sobota 15. dubna 2023

Uteč, dokud můžeš - Rebecca Zanetti

 

Zdroj obrázku

Autor: Rebecca Zanetti
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Metafora
Série: Laurel Snowová (1.)
Počet stran: 368

Anotace: Zvláštní agentka FBI Laurel Snowová si předvánoční čas představovala docela jinak, když se ale v horách u jejího rodného města ve státě Washington najdou stopy řádění sériového vraha, rozhodne se vyrazit na místo činu a pustit se do pátrání.
Svérázná mladá žena s výjimečnou pamětí, která z domova coby zázračné dítě odešla už v jedenácti letech na univerzitu, se díky znalostem psychologie pokouší vžít do myšlení násilníka, jenž se skrývá mezi spořádanými občany horského městečka. Pátrání jí komplikuje nejen drsné zimní počasí, ale také stíny vlastní minulosti a nekontrolovatelná přitažlivost, kterou pociťuje k Hucku Riversovi, bývalému vojákovi a rangerovi, který se stal proti své vůli jejím parťákem ve vyšetřování.

"Zalapala po dechu a snažila se nekřičet.
V tom do předního skla s bouchnutím narazila větev a ona leknutím nadskočila. Pak se na ni podívala zblízka. "Není to...?" Větev vypadala jako lidská ruka s polovinou dlaně - a ulámanými nehty.
Další příval bahna ji v mžiku odnesl pryč.
Pak se objevila noha. A další ruka."

Devětadvacetiletá agentka Laurel Snowová je na cestě zpět do Washingtonu D.C., ale zavolala jí matka a prosila jí, aby přijela do svého rodného města. Jejího strýce Carla chtějí zatknout za vraždu. Dokonce ho podezírají, že je sériový vrah. Laurel neváhá ani chvilinku a ihned si u šéfa zařizuje propustku, aby se mohla na případu podílet. Parťákem pro vyšetřování se jí stal Huck Rivers, bývalý voják a ranger, který jí to příliš neusnadňuje.

"George to evidentně začalo bavit. "Kdo v tuhle chvíli představuje kolem tebe na letišti největší hrozbu, aniž by ses rozhlížela?"
Jestli se jí povede posunout ještě jednu schůzku, mohla by v pátek stihnout i manikúru. "Chlápek, co čeká o kus vedle na letadlo do Dallasu. Tak metr osmdesát, šlachovitej, uši jako zápasník. Pohybuje se elegantně." Prima, manikúru stíhá. "A ještě jeden týpek severně ode mě v knihkupectví u regálu s novinama - má postavu jako dřevorubec, mohl by klidně někoho složit pěstí k zemi." Nemohla by stihnout i pedikúru? To už asi ne.
"A proč nejsi největší hrozbou ty?" vyptával se dál George.
Odmlčela se. "Protože musím zrovna předvádět zábavný triky pro náměstka ředitele FBI." Zvedla hlavu, aby si zkontrolovala čas nástupu do letadla."

Když bylo Laurel jedenáct let začala studovat vysokou školu a má eidetickou paměť. Ale ve společenských situacích jí chybí základní signály a neví, jak má kolikrát reagovat. Je přiměřeně silná, ale také dost zranitelná. Kdo je její otec? Proč jí matka nikdy neřekla pravdu?
Huck Rivers je nejlepší lovec a stopař, který vede Laurel na místo činu. Má rád pravidla a rutiny a rozhodně rád nemá, když mu to něco narušuje. Nejradši ze všeho ale pracuje sám. Většinou ho povolávají pouze tehdy, když jsou potřeba jeho dovednosti, jako člena horské služby.

Podaří se Laurel očistit svého strýce? A kolik lidí celkem zemře, než vraha chytí? A co Huck Rivers a přitažlivost, která je k sobě táhne?

"Je nás tady málo a řeším zrovna sedm případů předávkování novou drogou v Seattlu. Máte asi hodně vlivný konexe, že ten váš případ dostal před vším ostatním přednost." Mračil se jako čert.
"Co by už mělo mít přednost než holky který někdo mučil, uškrtil a zohavil? odsekla Laurel."

Uteč, dokud můžeš je strhující příběh, ze kterého mrazí. A rozhodně to není jenom tím, že chlad, led a sníh jsou na denním pořádku :-) 
Styl psaní je opravdu skvělý. Je plynulý a postavy jsou zajímavé a skvěle propracované, mají hloubku. Úplně jsem cítila tu nadřazenost a povýšenost Abigail Cainové. Dokázala jsem si vybavit sexy Hucka Riverse, a takhle bych mohla pokračovat dál :-)

Knihu Uteč, dokud můžeš doporučím každému, kdo má rád mrazivé thrillery. Je to strhující příběh, který jsem si opravdu užila. Rozhodně se těším na pokračování. Protože... ale to posuďte sami a knihu si přečtěte :-)

Hodnocení

Rebecca Zanetti
vyrostla na americkém severozápadě a první příběh napsala už v šesti letech. Vystudovala žurnalistiku a práva a roky se živila jako advokátka, vášeň pro psaní ji ale neopustila. První román napsala v roce 2009. Od té doby má na kontě více než 60 publikovaných titulů napříč mnoha žánry od detektivky přes nadpřirozenou romanci po thriller. Její knihy, kterých se prodalo více než pět milionů, vycházejí v mnoha světových jazycích a často obsazují přední příčky žebříčků New York Times, USA Today, Publishers Weekly či Amazonu.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora, kde si knihu Uteč, dokud můžeš můžete zakoupit.

Díky za přečtení a
mějte se krásně.
Pary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)