jako další."

Agentka Nina Guerrerová je zpět, a ani tentokrát to nebude mít jednoduché. Nina a celý tým jsou povoláni do Phoenixu v Arizoně, aby pomohli místním policistům s vyšetřováním vraždy. Smrt matky, otce a novorozené dcery. Na první pohled to vypadá, že matka udusila dítě, zastřelila otce a pak se sama zabila, ale vyšetřování dovede FBI dál, než čekali. A to skoro o třicet let. Celý tým FBI a místní policie se musí pokusit najít nějaký motiv, ale není to vůbec jednoduché. Vrah je velmi inteligentní a vše si plánuje do toho nejmenšího detailu, a hlavně je velmi trpělivý. Ale jednou přeci musí udělat nějakou chybu, nebo ne? A jak moc se do všeho zaplete Nina?

"Nina se v psychologii vyznala dost na to, aby mohla klást nebezpečné otázky. "Nejsem žádný psycholog," ozvala se, "i když s nimi dělám v partě. Ale proč by to měl být psychopat, a ne sociopat?"
"O tom se hodně diskutuje," pustil se Wade do přednášky. "Já to vidím takhle: psychopatem se narodíš, sociopatem se staneš."

Ninu jsem si oblíbila už v prvním díle Šifra. Je to opravdu velmi zajímavá postava, a to nejen díky komplikované minulosti. V knize sledujeme, jak jí minulost ovlivnila a stále ještě ovlivňuje, a jaká dělá díky své minulosti rozhodnutí. Tým, se kterým pracuje se stal její rodinou, kterou nikdy neměla, a nepoznala, jaké to je být milována. 

Wade je nejzkušenější specialista na kriminální profilování, Brecková je velmi inteligentní, Kent je bývalý příslušník speciálních námořních jednotek SEAL a Buxton to má celé na povel a je dohlížející zvláštní agent Niny. Musím říct, že postavy jsou opravdu velmi dobře vykreslené.

"Oba jeho klienti reagovali vážným přikývnutím, zřejmě  jim svým postojem kápl do noty. Nemohli tušit, že na otázku, kterou právě položili, dokáže odpovědět lépe než kdokoliv jiný. Rozhodně lépe než FBI, která poslala slavnou Bojovnici, aby to vyšetřila. Ona a ten profilovač, doktor Kdovíjaksejmenuje, věří, že se mu dostanou do hlavy a vystopují ho. "Tak to určitě."

Tohle je opět skvěle napsaný příběh, který jakmile se začtete, horko těžko odkládáte. Krátké kapitoly tomu jen pomáhají :-) Autorka prvním dílem nasadila laťku celkem vysoko, ale musím říct, že druhý byl stejně skvělý.

Knihu Hadí oči bych doporučila každému, komu se líbil první díl Šifra. Pokud jste nečetli, tak to hodně rychle napravte a začněte číst. V tomto případě, bych opravdu začala od prvního dílu, autorka se sice trošičku v čase vrací, ale ne zas tolik. A myslím si, že pokud byste začali druhým dílem a pak si chtěli přečíst první, tak už si ho tolik neužijete :-)

Takže podtrženo, sečteno. Kdo četl Šifru a líbila se, tak vzhůru do Hadích očí. A kdo nečetl, tak by měl rychle napravit a přečíst :-)

Hodnocení

Isabella Maldonado
Než se oceňovaná spisovatelka Isabella Maldonado pustila do psaní kriminálních románů, v reálném životě sama nosila pistoli a odznak. Absolvovala Národní akademii FBI v Quanticu a stala se ve svém oddělení první Hispánkou, která získala hodnost kapitána. Sloužila jako hlídková policistka, vyjednavačka, tisková mluvčí, náborová instruktorka, řídící důstojnice terénních operací, koordinátorka jednotky pro boj s organizovaným zločinem a velitelka okresní stanice. Jejím posledním úkolem bylo vedení útvaru zvláštního vyšetřování a forenzních metod; pak od policie po dvaadvaceti letech odešla. Isabella Maldonado je členkou Společnosti Národní akademie FBI, Policejní asociace okresu Fairfax, Mezinárodního spolku spisovatelů thrillerů, Spolku amerických beletristů, Mezinárodní společnosti hispánských autorů a Sesterstva zločinu, kde v roce 2015 působila jako předsedkyně divize Phoenix a do roku 2019 byla členkou rady. Autorka série knih o vyšetřovatelce Cruzové žije s rodinou na předměstí Phoenixu. Další informace najdete na www.isabellamaldonado.com.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Hadí oči můžete zakoupit.

Díky za přečtení a 
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)