středa 8. února 2023

Vražda na hřišti - Catherine Shepherd

 

Zdroj obrázku

Autor: Catherine Shepherd
Rok vydání: 2022
Nakladatelství: Cosmopolis
Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler (5.)
Počet stran: 304

Anotace: U skluzavky na dětském hřišti je nalezena mrtvá mladá žena v bílých nabíraných šatech. Vlasy má spletené do copů a vypadá jako vzorná školačka. Při ohledání soudní lékařka Julia Schwarzová zjistí, že v jejím srdci vězí zlomený šíp. Nikde ale není žádná krev. Vyšetřování nabírá na obrátkách, když je na hřišti v sousedství objevena další mrtvá, opět s copánky a ve stejných šatech. 
Ukáže se, že dívky měly ještě něco společného - obě bojovaly se závislostí. Je jasné, že je má na svědomí stejný pachatel. Bude vraždit dál?

"V pravé ruce měla malé zrcátko s růžovým držadlem. Julia neviděla obličej, protože lebka klesla dopředu na hrudník, a tak si musela sednout na bobek. Hleděly na ni dvě vyhasle matné modré oči. Řasy byly nalíčené černě. Rty se růžově leskly. Pootevřenými ústy prosvítaly zuby v dokonalém stavu. Tělo a také nohy, obuté v červených balerínkách s páskem přes nárt, byly na dívenku příliš velké. Nebožka nebyla desetileté dítě, což se nabízelo vzhledem k jejímu oblečení a copánkům, ale dospělá žena."

Soudní patoložka Julia Schwarzová a komisař Florian Kessler toho už za svou kariéru zažili hodně. Ale tohle ještě neviděli. Na dětském hřišti je nalezena mladá žena, která má na sobě bílé nabírané šaty, vlasy spletené do copů, ve kterých má růžové stužky a sponky. Vyšetřování je v plném proudu, a na sousedním hřišti je nalezena další oběť. Julia je opět zapojena do vyšetřování svého přítele Floriana. Podaří se jim dopadnout vraha dřív, než udeří znovu? A co ho k činům vede?

Postavy jsou opět skvěle vykreslené. Juliin věcný přístup a Florianovu empatii opět doplňují zkušenosti staršího inspektora Martina Saathoffa a inteligence Juliiny mladé asistentky Lenji Nielsenové. Z kapitol z pohledu pachatele získáme základní informace, aniž bychom zjistili, kdo je viník.

"Nechápavě zavrtěl hlavou. Muži měli málokdy rádi ženy, které hned skočily po návnadě. Muži milovali lov a kořist, která padla do pasti na první pokus, jim zábavu spíše kazila. Chvíli ženu pozoroval, a dokonce mu jí bylo trochu líto. Samozřejmě marně čekala na odpověď. Kroutila se jako ryba na háčku. Téměř cítil její zoufalství. Jinak to vypadalo, že nemá žádné neřesti. Její pleť vypadala čistě, oči měla jasné."

Děj je opět skvěle promyšlený a propracovaný. Styl psaní je plynulý a jasný. Krátké kapitoly z pohledu Julie, Floriana a pachatele nabádají k tomu, že si řeknete ještě jednu kapitolu a jdu spát, a nakonec zjistíte, že máte knihu dočtenou. Autorka mě opět nezklamala. Jako vždy.

"Neměla ses setkat s Henrim. Teď se musíš rozhodnout. Najdi dvoje dveře a vyber si život, nebo smrt!
Naskákala jí husí kůže. Nerozuměla ani slovu. Pro co se má rozhodnout a kde má najít ty dveře? Nervózně list otočila a strnula.
Máš na to třicet minut.
A potom? Co bude potom?"

Knihu Vražda na hřišti doporučím každému, kdo má rád dobré thrillery. Pokud tuto sérii znáte, tak určitě neváhejte a přečtěte si i tento díl, a pokud ne, tak určitě začněte prvním dílem Vražda na blatech, protože i když se knihy dají číst samostatně, nezávisle na sobě, tak kromě napínavého případu sledujeme, jak se pomalu vyvíjí vztah mezi Florianem a Julií a v tomto případě je lepší, když předchozí díly znáte :-) Musím říct, že díl od dílu jsou knihy lepší a lepší a obálky? Tak ty jsou naprosto úžasné.

Hodnocení

Catherine Shepherd
(pseudonym) se narodila v roce 1972. Po maturitě vystudovala ekonomii a několik let pracovala pro banku v Düsseldorfu. První detektivku vydala v dubnu 2012, brzy následovaly další kriminální romány a všechny se umístily na nejvyšších pozicích žebříčků Amazonu i deníku Bild. V listopadu 2015 začala publikovat sérii s hlavní postavou berlínské vyšetřovatelky Laury Kernové a o rok později vydala knihu Vražda na blatech (Mooresschwärze), úvodní svazek série kriminálních příběhů s patoložkou Julií Schwarzovou. Patří k nejprodávanějším německým autorkám thrillerů a kriminálních románů. Má už na kontě přes tři miliony prodaných knih.
Více informací o Catherine Shepherd a jejích románech najdete na webové stránce: www.catherine-shepherd.com

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Vražda na hřišti můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary












1 komentář:

  1. Knihy od této autorky mám ráda a sedí mi. Už se těším na další díl. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)